Haziran 2020-Mayıs 2022 TTB Özel Hekimlik Kolu Faaliyet Raporu

25 Ocak 2021 tarihinde pandemi tedbirleri gereği çevrimiçi gerçekleştirilen toplantı ile 2021-2023 dönemi TTB Özel Hekimlik Kolu yönetim kadroları seçimi için oylama yapıldı: Yönetim Kurulu aşağıdaki şekilde belirlendi:

Başkan: Dr. Özcan Çakmak

Genel Sekreter: Dr. Ömer Faruk Erin

Üye: Dr. Ömer Buhşem

Üye: Dr. Orhan Alan

Üye: Dr. Mevhibe Nuray Tümüklü

Üye: Dr. Murat Emanetoğlu

Üye: Dr. Abdullah Yeniocak

Üye: Dr. Kemal Keşmir

Üye: Dr. Cihangir Çakıcı

TTB MK Temsilcisi: Dr. Halis Yerlikaya

TTB MK Temsilcisi: Dr. Rıza Hakan Erbay

TTB MK Temsilcisi: Dr. Deniz Erdoğdu 

TTB Özel Hekimlik Kolu Yönetiminin görev almış olduğu dönemde aşağıdaki faaliyetler gerçekleştirildi.

COVID-19 salgınının ülkemizde görülmeye başlandığı ilk günlerde, Sağlık Bakanlığı, elektif cerrahilerin ve endoskopik işlemlerin ertelenmesini önermişti. Elektif işlemlerin yapılamadığı iki aylık dönemde biriken sağlık talebinin hastalık yaygınlığının azaldığı dönemde nasıl karşılanacağını, elektif işlemlerde hastaların ve sağlık çalışanlarının sağlığının korunması için hangi önlemlerin alınması gerektiğini görüşmek üzere TTB Özel Hekimlik Kolu’nun talebi sonrası Türk Tabipleri Birliği (TTB), İstanbul Tabip Odası (İTO) ve TTB-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (UDEK) cerrahi uzmanlık derneği temsilcilerinin, TTB Merkez Konseyi ve İTO yöneticilerinin, TTB-COVID-19 İzleme Grubu ve TTB Özel Hekimlik Kolu üyelerinin katılımıyla, Zoom Programı üzerinde online toplantı gerçekleştirildi. 19 Mayıs günü 21.00’de başlayan ve yaklaşık 4 saat süren toplantı canlı olarak Youtube üzerinden de yayınlandı ve 2532 kişi tarafından izlendi. Tartışma bölümünde başta elektif kanser cerrahileri olmak üzere, ötelenen tedavi gereksinimlerinin karşılanmasına yönelik olarak Sağlık Bakanlığı’nın yeni bir düzenleme yapması gerektiği, uzmanlık derneklerinin “yeniden açılma” olarak adlandırılabilecek yeni dönemde girişimler öncesi hazırlıkların neler olacağına dair özgül öneriler geliştirmesinin gerekli olduğu belirtildi.COVID-19 Pandemisinde Yeniden Açılma Sürecinde Elektif Cerrahiler” toplantısının sonuçları raporlaştırıldı.

10 Haziran 2020’de Samsun ilinde, ikisi ülke çapında faaliyet gösteren zincir hastane gruplarına bağlı olmak üzere 4 hastane ortak bir karar ile, pandemi döneminde artan maliyetleri gerekçe göstererek, ameliyatlarını bu hastanelerde yapmak durumunda olan muayenehane hekimlerine karşı, ameliyathane kullanım ücretlerini fahiş derecede, %382 oranında artırmıştı. Böylece ilgili işlemlerin ücretleri ulusal ortalamaların ve İstanbul ve Ankara gibi daha büyük şehirlerdeki ücretlerin çok üzerine çıkarılmıştı. Bu uygulamayı komşu illerdeki benzer uygulamalar izlemişti. Türk Tabipleri Birliği Özel Hekimlik Kolu, TTB-UDEK üzerinden uzmanlık derneklerinin katılımıyla bu soruna karşı yapılabilecekleri görüşmek, ortak bir tutum belirlemek üzere 2 Temmuz 2020 günü online toplantı düzenledi. Toplantıya Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, TTB Özel Hekimlik Kolu, İstanbul Tabip Odası, TTB-UDEK ve çok sayıda uzmanlık derneği temsilcileri vasıtasıyla katıldı. Rekabet Kurulu’nun doğrudan kurumları inceleyebilme yetkisi ve hapis cezası da dahil olmak üzere ciddi yaptırımlara sahip olması nedeniyle bu haksız ve hukuka aykırı uygulamanın bireysel başvurular ile Rekabet Kurumu’na taşınmasına karar verildi. Rekabet Kurulu yapılan başvuruları değerlendirerek ilişkili hastaneleri rekabete karşı davranışlarından dolayı ciddi maddi para cezaları ödemeye mahkum etti.

Reklam-Tanıtım: 17 Kasım 2019 yapılan TTB Reklam Tanıtım Ihlalleri Sempozyumu’nda alınan kararlar doğrultusunda, 19 Şubat 2021 tarihinde TTB Özel Hekimlik Kolu bünyesinde Reklam Çalışma Grubu kuruldu. Reklam Çalışma Grubu, hasta görselleri paylaşımı konusunda hekimlerin kendilerini ve yaptıkları işlemleri -etik kurallara uygun ve rekabete yol açmayacak şekilde- tanıtabilmelerine imkan vermek ve görsellerin kullanımına ilişkin standartları belirlemek amacıyla bir çalışma hazırladı. “Sağlık Kurum ve Kuruluşları ile Hekimlerin Toplumu Bilgilendirici Tanıtımlarında Görsel Kullanım Klavuzu” başlıklı çalışma, TTB UDEK’e üye derneklerin görüşlerin ve diğer emsal kabul edilebilecek ülkelerin ilgili kanunları ve uygulamaları da eklenerek Merkez Konseyi’ne sunuldu.

Her geçen gün artan ve kamu sağlığına ciddi bir tehdit oluşturan hekimlik dışı tıbbi uygulamaların TTB’ye büyük sorumluluk yüklemesine istinaden, hem reklam tanıtım ihlallerinin hem de hekimlik dışı uygulamaların denetlenmesine yönelik TTB merkezli bir plan ve mekanizma oluşturulmasının ilk adımları Reklam Çalışma Grubu’nda atıldı. Hekim olmadıkları halde tıbbi uygulama yaptıkları tespit edilen ihlal sahiplerinin Reklam Kurulu ve Il Sağlık Müdürlüklerine bildirilmelerine başlandı.

Sağlık Turizmi: 19 Ocak 2021 tarihinde "Sağlık Turizmi : Getirdikleri Götürdükleri.." konulu Zoom toplantı katıldı. Yapılan sunumlarda; sağlık turizminin dayanağı olan mevzuat, tanımlar, hekimlerin tabi olduğu mesleki diğer yasa ve düzenlemelerle ilişkili/çelişkili noktaları, yetki belgesi, aracı kuruluş kavramı, fiyatlandırma, sektörel destekler, teşvikler, hekimlerin dikkat etmesi gereken kurallar ve ilkeler ile Türk Tabipleri Birliği’nin konuya bakışı aktarıldı.

Muayenehanelerde Yapılabilecek İşlemler (Ek 13) Listesi: Ek 13 Listesi’nin Danıştay tarafından iptal edilmesi üzerine, TTB Özel Hekimlik Kolu ve TTB-UDEK işbirliği ile TTB-UDEK’e üye derneklerden kendi listelerini hazırlamaları istendi. Her bir derneğin kendi alanlarına ait TUKMOS çekirdek müfredatlarında var olan işlemlerden, “muayenehanede yapılabilecek olanları” HUV ve SUT listelerini kullanarak işaretlemeleri suretiyle hazırlanan listeler Sağlık Bakanlığı’na TTB UDEK TUK Sorumlusu tarafından sunuldu.

Vergi Denetimleri: 15 Şubat 2021 tarihinde TTB Özel Hekimlik Kolu ve İstanbul Tabip Odası’nın düzenlediği Özel Hekimlikte Vergi Uygulamaları (Denetimler, Cezalar, Yaşanan Sıkıntılar) konulu seminer internet üzerinden yapıldı. 24 Şubat 2021 tarihinde Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı yetkilileri ile bir toplantı yapılarak yaşanan sorunlar aktarıldı.

Muayenehanelerde bulundurulması zorunlu ilaçlar (Ek 11) listesi: Mevcut Ek 11 listesindeki 23 adet ilaç ile ilgili yapılan ön anket çalışmasında, muayenehanelerde bulundurulması zorunlu tutulan ilaçların %65’inin hiç kullanılmadığı sonucu ortaya çıktı. “Branşa yönelik özel ilaçlar” ve “tüm muayenehanelerde bulundurulması gereken ilaçlar” şeklinde bir tanımlamaya ihtiyaç duyulduğu görülerek, sonraki dönemde bu konuya çözüm getirmek üzere Sağlık Bakanlığı ile koordineli çalışmaların yapılması planlandı.

Kişisel Verilerin Korunması: Bu alanda çok sayıda hukuki kazanım olmasına karşın mali denetimler adı altında kişisel bilgilerin hale isteniyor olması sosyal bir soruna dönüşmesine de istinaden  TTB Hukuk Bürosu’nun düzenli olarak hazırladığı bilgilendirmeler ve yanıt önerileri hekimlere ulaştırıldı.

Özel Hekimlerin yeşil pasaport alabilmeleri: TTB Merkez Konseyi’nden özel sektörde çalışan hekimlerin yeşil pasaport alabilmeleri için gerekli girişimlerde bulunulması talep edildi. TTB Merkez Konseyi tarafından hazırlanan dilekçe ile talebimiz İçişleri Bakanı, Sağlık Bakanı ve yanısıra TBMM’de temsil edilen siyasi parti yöneticilerine iletildi.

Özel Hastanelerde çalışan hekimlerin sorunları ilgili geniş katılımlı bir anket hazırlanarak sonuçları 24.04.2022 tarihinde yapılan Zoom toplantı ile kamuoyuyla paylaşıldı.