İzmir Tabip Odası Deprem Sonrası Değerlendirme Raporunu Açıkladı

İzmir’de 30 Ekim 2020 günü, merkez üssü Seferihisar olan 6,9 şiddetindeki depremin ardından bölgede inceleme ve değerlendirmeler yapan Türk Tabipleri Birliği ve İzmir Tabip Odası üyesi hekimler, hazırladıkları “İzmir Depremi Değerlendirme Raporu”nu bugün (3 Kasım 2020) bir basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaştı.

İzmir Tabip Odası’nda düzenlenen basın toplantısına Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi 2.Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Türk Tabipleri Birliği Etik Kurul Başkanı Prof. Dr. Feride Aksu ve İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Dr. Lütfi Çamlı, deprem nedeniyle yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dileyerek söze başladı. Deprem felaketinin, doğal olayların insan eliyle nasıl bir afete dönüştüğünü bir kez daha gösterdiğini ifade eden Çamlı, “Ülkemiz, planlama, kentleşme, yapılaşma ve denetim konularında ranta dayalı politikalar ve bilim ve mühendisliğe aykırı uygulamalar nedeniyle, başka topraklarda yaşandığında ‘doğa olayı’ sınırları içinde kalacak durumların ağır kayıplar yaşattığı bir ‘afet ülkesi’ne dönüşmüştür” dedi. Çamlı, daha sonra değerlendirme raporunu sundu.

“İzmir Depremi Değerlendirme Raporu” için tıklayınız.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, depremlerden bir ders çıkarmak gerektiğini fakat bu dersin çıkarılamadığını, burada merkezi ve yerel iktidarlara sorumluluk düştüğünü, sorumluların bir an önce ortaya çıkarılması gerektiğini ifade etti. Depremin pandemi döneminde yaşandığına dikkat çeken Ökten, “Belediyeler, odalar ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek yaraları daha hızlı sarmalı ve bir daha oluşmaması için ortak bir çalışma yapmalıdır” diye konuştu.

Türk Tabipleri Birliği Etik Kurul Başkanı Prof. Dr. Feride Aksu ise sağlığın tek başına teknik bir mesele olmadığını vurguladığı konuşmasında barınma sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesi, hastane ve sağlık kurumlarının binalarında güçlendirmeler yapılması, depremzede sağlık çalışanlarının desteklenmesi ve diğer illerden sağlık çalışanları takviye edilmesi gibi gereklilikleri sıraladı.

Soru-yanıt bölümünün ardından basın toplantısı sona erdi.

İzmir Tabip Odası İzmir Depremi Değerlendirme Raporu from İzmir Tabip Odası on Vimeo.