Tek Kalemde Birleşmiş, Performans Dayatması Olmayan, Emekliliğe Yansıyan Ücret Tüm Çalışanların Hakkıdır

Resmî Gazete’de 12 Ağustos 2022’de yayımlanan Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği, sağlık alanında çalışanlar açısından mevcut olan eşitsizlikleri, gidermekten uzak olmakla birlikte daha da derinleştirmiştir.

Sağlık Bakanı’nın müjdeleyerek açıkladığı düzenleme kamu da çalışan tüm hekimleri ilk haliyle kapsamamakta, birinci basamağı tamamen kapsam dışında bırakmakta, uzman hekimlere ise gelire katkısı oranında bir iyileştirme sunmaktaydı. Aile hekimleri, ilçe sağlık müdürlüğü, toplum sağlığı merkezi, 112, verem savaş hekimleri ve birinci basamak sağlık hizmetlerinde farklı alanlarda çalışan tüm hekimler bu kapsamın dışında kalmıştı.

Ancak daha sonra 25 Ağustos 2022’de Resmî Gazete’de yayımlanan ve yine bir müjde ve iyileştirme olarak duyurulan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ise mevcut durumu daha da kötüleştirmiştir.

Koruyucu sağlık hizmetlerini tamamen geri plana alıp sadece tedavi edici hizmetleri önceleyip muayene başı performans getirmiş, bunu da hekimin ceza puanı olmaması şartına bağlamıştır.

Daha sonra Sağlık Bakanı, 26 Ağustos 2022’ de İl Sağlık Müdürlükleri ve Birimleri Kurum Hizmet Yönergesi’ni yayımlayarak en başta kapsam dışında kalan ilçe sağlık müdürlüğü, toplum sağlığı merkezi, 112, verem savaş hekimleri ve diğer birinci basamak hekimlerini de dahil etmiştir.

Ancak burada hekimlere ek ödeme yaparken ülkenin gelişmişlik düzeyi belirleyicilerinden olan ve hepimizin bildiği gibi sağlık dışında yoksulluk, eşitsizlikler, sağlığa ulaşım, aile planlaması yöntemlerine ulaşmama gibi birçok nedenden ortaya çıkan bebek ölüm hızı ile anne ölüm hızını esas almak, sağlık politikalarının tüm olumsuz yükünü de burada çalışan hekimlerin omuzlarına atmak, bu hekimleri ucuz işgücüne dönüştürmenin önünü açmaktır.

12 Ağustos 2022’den beri Sağlık Bakanlığı yönetmeliğin eksik kalan taraflarını yeni yönetmeliklerle düzeltmeye çalışmış ancak ücret eşitsizliklerini giderecek yeni bir durum yaratamamıştır.

12 Ağustos 2022’de yayımlanan ve sonrasında düzenlemeleri olan yönetmelikte temel taleplerimizden biri olan ve her koşulda dile getirdiğimiz “emekliliğe yansıyan yeterli ödeme”nin adı geçmemektedir.

Bu yönetmelikte “tek kalem ödeme”nin adı geçmemektedir.

Mevcut sorunları çözmekten uzak olan, hekimler arasında gelir adaletsizliğini artıran, birinci basamağın ekip ruhunu görmezden gelen bu yönetmeliğin sahadaki karşılığı; emeğin değersizleştirilmesi, mevcut sağlık sistemin artık daha fazla devam ettirilemeyecek durumda olduğudur.

Tek kalemde birleşmiş, performans dayatması olmayan, emekliliğe yansıyan ücret tüm çalışanların hakkıdır.

Artık en büyük ihtiyacımız haklarımızı aldığımız, eşitsizliklerin ortadan kalktığı bir sağlık sistemidir.

Türk Tabipleri Birliği Pratisyen Hekimler Kolu