Hekimlerin hal-i pür melali

İSTANBUL- İstanbul Tabip Odası'nın düzenlediği ankete gelen yanıtlar, hekimlerin beklenti ve sorunlarını bir kez daha gözler önüne seriyor.
Ankete katılan, İstanbul'daki çeşitli sağlık kuruluşlarında görevli 786 hekimin yüzde 52'si erkek, yüzde 48'i ise kadın.
Hekimlerin yüzde 94'ü düşük ücretler, yüzde 69'u çalışma ortamının kalitesizliği, yüzde 66'sı ise mesleki doyumsuzluğun, görevlerini yerine getirirken kendilerini olumsuz etkilediğini belirtti.
Anket, hekimlerin sağlık sorunlarıyla ilgili çarpıcı gerçekleri de ortaya çıkardı.
Hekimlerin yüzde 49.8'i son bir yılda ayaktan tedavi görkeleri gereken bir hastalığa yakalanmış. Bu hastalıklar arasında en sık rastlananı üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, hipertansiyon, belfıtığı, lumbago, mide ve böbrek hastalıklarıdır.
Anket sonuçlarına göre hekiimlerin yüzde 23'ünün kronik bir hastalığı var. Allerjik hastalıklar, disk hernisi, yüksek tansiyon, knorik farenjit-sinüzit, akciğer hastalıkları, mide ülseri bunların başında gelmektedir.
Hekimlerin yüzde 18.5'i iş koşullarından kaynaklanan bir hastalığı olduğunu düşünmektedir. Bu hastalıklar arasında anksiyete, depresyon gibi ruhsal sorunlar, solunum yolu enfeksiyonları, hepatit, yüksek tansiyon, varis ve migren gelmektedir.
Ankete katılan hekimlerin yüzde 39'u sigara içicisidir. Bu oran erkeklerde yüzde 48, kadınlarda yüzde 29'dur.
Hekimlerin yüzde 28'i risk altında olmalarına karşın hepatit taraması yaptırmamış durumda. Hekimlerin yüzde 27.5'i kendini sağlıklı kabul etmiyor. (TD) 

 
 
 
 

mail9.gif (17469 bytes)buton2.jpg (1100 bytes)ANA SAYFAYA DÖNÜŞbuton1.jpg (1100 bytes)