Pratisyen Hekimler Kolu Yeni Yürütmesini Seçti

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pratisyen Hekimler Kolu (PHK), 1 Ekim 2022 tarihinde çevrimiçi bir toplantı düzenledi. 16 pratisyen hekimin katılım sağladığı toplantının gündemleri şöyle belirlendi:

1. Türkiye sağlık ortamı ve geçtiğimiz dönem kol faaliyetlerinin değerlendirilmesi
  2. PHK yürütme seçimi
  3. Birinci basamakta son yapılan değişikliklerin değerlendirmesi
  4. Birinci Basamak Temel Sağlık Hizmetleri Çalıştayı ve önümüzdeki dönemin planlanması

Kol Başkanı Dr. Derya Pekbayık, açılış konuşmasında birinci basamak sağlık hizmetlerinin özellikle PHK’nin alanı olduğunun altını çizdi ve kol ile ilgili Merkez Konseyi üyelerinin de Yürütme Kurulu gibi katılım sağlaması gerektiğini söyledi. Daha sonra Kol Sekreteri Dr. Zafer Çelik, geçmiş dönemde yürüttükleri çalışmaları aktardı:

• 9 Ocak 2021’de çevrimiçi yapılan toplantı ile 2020-2022 dönemi yürütme kurulu seçildi. Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Sempozyumu’nun yapılması ve Eskişehir’de bir Pratisyen Hekim Kongresi’nin yapılması hedefleri koyuldu.
  • 18 Ocak 2021’de “Aşı Candır, Aşı Hayat Kurtarır” açıklaması ile birinci basamağın görev ve sorumluluğu hatırlatıldı.
  • 1 Haziran 2021’de yürütme kurulu toplantısında pandemi dönemi askıya alınan diğer sağlık sorunları ve hekimlerin yaşadıkları sıkıntılar dile getirildi.
  • 22 Haziran 2021’de kol toplantısında aşı reddi ve tereddüdü ile ilgili değerlendirmeler yapıldı. Sorunların ana kaynağının birinci basamaktaki bölünmüşlük ve sistemsizlik olduğu ifade edildi.
  • 30 Eylül 2021’de Kol Sekreteri Dr. Rıdvan Yılmaz’ı kaybettik. Acımızı dile getiren bir açıklama yapıldı. Dr. Rıdvan Yılmaz’ı hiç unutmayacağız.
  • 22 Ekim 2021’de “Karanlığa karşı önlüğümüzün beyazına, özlük haklarımıza, halkın sağlık hakkına sahip çıkıyoruz” broşürü yayımlandı.
  • 15 Ocak 2022’de Pandemi Bilim Kurulu kararlarını kınayan ve kurulu istifaya çağıran açıklamaya katılım sağlandı.
  • 29 Ağustos 2022’de “Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği Kabul Edilemez” başlıklı açıklama yayımlandı.
  • 10 Eylül 2022’de “Sağlığımız İçin Taleplerimiz ve Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri” başlıklı açıklama yayımlandı.
  • 30 Eylül 2022’de Dr Rıdvan Yılmaz’ı ölümünün birinci yıldönümünde anma yazısı yayımlandı.

Türkiye’de sağlık ortamı ve birinci basamak sağlık hizmetleri üzerine değerlendirmeler ile devam eden toplantıda kolun yeni yürütme kurulunun seçilmesiyle birlikte önümüzdeki dönem planlamasına geçildi. Yapılması planlanan Sağlık Kurultayı’nda görev alınması ve Türkiye aile hekimliği sistemiyle ilgili bir değerlendirme çalıştayı düzenlenmesi önerileri kabul gördü.

PHK 2022-2024 Yürütme Kurulu ise şöyle oluştu:

• Dr. Derya Pekbayık (Manisa) (Başkan)
  • Dr. Zafer Çelik (Ankara) (Sekreter)
  • Dr. Abbas Bingöl (Van)
  • Dr. Ahmet Baran Sever (Diyarbakır)
  • Dr. İsmail Bulca (Adana)
  • Dr. Naciye Demirel (İstanbul)
  • Dr. Neşe Yılmaz (Eskişehir)
  • Dr. Onur Çeçen (İstanbul)