Artan İş Kazalarının Nedeni, Düzenin Kendisi

TTB İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kol Başkanı Dr. Metehan Akbulut Kocaeli bölgesinde meydana gelen patlamalarla ilgili yaptığı açıklamada, “İş kazaları hız kesmeden devam ediyor. İş kazalarının sayısı her geçen gün ‘istikrarlı’ bir şekilde artıyor. Bu durum, işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili geldiğimiz yeri göstermektedir” dedi.

Dr. Metehan Akbulut 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nı eleştirerek “AKP iktidarı yasanın hazırlanış sürecinde işçi sağlığı ile ilgili bütünlüklü-temel bir yasa hazırladıklarını ve bu yasa ile iş kazalarının en aza indirileceğini iddia ediyordu. Dün yaşanan kazalar Yasa’nın gerekli önlemlerin alınmasını sağlayamadığı gibi, alınması gereken önlemlerin denetlenmesini de sağlamaktan uzak olduğunu bir kez daha göstermiştir” dedi.

Kocaeli Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir galvaniz fabrikasının kazan dairesinde ve Gebze ilçesinde bulunan bir alüminyum fabrikasında basınç tankında dün patlama olduğunu söyleyen Dr. Metehan Akbulut, “Her iki olayda ikisi ağır toplam 12 işçimizin yaralandığını öğrendik. Öncelikle yaralanan işçilere geçmiş olsun diyor ve bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını diliyoruz. Şu ana kadar herhangi bir can kaybı olmaması tek tesellimiz” şeklinde konuştu.

Bilimsel Önlem, Öneri ve Tespitler Dikkate Alınmıyor

Patlamaların nedenlerinin henüz tam olarak bilinmediğini ve incelemelerin sürdüğünü ifade eden Dr. Metehan Akbulut, “Patlamaların nedenleri yapılacak teknik incelemelerin ardından açığa çıkacak. Ne yazık ki bu kazalar ilk değil, son da olamayacak. Birçok kez yineledik bu kazalar, Meslek Odalarının raporlarını, bilim insanlarının söylediklerini kulak arkası etmek yerine, yasal düzenlemeler ve kamusal denetimlerle önlenebilir. Aksi takdirde bu tür kazalar yaşanmaya ve insanlarımız yaralanmaya ve yaşamlarını kaybetmeye devam edecektir” şeklinde konuştu.

Artık iş kazası ve işçi cinayetlerinin haberlerini vermek, işçilerin yasını tutmak istemediklerini söyleyen Dr. Metehan Akbulut, “Bir kez daha uyarıyoruz; Ucuz işgücü ve ucuz maliyete dayalı esnek, güvencesiz çalışmanın artması, özelleştirme, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırmanın yaygınlaşması, denetimlerin yetersizliği ve/veya yokluğunun giderilmediği; meslek birliklerinin, sendikalar ve üniversitelerin görüşleri kamu ve özel sektörce gözetilmediği müddetçe ne yazık ki benzeri olaylar sürecektir” dedi.

Dr. Metehan Akbulut, ülkemizde uygulanmakta olan neoliberal ekonomi politikaların yani düzenin kendisinin işçi kazalarının başlıca nedeni olduğunun altını çizerek; İşçilerimi ölümden ve meslek hastalıklarından koruyamayan, işçi sağlığı alanını taşeronlaştıran, işçi sağlığı hizmetlerini niteliksizleştiren ve işyeri hekimlerini en ağır koşullarda çalışmaya mahkûm eden bu düzenin değişmesi gerektiğini vurguladı.