TTB’den İstanbul Sözleşmesi Duruşmasına Çağrı

Temel insan haklarını ilgilendiren uluslararası İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle hukuksuz çıkışın ardından “Meclis iradesi tek kişiye devredilemez” diye Danıştay’da 200’den fazla dava açıldı. Kadın örgütleri, barolar, sendikalar, partiler, meslek örgütleri, bireysel başvurular yağmur gibi yağdı.

Gruplar halinde, tek salonda yapılan duruşmaların ilki 28 Nisan’da görüldü. Duruşmaya katılan bini aşkın avukat, salona sığmayan kadınların coşkusu duvarları aşıp hepimize umut oldu.

Görülen her duruşma adeta İstanbul Sözleşmesi eğitimine dönüştü. İstanbul Sözleşmesi’nin öneminden kadın haklarına, kararın Anayasa’ya aykırılığından yöntemin usulsüzlüğüne her bir duruşmada tarihe not düşülüyor.

28 Nisan, 7 Haziran, 14 Haziran… Üç duruşmada da Danıştay savcısı tarafından sözleşmeden çekilme kararının iptali yönünde görüş bildirildi.

Yaşam hakkını, toplumsal cinsiyet eşitliğini her alanda tartışmasız savunan meslek örgütümüz Türk Tabipler Birliği’nin İstanbul Sözleşmesi’nden usulsüz çıkışın iptali ve yürütmenin durdurulması için açtığı davanın duruşması da 23 Haziran 2022 Perşembe günü davacı diğer kurumlar ile birlikte görülecektir.

Tarihe not düşülecek bu duruşmada da; kadınların gücünü, mücadelemizin devamlılığını göstermek, “Yaşamımızdan, haklarımızdan, İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMİYORUZ” demek için birlikte olalım.

• Yer: Danıştay 10. Dairesi (Ankara)
  • Tarih: 23 Haziran 2022 Perşembe
  • Saat: Toplanma - 08.30, Basın açıklaması - 09.00, Duruşma - 09.45