TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu olarak sık karşılaşılan, bilgi kirliliğinin fazla olduğu, bu nedenle bilimsel görüşe gereksinim duyulan konularda ilgili derneğimizin görüşlerini meslektaşlarımızı ve toplumu bilgilendirmek amacıyla paylaşmak istiyoruz. Aşağıda Türk Nöroloji Derneği’nin botoks uygulamaları ile ilgili görüşünü bulacaksınız.
Botulinum toksini kronik migren, istemsiz göz kapak kasılması, yüzün bir yarısında istemsiz kas kasılması, ağız ve yüz çevresinde görülen hareket bozukluğu, anormal tükürük salgısı artışı/tükürüğün yutulamaması, baş ve boynun istemsiz-dönücü kas kasılması, uzuv ve gövdede istemsiz kas kasılması, spastisite gibi farklı nörolojik hastalıkların tedavisinde uzun zamandır kullanılıyor. Öte yandan nöromusküler kavşak hastalıkları olarak bilinen miyastenia gravis ve Lambert-Eaton miyastenik sendromu gibi hastalıklarda, hastaların klinik belirti ve bulgularını kötüleştirdiği için botulinum toksini kullanılmıyor.
Özel bir bakteri tarafından salgılanan botulinum toksininin neden olduğu hastalığa botulizm deniyor. Toksine maruz kalma sonrası bulanık görme, çift görme, göz kapağında düşüklük, çiğneme ve yutma bozukluğu, konuşma bozukluğu, ses tonunda değişiklik, solunum yetmezliği, kol ve bacaklarda güçsüzlük gibi tamamı nörolojik belirtiler oluşabiliyor. Farklı nedenlere bağlı gelişen, hayatı tehdit eden, hızlıca tanınması ve tedavi edilmesi gereken bu durum son dönemlerde yanlış botoks uygulamalarından sonra sıkça görülmeye başlandı. Bu hastaların bir kısmı yoğun bakımlarda izlendi, bir kısım hasta ise hastanede yatarak tedavi görmek zorunda kaldı. Konuşmakta, yutmakta, nefes almakta zorlanan, bitkinlik ve kuvvetsizlik nedeni ile hiçbir işini yapamayan hastalarla karşılaştık.
Nöroloji uzmanları olarak bu artışın altında üç neden olduğunu tespit ettik:
a. Bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmamış mide botoksu uygulaması
b. Konu hakkında bilgisi, yetkinliği olmayan kişilerce kozmetik amaçlı / terlemeye yönelik botoks uygulaması yapılması
c. Sağlık Bakanlığı onayı olmayan ürünlerin kullanımı
Botulinum toksini uygulanan her bireyin, botulizm bulguları konusunda bilgi sahibi olması, kendisine hangi botoks ürününün, hangi dozda yapıldığını bilmesi, botulizm ile ilgili şikayetler gelişirse zaman kaybetmeden nöroloji hekimine başvurmasını öneriyoruz.
Türk Nöroloji Derneği
TTB UDEK Yürütme Kurulu