Uşak Tek Sağlık Platformu'ndan şiddete tepki

Uşak Tek Sağlık Platformu, 10 Nisan 2015 günü yaptığı basın açıklamasıyla, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti kınadı.

10.04.2015

BASIN AÇIKLAMASI

Uşak Tek Sağlık Platformu olarak tüm sağlık çalışanlarına yapılan şiddeti kınıyoruz!

Sağlıkta şiddet son hız devam ediyor!

Bizler sağlık çalışanları olarak can güvenliğimizden emin bir şekilde hizmet vermek istiyoruz. Her gün işyerlerimize giderken ya da nöbetimize başlarken acaba eve sağlam dönebilecek miyim tedirginliğini yaşamak istemiyoruz.

Ülkemizde uygulanan yanlış sağlık politikaları sonucu olarak, dün ilimizde yaşanan ve ambulans ekibimize yapılan saldırı bu tedirginliğimizde ne kadar da haklılık payımız olduğunu ispatlar tarzdadır.

Görevleri şifa dağıtmak olan ve zor zamanların aranan fedakar sağlık çalışanlarına bu derece saldırgan tavır içinde olanları da kınıyoruz.

Ocak 2015 verilerine göre Türkiye'de 26 bin 663 sağlık çalışanın 16 bin 768 kişisi acil tıp teknisyeni ve 4 bin 338 kişisi de paramedik olarak görev yapmaktadır.

Gün geçmiyor ki ülkemizin bir köşesinden sağlık personeline yönelik şiddet haberlerini izlemeyelim ya da okumayalım.

Yapılan bir ankete göre 112’lerde çalışanların yüzde 88’i görev sırasında fiziki ve sözlü şiddete uğruyor. Yüzde 86’sı ise vakaya giderken can güvenliğinden endişe duymaktadır.

Acil sağlık hizmetleri gibi insan yaşamının saniyelerle hayata tutundurulduğu bir hizmeti sunanlara saldıranlar bize göre cinayete tam teşebbüs suçu işlemektedirler. İşte bu yüzden de bu türlü saldırganların öncelikle tutuklu olarak yargılanmasını ve verilecek cezaların ağırlaştırılması gerektirdiği düşüncesindeyiz.

Ne zaman tedbir alınacak, ne zaman sağlık çalışanları güvenli bir çalışma ortamına kavuşacak bekliyoruz.

Her şey bir başka faciaya, felakete ve cinayete kadar unutulmasın istiyoruz. Acilen gerekli yasal düzenlemelerinin yapılmasını ve yapılan düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz.
Artık sağlık çalışanları şiddete uğramasın istiyoruz. Hükümetin, idarecilerin kısacası artık devletin sağlık çalışanını duymasını istiyoruz. Alınan önlemler kağıt üzerinde kalmasın. Süslü laflar, hamaset kokan nutuklar sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin çözümü olmadı, olamaz. Caydırıcı önlemlerin bir an önce alınması gereklidir.

Temel insan haklarına aykırı olmamak kayıt ve şartıyla acil haller dışında 112 acil sağlık sistemini gereksiz meşgul eden hastalardan ücret alınması ve saldırganların tutuklu yargılanmalarını caydırıcı çözüm önerisi olarak düşünülebilir.

Bizler sağlık çalışanları olarak şiddete uğrayan arkadaşlarımıza tekrar geçmiş olsun diyor bu saldırının tüm sağlık çalışanlarına yapıldığını kabul ediyor ve onların her zaman yanlarında olduğumuzu ifade ediyoruz. Biz artık devlet göreve diyor ve şiddete çözüm, şiddeti uygulayanlara ağır ceza istiyoruz.

Hepinize teşekkür ediyor. Saygılarımızı sunuyoruz.

Uşak Tabip Odası
Uşak Eczacı Odası