Ankara Tabip Odası'nın eski Yönetim Kurulu ve Onur Kurulu'nda görev almış, Türk Tabipleri Birliği Büyük Kongre Delegelerinden emekli hekim Dr. Sabri Dokuzoğuz, 14 Temmuz 2017 tarihli KHK ile ihraç edildi.

Ankara Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği ortak basın toplantısı düzenleyerek Dr. Sabri Dokuzoğuz nezdinde haksız, hukuksuz ihraç edilen kamu emekçileri için adalet talebinde bulundu.

Ankara Tabip Odası’nda 18 Temmuz Salı günü düzenlenen toplantıya ATO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vedat Bulut, Genel Sekreter Dr. Mine Önal, Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Zafer Çelik, Dr. Benan Koyuncu ile TTB İkinci Başkanı Dr. Sinan Adıyaman, merkez Konseyi üyesi Dr. Selma Güngör ve Dr. Sabri Dokuzoğuz katıldı.

Açıklamayı okuyan Dr. Bulut, Dr. Sabri Dokuzoğuz’u şu sözlerle tanımladı: Hasta Hekim ilişkisini ritüel düzeyine ulaştıran, hastalarının yurt dışından bile özellikle tedavi olmak için geldiği bir hekim, evrensel hekimlik değerlerine sahip bir hekim. Sanatçı ruhlu, marangozluk hobisi olan sıra dışı bir hekim. Şairlerin dünyasında şiirlerin güzel insanı Dr. Sabri Dokuzoğuz.

Dr. Bulut, Dr. Dokuzoğuz’un emekli olduğuna dikkat çekerek “Emekli bir insanı kamu görevinden men etmek mantık sınırlarını aşmaktadır. Bu KHK’nın ‘’15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik’’ gününden bir gün önce yayımlanmasıysa ayrı bir garabettir” dedi.

Dr. Vedat Bulut, İyi Hekimlik değerlerinin ancak ve ancak çağdaş, laik, demokratik, hukuk devletinde gerçekleştirilebileceğine inandıklarını belirterek “Darbe girişimi ile ilgisi bulunmayan, haksız ve hukuksuz olarak ihraç edilen kamu emekçileri için adalet istiyoruz” diye konuştu.

Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Dr. Sinan Adıyaman da yaptığı konuşmada OHAL dönemiyle birlikte TTB ve ATO yönetimlerinde görev yapmış kişilerin ihraç edildiğine dikkat çekti. Dr. Adıyaman “Dr. Ayfer Horasan, Dr. Hüseyin Demirdizen ve Dr. Sabri Dokuzoğuz niçin suçlandıklarını bilmeden haksız, hukuksuz bir şekilde ihraç edildi. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bu kişiler iyi insanlar ve iyi hekimler. Her zaman demokrasiden, laiklikten yana tavır alan ve insan haklarını savunan bu arkadaşlarımızın her zaman yanlarında olacağımızı belirtmek isterim” diye konuştu.

Dr. Sabri Dokuzoğuz insanla hayvanı ayıran en önemli özelliğin empati olduğunu; empatiyi besleyen iki duygunun da merhamet ve adalet olduğunu, bu iki duyguyu yitirenin de insanlaşamayacağını söyleyerek konuşmasına başladı.  Shakespeare’in 66. Sonesinden bir parça seslendiren Dr. Dokuzoğuz bugünlere uyarladığı şekliyle Nazım Hikmet’in Vatan Haini şiirini de okudu:

Havuz medyasında üst manşetten çıktı kapkara haykıran puntolarla

Adalet isteyenler teröristlerle işbirliği yapıp vatan hainliğine devam ediyor.

Bütün havuz medyasında çıktı bu manşetler.

İkisinin resmi yan yana yüz küsur santimetrekarede sırıtıyorlar ama gözlerinde korkuyla

Vatan saraylarınızsa, kasalarınız ve ayakkabı kutularınızsa vatan.

Polis kurşunu ve gaz fişeğiyle vurulmaksa alnımızdan

Öldüm diye diye karanlık sokaklarda dayak yemekse polisten, fırıncıdan…

Lav silahlarıyla bodrumlarda bir torba toz olmaksa vatan.

Evet biz vatan hainiyiz

Biz yurt hainiyiz!

Yazın! Yazın! kapkara haykıran puntolarla

Adalet isteyenler vatan hainliğine devam ediyor hala!

Ortak Basın Açıklaması

18 Temmuz 2017

Haksız ve hukuksuz olarak ihraç edilen kamu emekçileri için adalet

Kimdir Dr. Sabri Dokuzoğuz? Hasta Hekim ilişkisini ritüel düzeyine ulaştıran, hastalarının yurt dışından bile özellikle tedavi olmak için geldiği bir hekim, evrensel hekimlik değerlerine sahip bir hekim. Sanatçı ruhlu, marangozluk hobisi olan sıra dışı bir hekim. Şairlerin dünyasında şiirlerin güzel insanı Dr. Sabri Dokuzoğuz. Emekli olduğunu unutmuş olacaklar ki emekli olduktan sonra onun dev adını bir KHK ye ihraç listesine sığdırmaya çalışmışlardır. Bu KHK Dr. Sabri Dokuzoğuz’a dar gelen bir KHK dir. Daha ötesi emekli bir insanı kamu görevinden men etmek mantık sınırlarını aşmaktadır. Bu KHK’nın ‘’15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik’’ gününden bir gün önce yayımlanmasıysa ayrı bir garabettir.

Dr. Sabri Dokuzoğuz’un yüzlerce şiiri gönülden okuması sanat ve hekim çevrelerinde bilinen ünüdür. Nazım Hikmet RAN’ın şiirlerini en güzel ondan dinledi bu yeryüzü. Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu çalışmalarında bulunan değerli ağabeyimiz Dr. Sabri Dokuzoğuz’u emeklerinden ve katkılarından dolayı hep hayırla anacağız. Şiirler ve şairler dünyasında emekliliğini yaşayacak olan ağabeyimizle dayanışma içerisinde olacağımızı buradan bildiriyoruz.

Aynı KHK’de ihraç listelerinde TTB MK Üyesi Dr. Ayfer Horasan, TTB Merkez Konseyi eski üyesi Dr. Hüseyin Demirdizen’ de yer almıştır. İşsizlikle ve itibar kaybıyla insanları cezalandırmayı amaçlayan bu ihraç furyası, Türkiye'nin demokratik ve hukuk devleti olma özelliğini kaybettirmiştir. OHAL durumu fırsat bilinerek muhalif olanların haksız ve hukuksuz biçimde cezalandırılmak istendiğini görmekteyiz.

Avrupa Hekimler Birliği, Dünya Hekimler Birliği ve çok sayıda Bilim Akademileri bu hakkı, hukuku hiçe sayan uygulamaları yakından izlemektedir.

Biz hekimler olarak, ister askeri ister sivil olsun anti-demokratik uygulamaların hepsine karşı çıkıyoruz. İyi Hekimlik değerlerinin ancak ve ancak çağdaş, laik, demokratik, hukuk devletinde gerçekleştirilebileceğine inanıyoruz. Darbe girişimi ile ilgisi bulunmayan, haksız ve hukuksuz olarak ihraç edilen kamu emekçileri için adalet istiyoruz.

Ankara Tabip Odası

Türk Tabipleri Birliği