Dünya Tabipleri Birliği (WMA) Konseyi’nin 226. oturumu 18-20 Nisan 2024 tarihlerinde Güney Kore’nin başkenti Seul’de düzenlendi. Toplantıya Türk Tabipleri Birliği’ni (TTB) temsilen Merkez Konseyi üyesi Dr. Onur Naci Karahancı katıldı.

Dr. Onur Naci Karahancı ayrıca toplantıya ev sahipliği yapan Kore Tabipleri Birliği’nin WMA Konseyi üyesi Dr. Jung Yul Park’a TTB tarafından yazılan ve greve çıkan hekimlere yönelik hükümet baskılarına karşı dayanışma mesajı içeren mektubunu da sundu. Mektubun tamamı için tıklayın.

WMA Konseyi’nin çalışma raporunun ve mali raporun sunulup onaylanması ile başlayan toplantıda, Genç Hekimler Ağı’nın (WMA JDN) ve Dünya Tıp Dergisi’nin (WMJ) raporları da paylaşıldı. Toplantıda daha sonra ise WMA 2024-2026 dönemi programı ve politikaları paylaşıldı, gündeme alınan başlıklar üzerine tartışmalar yürütüldü.

WMA Konseyi’nin gündeme aldığı etik başlıklar şöyle sıralandı:

• Gazze'de ateşkes ve sağlık hizmetlerinin korunması çağrısı
  • Human Papilloma Virüsü (HPV) aşılaması ve aşının bir hak olarak tanınması
  • Yaşlı hekimler
  • Antibiyotik direnci
  • Salgınlar ve pandemiler
  • Yapay zekanın tıbbi uygulamalara etkisi
  • Birleşik Krallık’ta göçmenler için önerilen mevzuat
  • Gambiya’da kadın sünneti yasağını kaldıran tasarı
  • Uganda’daki LGBTİ+ karşıtı mevzuat