.........hor_line.gif (176 bytes)
.
left_cell4.gif (534 bytes)

 

EK

EMG ve EP İncelemeleri Elektrofizyolojik Metodu

İlk hafta içinde incelemesi yapılan on bir hastanın bütün sinir ileti çalışmaları ve duysal uyandırılmış potansiyelleri (SEP) iki kanallı taşınabilir bir EMG cihazı (Medelec Neurostar) kullanılarak yapılmıştır. Diğer dört hastanın SEP'leri ve tüm motor uyandırılmış potansiyel (MEP) çalışmaları için dört kanallı Medelec Premiere Plus cihazı kullanımıştır. Manyetik kök ve kortikal uyarımlar Novametrix Magstim 200 stimulatörü ve dış çapı 12 cm olan yuvarlak sarmal (coil) ile gerçekleştirilmiştir (sarmalın merkezindeki maksimum çıkış şiddeti 1.5 Tesladır).

Bütün sinir ileti çalışmaları unilateral  yüzeyel uyarım ve kayıtlama ile yapılmıştır. Ulnar, median ve medial plantar sinirlerin ortodromik duysal sinir iletileri parmaklara uygulanan halka şekilli uyarıcı elektrotlarla yapılmış, kayıt elektrotları ise el veya ayak bileğine yerleştirilmiştir. Sural sinir iletisi için aktif kayıt elektrodu dış malleolün posterioruna yerleştirilmiş ve posterior crusun 14 cm proksimalinden uyarılmıştır.

Motor sinir iletileri belly-tendon kayıtlama tekniğiyle yapılmıştır. Sinirlerin uyarım kası ve kayıtlama yerleri için sırasıyla; ulnar için abductor digiti minimi-bilek ve dirsek, median için abductor pollicis brevis-bilek ve dirsek, peroneal için extansör digitorum brevis-bilek ve fibula başı, tibial için abductor hallucis-bilek ve popliteal fossa kullanılmıştır. Bütün sinir ileti çalışmalarında supramaksimal uyarım verilmiştir. Duysal sinir aksiyon potansiyelleri için tepe latansları ve tepeden tepeye ölçülen amplitüdler hesaplanmıştır. Motor sinir ileti çalışmalarında ise ilk negatif defleksiyona olan latans, negatif pik amplitüdleri ve bileşik kas aksiyon potansiyeli (CMAP) alanları okunmuştur. Median, ulnar ve tibial sinir için el/ayak bileği düzeyinden yapılan supramaksimal uyarımla F yanıtları çalışılmıştır. Uygun el/ayak kaslarından kaydedilen 10 ile 20 F yanıtının minumum latansları hesaplanmıştır. İğne EMG'si yapılan üç hastada normal olarak değerlendirildikten sonra, uzun süreli açlık grevi yapmış hastalarda birçok iğne girişinin yapacağı zarardan kaçınmak için ilk dönem protokolünden çıkarılmıştır.

Median ve tibial SEP'ler el/ayak bileğinden minimal bir kasılma oluşturacak şiddette ayarlanmış uyarımlarla yapılmıştır. Uluslararası 10-20'li sisteme göre uygulanan kayıt montajı median için servikal (Cv7)-Fz ve Cc-Fz, tibial için Cz-Cc'den yapılmıştır (Cc noktası karşı taraf saçlı derisinde C3 veya C4'ün 1 cm posterior bölgesidir). Kayıtlamaların herbiri için en az 256 cevap averajlanmış, güvenilirliliği ve tekrarlanabilirliliğ test edebilmek içinde en az iki kayıtlama yapılmıştır. Median SEP incelemesinde merkezi ileti zamanı kortikal N20 potansiyellerinin latansından servikal N13'ün latansı çıkartıralarak hesaplanmıştır. Acil dahiliye ünitesindeki teknik olanaksızlıklardan dolayı tibial SEP yeterli çalışılamamıştır.

MEP çalışmalarında kayıtlamalar iki yanlı abductor digiti minimi ve tibialis anterior kaslarına yerleştirilen yüzeyel elektrotlarla yapılmıştır. Manyetik uyarım çalışmalarında ilk olarak ulnar sinirler bilek, dirsek ve aksilladan, peroneal sinir ise popliteal fossadan elektrik stimulasyonu ile supramaksimal uyarılmış ve CMAP'leri kaydedilmiştir. Manyetik stimulasyon servikal ve lomber sinir köklerini uyarabilmek için stimulatörün verebileceği şiddetin % 100'ü kullanılarak yapılmıştır. Coil oturur durumdaki hastanın tam fleksiyona getirilmiş olan boynuna orta hatta tanjansiyel olarak, merkezi yaklaşık C5 veya C6 düzeyinde olacak şekilde uygulanmıştır. Lomber kökleri uyarabilmek için coil hasta yan yatarken merkezi L3 spinoz çıkıntıya gelecek şekilde lomber bölge üzerine yerleştirilmiş ve rostro-caudal eksende en kısa latans ve en yüksek amplitüde sahip kas cevabı elde edilene kadar hareket ettirilmiştir. Bu şekilde elde edilen en az üç cevap latans ve amplitüd ölçümleri için saklanmıştır.Transkranyal manyetik stimulasyon için coil merkezi Cz veya Fz üzerinde olacak şekilde saçlı deri üzerine tanjansiyel yerleştirilmiş ve ADM ve TA kaslarından kayıtlama yapılmıştır. En uygun uyarıyı elde edebilmek için coil hafifçe oynatılmıştır. Her olgudan hedef kasını maksimum gücünün     % 10-20'si şiddetinde izometrik kasması istenmiş, bu sırada işitsel olarak ve EMG ekranından monitorizasyonu yapılmıştır. Kayıtlamalar eşik şiddetinden % 20-30 daha yüksek olacak şiddette uyaran vererek yapılmış ve en az 4 kas cevabı saklanmıştır. Her olguda saat ve tersi yönde hem sağ hemde sol taraftan uygulama yapılmış, en uygun kas cevapları genellikle sağ taraftan ve coil saat yönündeyken  alınmıştır. Santral ileti hızı, servikal ve lomber köklerin manyetik stimulasyonu ile elde edilen kas cevaplarının en kısa latnaslarının transkranyal stimulasyonla uyandırılmış cevaplardan çıkartılmasıyla hesaplanmıştır.

Ana Sayfa

.

Sayfa Başı

Başa Dön

. . . .