TTB UDEK Temel Bilimler Grubu Toplantısı 18 Eylül 2024 tarihinde beş dernekten yedi temsilcinin ve UDEK Yürütme Kurulu üyelerinin katılımı ile Türk Tabipleri Birliği’nde gerçekleştirildi.
Katılımcılarla tanışmanın sonrasında açılış konuşması yapan TTB UDEK Başkanı Dr. Orhan Odabaşı, daha önce düzenlenmiş olan TTB UDEK Dahili Bilimler ve Cerrahi Bilimler Toplantıları ve oluşturulan gruplar hakkında bilgi verdi. Avrupa Tıp Uzmanları Birliği bağlantısından söz ederek Temel Bilimler Grubu toplantısının gerekçesini ifade etti.
Ardından UDEK Yürütme Kurulu Üyesi ve Avrupa Tıp Uzmanları Birliği (ATUB) UDEK Temsilcisi Dr. Umut Akyol, ATUB organizasyon ve çalışma yöntemi hakkında bir sunum yaptı.
Dr. Orhan Odabaşının kolaylaştırıcılığı ile süren toplantıda UDEK Grupları ve amaçları hakkında bilgi verildi. Temel Bilimler Grubunun çalışma alanına ilişkin görüşlerin paylaşılması ve önceliklerin belirlenmesi için dernek temsilcilerine söz verildi.
Türkiye’deki Temel Tıp Bilimleri dallarını liste olarak paylaşan Dr. Orhan Odabaşı, YÖK ve Sağlık Bakanlığı listelerinin birbiri ile örtüşmediğini dile getirdi; Temel Bilimler Grubunda ana ve yan dal konusunun ele alınmasının önemini vurguladı. Dr. Odabaşı; temel bilimler alanında Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile alınan uzmanlık öğrencileri ve doktora programı ile alınan öğrenciler olmak üzere iki farklı uygulama olduğunu, uzmanlık ile doktora ayrışmasının ortaya çıktığını ve TUS kontenjanı ile öğrenci alınmadığı zaman temel bilim alanında çalışan tıp doktorlarının giderek azaldığını dile getirdi. Tıp fakültesi mezunu olup temel bilimlerde uzmanlık alan uzman hekimlerin tıp eğitimine katkılarının önemli olduğunun altını çizen Dr. Odabaşı, TUS için temel bilimler alanına ait kontenjan isteklerinin takip edilmesinin önemini vurguladı. Özellikle anatomi ve fizyoloji alanında uzman hekimlerin giderek azaldığına değinildi; TUS kontenjanı ile alınan ve uzman olan hekimlerin istihdamında tıp fakültelerinin temel bilimler alanındaki eğitim kadrolarında zorunlu hizmet gibi seçeneğin de olabileceğine vurgu yapıldı.
Avrupa’da “Tanısal Tıp” başlığı altında yer alan temel bilim alanlarına değinildi. Sağlık Bakanlığı’nın temel bilimlere ilişkin istihdam uygulamasında yalnızca uzmanların yetkisi olduğuna dikkat çekildi.
Mikrobiyoloji, biyokimya gibi dalların aynı zamanda hizmet veren dallar olduğunu belirtildi. Köklü üniversitelerde bile temel bilimlere gelmek isteyenlerin ekonomik nedenlerden dolayı sayısının az olduğuna dikkat çekildi.
Üniversitelerin ilk görevinin eğitim olması gerektiği, araştırma üniversitesi olmak için araştırmanın ya da para kazanmak için hizmetin en öne geçmesi ile eğitimin geri plana itildiğini ifade edildi. Doktora programının da bilimsel araştırma açısından önemi vurguladı. Uzmanlık ve doktora programının birbirinin alternatifi olmadığına dikkat çekildi. Eğitimde, Probleme Dayalı Öğretim gibi uygulamalarda tıp kökenli olan eğiticilerin önemi vurgulandı. Uzmanlık eğitiminde öğrenci/eğitici oranlarına, uzmanlık öğrencisi kontenjan fazlalığına, bazı eğitim kurumlarında çekirdek eğitim programının uygulanamadığına, karne uygulamasının işletilemediğine ilişkin saptamalar paylaşıldı.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Şehir Hastanelerinde diğer üniversitelerden farklı bir durum olduğu, bu hastanelerden de temsilcilerin toplantılarda bulunmasının önemli olduğu belirtildi.
Toplantıda temel bilimlerin TUKMOS programı ile doktora programı arasında bazı üniversitelerde fark varken bazı üniversitelerde fark olmadığı, üniversitelerde temel bilimlerin istihdamı kadar diğer dallarla entegrasyonunun da önemli olduğu, eğiticilerin temsiliyetinin yanında eğitim alanların da temsil edilmesi gerektiği saptamaları yapıldı.
Mezuniyet öncesi ve sonrası tıp eğitimi ile sürekli tıp eğitimi ve mesleki gelişim konusunda akreditasyon için ülkemizde belirlenmiş standartlar olduğu ve uygulandığı, doktora eğitimi standartları için Dünya Tıp Eğitimi Federasyonu’nun standartlarının uyarlanabileceği ifade edildi.
Temel Bilimler Grubunun hazırlayacağı çözüm önerileri raporunun UDEK için bir referans metin olacağı ifade edildi.
Son olarak UDEK Temel Bilimler Grubunun çalışma sürecinin yapılandırılması ve çalışma yöntemi üzerine aşağıdaki kararlar alındı:
Bu çalışma grubunun “UDEK Temel Grubu” olarak adlandırılmasına,
UDEK üyesi temel bilimler alanındaki derneklerin biri yönetim kurulundan, diğeri yeterlik kurulundan olmak üzere iki üye ile temsil edilmesine,
Toplantı sıklığının ayda bir olmasına, bu toplantıların çevrimiçi yapılmasına, bu aylık toplantılardan yılda en az iki toplantının yüz yüze yapılmasına,
Toplantı gün ve saatinin mesai saatleri içerisinde olmasına,
2024 yılı için Temel Bilimler toplantılarının her ayın üçüncü haftası Perşembe günü saat 12.00-14.00 arasında yapılmasına,
Hazırlıklı, gündemli toplantılar yapılabilmesi için gündem önerilerinin toplantı öncesinde UDEK Temel Grubuna bildirilmesine karar verildi.