İnsan Hakları İçin Hekimler Örgütü (PHR) İnsan Hakları Ödülü, bu yıl İnsan Hakları Vakfı Başkanı adli tıp uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'ya verildi. Ödül töreni, 18 Nisan 2017 tarihinde New York'ta gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Türkiye’nin önde gelen insan hakları savunucularından olup dünyaca tanınan bir adli tıp uzmanıdır. İşkencenin soruşturulması ve belgelenmesinde uluslararası bir belge olarak kullanılan Birleşmiş Milletler İstanbul Protokolü’nün yazarlarından olduğu gibi uzun yıllardır tüm dünyada, başta hekimler ve hukukçular olmak üzere insan hakları savunucularına bu belge ilkeleri doğrultusunda eğitimler vermektedir. Fincancı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın başkanlığını yürütmektedir.

PHR, hekimlerin, bilim insanlarının ve diğer sağlık çalışanlarının insan hakları ihlallerinin soruşturulması ve belgelenmesine önemli ölçüde güvenilirlik kazandıracak vasıflara sahip oldukları fikrini temel alarak 1986 senesinde kurulmuştur. O zamandan bu yana da, tıp ve bilimi kullanarak ağır insan hakları ihlallerinin belgelenmesi ve bunlara ilişkin kamuoyu oluşturulması yönünde faaliyetlerini sürdürmektedir.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi olarak, başta işkence ve diğer kötü muamele uygulamaları olmak üzere insan hakları ihlallerinin önlenmesi amacıyla uzun yıllardır yürüttüğü çalışmalar dolayısıyla bu ödülü alan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'yı kutluyoruz.

Türk Tabipleri Birliği
Merkez Konseyi