“Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” başlıklı açıklama dolayısıyla Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyelerinin 30 Ocak 2018 tarihinde gözaltına alınmalarının ardından uluslararası hekim ve insan hakları örgütlerinden Türk Tabipleri Birliği’ne destek çığ gibi büyüyor.

Dünya Tabipler Birliği (WMA), İnsan Hakları İçin Hekimler Örgütü (PHR), Avrupa Hekimler Daimi Komitesi (CPME), Avrupa Tabip Birlikleri Forumu (EFMA), Uluslararası İnsan Hakları Örgütleri Federasyonu (IFFHRO) ve Uluslararası İşkence Mağdurları Rehabilitasyon Konseyi (IRCT) yöneticileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazarak Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyelerinin serbest bırakılmasını talep ettiler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup

Yanı sıra;

Uluslararası hekim örgütleri,

Ulusal tabip birlikleri,

Ulusal çaplı hekim örgütleri ve sendikalar,

Uluslararası insan hakları örgütleri

açıklamalar yaparak hekimliğin evrensel değerlerine sahip çıkan TTB Merkez Konseyi yöneticilerinin gözaltına alınmalarını kınadılar ve bir an önce serbest bırakılmalarını talep ettiler.

Bir tepki de AB'den

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi ve Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ve Komisyon Üyesi Johannes Hahn tarafından 2 Şubat 2018 tarihinde yapılan açıklamada, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyelerinin gözaltına alınmasını da içeren bir dizi son gelişmenin Türkiye’de hukukun üstünlüğü ile yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına zarar veren endişe verici gelişmelerin en son örneklerini oluşturduğu kaydedildi. Açıklamada, hukukun üstünlüğü ve temel özgürlükler alanında somut ve kalıcı iyileşmelerin, AB-Türkiye ilişkilerinin geleceği açısından yaşamsal niteliğini koruduğuna dikkat çekildi.

Avrupa Birliği

Noam Chomsky’den mesaj

ABD’li dilbilimci, siyasi eleştirmen ve yazar Noam Chomsky, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyelerinin gözaltına alınmasıyla ilgili olarak, TTB’ye bir mesaj gönderdi. Şoke edici gelişmeleri büyük bir kaygı içinde izlediğini belirten Chomsky, TTB’yi korumak için her türlü önlemin alınması gerektiğine çekti.

Chomsky'nin mesajı

Uluslararası imza kampanyası

Halkların Sağlık Hareketi Örgütü de, gözaltıları protesto etmek amacıyla imza kampanyası başlattı. İmza kampanyasına 32 ülkeden 165 kişi ve 22 ülkeden 39 örgüt destek verdi.

İmza listesi için…