14 Mart... 14 Mart... 14 Mart

Bu yıl da, 14 Mart Tıp Bayramı, hem sorunları konuşmanın, hem de dayanışmayı çoğaltmanın platformu oldu. Tabip odaları düzenledikleri etkinliklerde, sağlık sisteminin, hekimlerin sorunlarını bir kez daha masaya yatırdılar, çözüm önerileri ürettiler. Sanat ve spor etkinlikleri de düzenleyen odalar, birlikte üretmenin ve sevinmenin çoşkusunu da yaşadılar.

İşte, "Tıp Dünyası'nda diğer hekimlerle de paylaşalım" diyerek gazetemize tabip odalarından gönderilen 14 Mart haberlerinden bölümler...

ANKARA

"14 Mart 2000 Sağlık Haftası'nda Ankara Tabip Odası olarak ülkenin sağlık sorunlarını ve bu alanda yapılan yanlış uygulamaları gündeme getirerek, bu haftayı hekimlerin tepkilerini dile getiren bir şekilde değerlendirmeyi hedefledik.
10 Mart günü Ankara Tabip Odası ve SES'in ortaklaşa düzenlediği bir basın açıklaması Sağlık Bakanlığı önünde yapıldı. Bin'i aşkın sağlık çalışanının katıldığı açıklamada hekimlerin ve sağlık çalışanlarının çalışma koşullarındaki ve ücretlerindeki olumsuz düzey hatırlatıldı. 

Türkiye'de sağlık sorunlarının kaynağı ve çözüm önerilerinin temel alındığı "Sağlık Nereden nereye?" konulu hastane toplantıları, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ankara Hastanesi'nde yapıldı.

10 Mart tarihinde HÜTF M Salonu'nda tıp fakülteleri ve tabip odasında düzenlenen törende, ATO Başkanı Dr.Erhan Nalçacı, Birinci basamağın güçsüzleştirilmesini ve Sağlık Bakanlığı'nın özelleştirmeci politikalarını eleştirdi. Bakan Durmuş ise konuşmasında, hekimlerin sorunlarına sahip çıkmadığını öne sürdü".

İSTANBUL

"Gaziosmanpaşa gibi İstanbul'un batı yakasındaki bir merkezde başlayan etkinlikler, Pendik gibi en doğudaki uç kısma uzandı, üç hafta sonra tekrar şehrin batı ucundaki Sazlıdere Barajı'nda ağaçlandırma şenliği ile son buldu. 

İstanbul Tabip Odası, 14 Mart'ta Taksim Atatürk Anıtı'na çelenk koyma geleneğini 4. yılda da sürdürdü. Bu yıl da "Hekimlerin Bildirgesi" Taksim alanından basına ve kamuoyuna duyuruldu. İTO Başkanı Prof. Dr. Arıoğul, burada yaptığı konuşmada, hekimlerin sorunlarıyla, halkın ve ülkenin sağlık sorunları arasındaki sıkı ilişkiye dikkat çekti. 
20 Mart'ta meslekte 50, 40 ve 25 yılını dolduranlara plaket de verildiği ikinci tören yapıldı. Aynı günün akşamı ödül töreni vardı. Ödül töreninin ilginç konukları Marmara depreminden zarar görerek, bir çevre felaketine kaynaklık eden Yalova Aksa Fabrikası mağdurları idi. Bir otobüsle gelen Yalovalılar adına Avukat Ayşe Hanım bir konuşma yaptı ve getirdikleri gülleri davetlilere dağıttı. Ödül töreninde Tıp Hizmet Ödülü'nü alan Dr.Dinçer Fırat, kanserle mücadelede son gelişmeler konusunda bir konuşma yaptı. Dt.Sevinç Özgüner Barış, Demokrasi ve İnsan Hakları Ödülü'nü almak üzere İzmir'den gelen Dr.Veli Lök, Dr.Alp Ayan, Dr.Zeki Uzun da konuşmalarıyla ilgiyle izlenen konuklar oldu. Basın ödüllerini alan yazar ve muhabirler, program yapımcıları da kısa birer konuşma yaptılar.

21 Mart günü geleneksel "Sanatçı Hekimler Sergisi" açıldı. Hekim yazarlar, 22-24 Mart arasında Nişantaşı ve Erenköy'deki D&R Mağazaları'nda açılan standlarda okurlarla buluştular. 24 Mart günü SSK Okmeydanı Hastanesi'nde "SSK'da neler oluyor?" konulu panelde, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr.Kürşat Yıldız, hastanelerin eğitici kadrolarındaki boşluklar ve sınavsız şef atamaları, gönüllü çalışma uygulaması, SSK, Emekli Sandığı ve Bağkur arasındaki tedavi protokolü, SSK'daki kadro açıkları konularında tabip odasının değerlendirmelerini sundu. SSK Okmeydanı Hastanesi Temsilcisi Dr. Osman Öztürk, gönüllü çalışma konusunda baskı yapıldığını söyledi. 

İZMİR

"Yine bir 14 Mart haftasını kutladık. Sağlık alanındaki olumsuz koşullarla, özlük ve ekonomik haklarımızdaki sorunlarımızla, hekimlik etiğini ve bilimini uygulama çabalarımıza yönelik baskılarla, niteliksiz tıp fakültelerinin açılmaya devam etmesiyle, kamu sağlık hizmetine ayrılan kaynakların her yıl azaltılmasıyla ve sağlık hizmetlerimizin çöküşünü izlemeye devam ederek kutladık. Ne yazık ki! Sağlık sistemimizi bu hale getirenleri açıkça suçluyor ve sağlıklı bir toplum ve iyi hekimlik ortamı için çabalarımızı ısrarla sürdüreceğimizi bir kez daha vurguluyoruz.

12 Mart'ta başlayan Tıp bayramı haftamızın resmi açılış töreni, SSK Sağlık İşleri Müdürlüğü'nün sorumluluğunda, EÜTF, DEÜTF, İl Sağlık Müdürlüğü ve odamızın katılımıyla yapıldı. Tekirdağ ÜTF Halk Sağlığı Öğretim Üyesi Dr.Ahmet Saltık'ın Cumhuriyet Dönemi Sağlık politikaları konulu konferansını ilgiyle izledik. 
13 Mart'ta tıp balomuzu 300 konuğumuzun katılımıyla gerçekleştirdik. Eğlendik, coştuk ve birlikte olmanın mutluluğunu yaşadık. 
19 Mart'ta Pratisyen Hekim Komisyonu'muz tarafından düzenlenen "Pratisyen hekimliğin dünü, bugünü ve yarını" konulu foruma Pratisyen Hekim Enstitüsü, Pratisyen Hekim Derneği ve İl Sağlık Müdürlüğü temsilcileri katıldı. 

GAZİANTEP

14 Mart 2000 Tıp Bayramı kutlamaları Gaziantep Tabip Odası tarafından aynı gün kutlandı. Atatürk Anıtı'na çelenk koymanın ardından, günün önemine ilişkin konuşmalar yapıldı. Oda Başkanı Dr.İdris Ertaşkın, hekimlerin pek çok olumsuzluk içinde olduklarını belirterek, hekimlerin de odalarına sahip çıkmalarını istedi. Konuşmaların ardından mesleğinde 30 yılını dolduran hekimlere plaket verildi. Ayrıca 17 Ağustos depreminde ikinci günden itibaren arama, kurtarma çalışmalarına katılan Dr.Asım Güzelbey ve Dr.Suat Özerbaş'a da plaket verildi. Deprem ve Sağlık konulu ilköğretim okulları arasında düzenlenen resim yarışmasının ödül töreninde de dereceye giren öğrencilere armağanlar verildi. 

DİYARBAKIR

Diyarbakır-Batman-Siirt Tabipler Odası, 14 Mart Tıp Bayramı etkinliklerine "Tıp eğitiminde eğiticiye düşen görevler" başlıklı konferansla başladı. 24 Mart'ta 17 Ağustos depremi ile ilgili dia gösterimi, müzik dinletisi ve futbol karşılaşması yapıldı. 25 Mart'ta ödül töreni ve geleneksel tıp şöleni yapıldı. 27 Mart'ta düzenlenen panelde, Diyarbakır'da sağlık tartışıldı. Odanın bu yıl ki, Barış-Dostluk-Demokrasi Ödülü'nün sahibi ise, Prof.Dr.Şebnem Korur Fincancı.(TD)
 
 
 
 
 

mail9.gif (17469 bytes)buton2.jpg (1100 bytes)ANA SAYFAYA DÖNÜŞbuton1.jpg (1100 bytes)