.......

.........
 
 
 
Okuduklarımızdan


DERİ SORUNLARINDA BASAMAK BASAMAK TANI VE ÖNERİLER
Varol Lütfü AKSUNGUR, M. Alpaslan ACAR
5G Matbaacılık Ltd. Şti., Mayıs 1999

     Algoritma sözcüğü, günümüzde, matematik ve bilgisayar alanlarında, "bir sorunun çözümü için sonlu sayıdaki basamaklar-kurallar dizisi" anlamına gelmektedir. Tıptaki karşığı ise "sağlık sorunlarının çözümü için yapılan protokollerdeki yazılı basamaklar"dır. 
    Kitap deri sorunlarına bir algoritm içinde yaklaşmakta. Elementer lezyonların anlatıldığı ilk bölümün ardından elementer lezyon kombinasyonlarından ya da belirli özellikteki elementer lezyonlardan tablolar tanımlanmış, örneğin:non-inflamatuar purpura, anüller eritem, diffüz kahverengilik gibi. Ardından gelen 'sorunlar' bölümünde klinikte karşılaşılan sorunlar (örneğin: saçlı deride lokal skarsız saç dökülmesi, yüzde akneiform lezyon gibi) nedenleri ve tanı için yapılması gerekenler bir algoritm içinde aktarılmış. Sık karşılaşılan deri hastalıklarının tedaviye yönelik olarak ele alındığı 'hastalıklar' bölümünde örnek reçeteler yanında, hastaya aktarılması gereken önerilere yer verilmiş. Ekler bölümünde hastalıkların tanısında kullanılan testler (KOH preperasyonu, Wood ışığı, Patch testi, Tzanck testi, kronik ürtiker için sorgulama formu gibi) anlatılmış. Tüm bu organizasyon her deri sorunlarını inceleyen kitapta olduğu gibi resimlerle tamamlanmış. Sonuçta ortaya yalnızca göze değil düşünceye de -hem de nasıl düşünmemiz gerektiğini basamak basamak anlatacak biçimde- hitap eden bir kitap çıkmış.

KULAK HASTALIKLARI ve MİKROCERRAHİSİ - I -
Prof. Dr. A. Necmettin Akyıldız
Bilimsel Tıp Yayınevi 
Ankara 1998, 546 Sayfa

 "Babama göre bir sanatkar, ancak çırak yetiştirince 'usta' olurdu…'Bir usta çırağına bilgisini aktarırken kendi bilgilerini de kontrol eder. Bu bir çeşit kendini sınamadır. Her çırakla birlikte ustanın bilgisi de süzgeçten geçer, yanlışlardan arınır. Çırak yetiştirdikçe ustanın bigisi daha doğru, geçerli olur...Bilgi paylaşıldıkça artar."
 Babasını bu sözlerle anlatan Prof. Dr. A. Necmettin Akyıldız annesinin felsefesini ise çalışmak olarak belirttiği "Mutlu olmak, sanatkar olmak ve usta olmak üzerine" başlıklı yazısıyla bir yerde belki de kitabı yazma amacını da açıklıyor.
 Üç ciltten oluşması planlanan kitabın bu birinci cilt genel bilgiler, otitis media ve  komplikasyonlarını içermekte. İşitme ve denge organlarının morfolojisi, fizyolojisi ardından bu organların anatomik ve işlevsel değerlendirmesi bölümlerini otitis eksterna ve otitis media bölümleri izliyor. Kitabın yaklaşık yarısı otitis media konusuna ayrılmış. Konular tüm ayrıntılarıyla çizimler, resimler, tablolar ve grafiklerle desteklenerek aktarılmış.
 

....................................................