Sivrice Depremi Hakkında TTB’nin İlk Değerlendirmesi

Bir deprem ülkesi olan Türkiye dün akşam bir kez daha depremle sarsıldı. 24 Ocak 2020 tarihinde merkez üssü Elazığ’ın Sivrice İlçesi olan 6.8 büyüklüğünde deprem nedeniyle resmi açıklamalara göre dördü Malatya’da olmak üzere yirminin üzerinde can kaybına, binin üzerinde de yaralanmaya neden oldu.

Bir kez daha hazırlıklı olmanın önemini hatırladık.

Hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Öncelikle belirtmek isteriz ki Türk Tabipleri Birliği ve tüm hekimler ihtiyaç duyulduğu anda her zaman göreve hazırdır.

Deprem sonrasında aralarında TTB Merkez Konseyi üyesinin de bulunduğu TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu’ndan bir ekip deprem bölgesine ulaşmıştır. Ekip bölgede incelemelerde bulunmakta ve hızlı değerlendirme faaliyeti gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda Sivrice İlçesi’ndeki hekimler ve Elazığ Tabip Odası, Elazığ Şehir Hastanesi, AFAD ve Elazığ Valiliği kriz masası yetkilileri ile görüşülmüştür.  Alınan bilgiler doğrultusunda TTB ekibi tarafından 25 Ocak Cumartesi günü saat 14:00 e kadar yapılan incelemeler sonucunda aşağıdaki tespitler iletilmiştir:

1) Edinilen bilgilere göre hastanelere binin üzerinde başvuru olmuş, bunlardan 382’sinin yaralı olduğu, 128’ inin servislerde takip edildiği, 34’ünün yoğun bakım ünitelerinde bulunduğu belirlenmiştir.

2) Başta İstanbul ve çevre illerden olmak üzere çok sayıda AFAD, UMKE ve sağlık ekibi bölgede çalışmaktadır.

3) Şu anda herhangi bir hekim ya da sağlık çalışanı gereksinimi yoktur. Ancak yaşanılan travmanın bölgedeki sağlık çalışanlarını da etkilediği göz önüne alınarak yerlerini alabilecek ve/veya destek olacak sağlık çalışanları görevlendirilmelidir. Gerektiğinde TTB bu konuda görev almaya hazırdır.

4) Hastanelerde ve diğer sağlık kurumlarında tespit edebildiğimiz herhangi bir hasar bulunmamaktadır.

5) Sağlık gereksinimlerinin karşılanması noktasında şu anda tespit ettiğimiz herhangi bir eksiklik yaşanmamaktadır, TTB sürecin takipçisi olmaya devam edecektir.

6) Yaşanan şiddetli deprem nedeniyle yurttaşların halen sokaklarda yaşadıkları, tedirgin oldukları, korku nedeniyle evlerine giremedikleri gözlemlenmiştir. Bu nedenle binalardaki hasar tespit çalışmalarına bir an önce başlanılarak olası artçı depremler nedeniyle yaşanılabilecek olumsuzlukların önüne geçilmelidir.

7) Başta köyler olmak üzere şu anda dışarıda olan yurttaşlara mevsim şartlarına uygun çadır dağıtımı bir an önce yapılmalıdır.

8) Tüm süreç boyunca kamuoyu doğru bilgilendirilerek dezenformasyonun önüne geçilmelidir.

9) Çok geniş bir bölgeyi etkileyen şiddetli deprem nedeniyle psikososyal destek için gerekli hazırlıklar yapılmalıdır.

10) Farklı kurumlardan çok sayıda ekibin bölgede olduğu gözlemlendiğinde olası koordinasyonsuzluğun önüne geçilmelidir.

11) Deprem ülkesi olduğumuz gerçekliğini unutmadan deprem için toplanan yardımlar ve alınan deprem vergisi uygun biçimde harcanmalı, binalar depreme uygun hale getirilmelidir.

12) Depremle ilgili toplum bilinçlendirilmeli, deprem öncesi, anında ve sonrasında yapılacaklara ilişkin eylem planları etkin biçimde hazırlanmalıdır.

Türk Tabipleri Birliği olarak olağan dışı durumlarda çocuk, kadın, engelli, hamile, kanser ve yoğun bakım hastalarının özel bakım ve dikkat gerektirdiğini; sağlıklı yiyecek, su temini ve barınma ihtiyaçlarının sağlanmasının salgın hastalıklara neden olabileceği için halk sağlığı açısından önemli olduğunu; zorunlu olmadıkça iletişim araçlarının kullanılmaması gerektiğini; doğalgaz ve tüp gaz vanaları ile elektrik sigortalarının kazalara neden olabileceği için kapalı tutulması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.