İzmir'deki Hekimlere Yönelik İnsan Hakları Davaları Devam Ediyor
Dr.Cüneyt Özboyacı

İzmir'de hekimlere yönelik insan hakları davaları devam ediyor. 
TİHV İzmir temsilciliği'nin gönüllü hekimlerinden Uzman Dr.Zeki Uzun 19 Ekim 1999 tarihinde, geçmiş yıllarda iki hastaya tıbbi girişimde bulunduğu ve böylece "örgüte yardım ve yataklık ettiği" iddiası ile İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne bağlı polislerce muayenehanesinde gözaltına alındı. Yedi gün gözaltında kalan Dr.Zeki Uzun, gözaltı sürecinde fiziksel ve psikolojik işkence uygulamalarına maruz kaldı. Daha sonra TCK'nın 169. maddesine muhalefe ettiği gerekçesiyle DGM'ye çıkarıldı ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Serbest bırakıldıktan sonra İzmir Tabip Odası Muayene ve Rapor Komisyonu tarafından tetkik ve muayeneleri yapılan Dr. Zeki Uzun'un gözaltı sırasında işkence gördüğü belgelendi.
Dr.Zeki Uzun'un hakkında açılmış olan davanın üçüncü duruşması 11.04.2000 tarihinde gerçekleşti. Savcılık, sanıklardan ikisi hariç aralarında Dr.Uzun'un da olduğu tüm sanıkların iddia edilen suçları işlediklerine dair itirafçı sanığın İbrahim Çalhan'ın anlatım ve suçlamaları dışında kesin ve inandırıcı delillerin elde edilmediği gerekçesi ile beraatlerine karar verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti tutuklu tek sanık Ahmet Poyraz'ın tahliyesine ve sanık avukatlarının esas hakkında savunmalarını hazırlamaları için duruşmayı 23.05.2000 saat 11:15'e erteledi.
Diğer taraftan Aliağa süreci olarak bildiğimiz Psikiyatrist Dr.Alp Ayan, TİHV Sekreteri Günseli Kaya ve 64 kişinin yargılandığı, gene bu dava ile ilgili açıklamalarından dolayı Prof.Dr.Veli Lök hakkında açılan ve devam eden davaları özetleyecek olursak:
26 Eylül 1999 tarihinde Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde on mahkumun ölümü, onlarcasının da yaralanması ile sonuçlanan bir katliam gerçekleşti. Öldürülenlerden biri olan Nevzat Çiftçi'nin cenazesi İzmir'in Aliağa İlçesi yakınlarındaki Helvacı Beldesi'nde 30 Eylül 1999 günü toprağa verildi. Aralarında TİHV İzmir Temsilciliği çalışanları Günseli Kaya ve Psikiyatri Uzmanı Dr.Alp Ayan'ın da bulunduğu çeşitli sendika, meslek odası, dernek, siyasi partinin yönetici ve üyelerinden oluşan 100-120 kişilik bir grup, Ulucanlarda yaşanan olayları protesto etmek için Nevzat Çiftçi'nin cenaze törenine katılmak amacıyla Helvacı beldesine gitti. Ancak belde girişinde barikat kuran jandarma tarafından bu grubun cenazeye katılımı engellendi. Jandarmanın saldırısına uğrayan gruptan 68 kişi dövülerek gözaltına alındı. Daha sonra ise Günseli Kaya ve Dr.Alp Ayan'ın da bulunduğu 14 kişi, 2911 sayılı "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası"na muhalefet ettikleri gerekçesiyle tutuklandı. Tutukluluk hali üç ay sürdü.
Bu gelişmelerden sonra, TİHV İzmir Temsilcisi Prof.Dr.Veli Lök, başta çalışma arkadaşları Günseli Kaya ve Dr.Alp Ayan olmak üzere insan hakları savunucularının kötü muameleye maruz bırakılıp, zor uygulanarak gözaltına alınmaları ve akabinde tutuklanmaları karşısında oluşan duygu ve düşüncelerini aktarmak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla çeşitli basın açıklamalarında bulundu. Prof.Lök'ün yaptığı açıklamalardan biri de 31.10.1999 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi'nde "İşkence ile savaşımın acısı mı çıkarılıyor?" başlığı altında yayınlandı.
İzmir Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan soruşturma sonucunda Prof.Lök hakkında sözü edilen basın açzıklaması ile Basın Kanunu'nun 30/3. Maddesine muhalefet edildiği gerekçesiyle İzmir 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Bu arada, aynı konuda yaptığı bir açıklamanın 18 Ekim 1999 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alması nedeniyle İzmir Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Başkanı Bahri Akkan hakkında da aynı biçimde Basın Kanunu'na muhalefetten dava açıldı ve ki dosya birleştirildi. Gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Av.Fikret İlkiz hakkında da Basın Kanunu 30/3. maddesine ve TCK'nın 80. maddesine muhalefetten dava açıldı.
tüm bu süreci izleyen en son dava da İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu'na 11 Nisan 2000'de açıldı. Aliağa süreci konusunda odanın yayınlarında yer alan haberler davanın gerekçesini oluşturmakta.
Duruşmalara, Dünya Tabipler Birliği Genel Sekreterinin de aralarında bulunduğu çok sayıda uluslararası örgüt ve tabip birlikleri temsilcileri de destek olmak amacıyla katılıyor. 
 
 
 
 
 
 

mail9.gif (17469 bytes)buton2.jpg (1100 bytes)ANA SAYFAYA DÖNÜŞbuton1.jpg (1100 bytes)