AHEK Yürütme Kurulu Çevrimiçi Toplandı
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK) Yürütme Kurulu, 27 Temmuz 2025 Pazar günü saat 21.00'de çevrimiçi olarak toplandı. Toplantıya yürütme kurulu üyeleri Dr. Sibel Uyan (Başkan-İzmir) Dr. Kemal Yüksekkaya (Sekreter-Şanlıurfa), Dr. Emrah Kırımlı (İstanbul), Dr. Abdullah Karadağ (Bursa), Dr. Özden Güngör (İstanbul), Dr. Recep Koç (İstanbul), Dr. Umut Arıkan (Balıkesir), Dr. Fethi Bozçalı (İstanbul), Dr. Hakkan Hekimoğlu (İstanbul) ve Dr. Olcay Bengi Bozkurt (İstanbul) ile TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Ali Kanatlı katıldı.
Toplantıda Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analizler (SİNA) verileri değerlendirildi ve Sağlık Bakanlığı tarafından duyurulan MHRS'deki değişiklik ele alındı.
Toplantıda şu tespitler yapıldı:
Bu yoğun koşullarda koruyucu sağlık hizmetine ayıracağımız vakti hastane randevusu almak için kullanamayız.
“Randevu alma baskısı oluşturuluyor. Hasta memnuniyetinin hedeflendiği bir ortamda, hastaneye gitme talebi aile sağlığı merkezlerinden yok edilemez.” Tüketime dayalı sağlık hizmeti politikası yürütürken birinci basamak işleyişini bozuyorlar.
SEMÖ platformunda bu konu gündeme taşınmalı, bunun adının kesinlikle sevk zinciri olmadığı ifade edilmelidir.
Neoliberal sistemin dayattığı sağlık sisteminin komplikasyonlarını yaşıyoruz ve bu komplikasyonları bizim üzerimizden gidermeye çalışıyorlar.
Aile hekimleri imdat butonu değildir.
Sağlık Bakanlığı aile hekimlerini imdat butonu gibi kullanıyor.
Halkımız ile bizi karşı karşıya getirmeyi hedefliyorlar.
2023 sağlık istatistiklerine göre iki yılda aile hekimliği birimi sayısı 2000 arttı, ancak 30 bin doktor mezun oldu. Hastaneyi dolduran, randevu krizini sümen altı eden bir çözüm çözüm değildir.
Bu randevulunun tekrar randevu alma talebi anlamına gelir.
Yılda 500 milyon randevunun alındığı hastanelerin randevu krizini ASM’ler mi çözecek?
Bu yapılmaya çalışılan;
Hastaların sağlığını korumak DEĞİL,
Birinci basamağın yükünü azaltmak DEĞİL,
Hastanelerin yükünü azaltmak DEĞİL.
Azdan çoğa sevk olmaz.
Randevu alınamadığı DOĞRU.
Tetkikler için aylarca beklenildiği de DOĞRU.
Birinci basamağı bilmeyen, çözemediği sorunları paslayan bir zihniyetle karşı karşıyayız.
Sağlık Bakanlığının hayal ettiği bu düzen, bu sistem kargaşa yaratır, şiddet doğurur. Bunun sorumlusu Sağlık Bakanıdır.
Toplantı sonunda;
Geniş katılımlı bir toplantı yapılmasına,
Sağlık Bakanlığından acilen randevu istenmesine,
Sağlık Bakanlığı önünde açıklama yapılmasına
Süresiz Eylem organizasyonuna başlanmasına,
SEMÖ Platformunda konunun gündeme getirilmesine,
Online basın açıklaması yapılmasına
30 Temmuz Çarşamba saat 21.00’de X’te Space yayını açılmasına karar verildi.