TTB İSİH Kolu, Hatay’da İşyeri Hekimleri ile Buluştu

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği (İSİH) Kolu, 23 Temmuz 2022 günü Hatay Tabip Odası bölgesindeki işyeri hekimleri ile bir araya geldi.

İskenderun Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası salonunda düzenlenen toplantıya TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları, İSİH Kol Başkanı Dr. Metehan Akbulut, Kol Yürütme Kurulu üyeleri Dr. M. Celal Mestcioğlu, Dr. Kamiran Yıldırım,  Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş ve Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz ile 17 işyeri hekimi katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Dr. Metehan Akbulut, kol olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi, Hatay’a işyeri hekimlerini dinlemek, görüşlerini, önerilerini almak için geldiklerini söyledi.

Toplantıda söz alan işyeri hekimleri sorunlarının tüm ülkede yaşananlardan çok farklı olmadığını, Hatay’da da ücretlerin düşüklüğü, mesleki bağımsızlığın olmaması, çalışma koşullarının kötülüğü gibi sorunların olduğunu belirttiler. İşyeri hekimleri ayrıca şu sorunlara dikkat çekerek çözüm önerilerini ilettiler:

• Yasal bir suç olan diploma kiralamalar,
  • Taşeron, işçi kiralayan, mesleki özgürlüğümüzü kısıtlayan, ekonomik olarak işçi sağlığı ve iş güvenliği çalışanlarını daraltan yapılar olan OSGB’ler,
  • Özellikle emekli, part-time çalışan meslektaşlarımızın işyeri hekimliğini mesleki bir faaliyetten öte ek gelir kaynağı olarak görmesi
  • İşyeri hekimliğinin bir uzmanlık alanı olarak görülme zorunluluğu
  • Çalışma Bakanlığı’nın alanında sadece kağıt üzerinde yaptığı denetimlerin işçi sağlığı ve iş güvenliğine bir katkı sağlamaması, işyerlerine kamusal gerçek denetimlerin yapılması zorunluluğu.

Her zamankinden daha fazla bir arada olmaya ve örgütlü davranmaya ihtiyacımız olduğu vurgusu yapılan toplantıda Hatay Tabip Odasında işyeri hekimlerinin bir araya gelerek sorunlarına sahip çıkacağı bir komisyon oluşturulması ve TTB İSİH Kolu ile bütünlüklü bir çalışma içinde olması kararlaştırıldı.