TTB Merkez Konseyi Sağlıkta Şiddet Yasası için TBMM’de…

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkarılması talebiyle, 4 Ekim 2018 Perşembe günü TBMM’de siyasi partilerin Grup Başkanvekilleriyle görüşmelerde bulundu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokrasi Partisi (HDP) ve İyi Parti’nin Grup Başkanvekilleriyle görüşen TTB Heyeti, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) randevu talebine henüz yanıt vermemesi dolayısıyla, AKP ve MHP Grup Başkanvekilleriyle bugün görüşme gerçekleştiremedi.

Görüşmelere TTB İkinci Başkanı Dr. Ali Çerkezoğlu, TTB Genel Sekreteri Dr. Bülent Nazım Yılmaz, TTB Merkez Konseyi üyeleri Prof. Dr. Gülriz Erişgen, Dr. Selma Güngör, Prof. Dr. Çetin Atasoy ve Dr. Mübetcel İlhan ile Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Karakoç katıldılar.

İlk görüşme, saat 12.00’de HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, HDP’nin hekim milletvekilleri Sait Dede ve Ömer Faruk Gergerlioğlu ile gerçekleştirildi. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın uygulanmaya başlamasıyla beraber sağlık alanında yaşanan şiddetin geldiği boyutla ilgili olarak bilgi aktaran TTB Heyeti, sağlıkta şiddetin önlenmesi konusunda TBMM’de somut adım atılması için HDP’nin katkısını ve desteğini istedi. TTB olarak, 2014 yılından bu yana Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkarılmasıyla ilgili talebi düzenli olarak TBMM’ye ilettiklerini ancak ne yazık ki bu taleple ilgili somut bir girişim yapılmadığını aktaran TTB Heyeti, yalnızca sağlıkta değil, genel olarak şiddetin önlenmesiyle ilgili temennisi de dile getirdi.

Heyet daha sonra CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve CHP’li hekim milletvekili Murat Emir ile bir görüşme gerçekleştirdi. TTB’nin ilk ve somut olarak Sağlıkta Şiddet Yasası’nın yaşama geçirilmesini istediği, bu talep gerçekleşinceye kadar tüm sağlık kurumlarında ve Türkiye çapında çeşitli eylem ve etkinlikleri sürdüreceği vurgulandı.

TTB Heyeti son olarak da İyi Parti Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu ile görüştü. Görüşmede, tüm hekimlerin ve sağlık çalışanlarının beklentisi olan Sağlıkta Şiddet Yasası’nın, TBMM’nin ilk gündem maddeleri arasında görüşülmesi için destek olunması istendi. Boyutu giderek artan sağlıkta şiddeti önlemek için tek başına yasanın yeterli olamayacağı bilinmekle beraber, caydırıcılık içermesi açısından önemli olduğu vurgulandı.  

TTB Heyeti, her üç partinin temsilcilerine de, hekimler olarak Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkarılması yönünde atacakları her adımı takip edeceklerini ve yapılanları hekim kamuoyuyla paylaşacaklarını da iletti.

Siyasi parti temsilcileri de, sağlık ve şiddetin birlikte anılamayacak iki olgu olduğunu kabul ederek, TBMM’nin kendilerine tanıdığı olanaklar çerçevesinde konuyla ilgili girişimlerde bulunacaklarını dile getirdiler.

TTB heyeti daha sonra, CHP’li milletvekilleri Murat Emir ve Gamze Taşçıer’in de katılımıyla TBMM Basın Kapısı’nda bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada, “Talebimiz nettir. Kararlıyız. Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkarılmasında, bu konuda bir an önce somut adım atılmasında ısrarcıyız. “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”ne, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarına ve TBMM’ye bu yasanın çıkarılması için ısrarımızı sürdüreceğiz. Türk Ceza Kanunu’nda caydırıcılığı temel alan düzenleme teklifimiz acilen yasalaştırılmalıdır” denildi.

Sağlıkta şiddet konusunu görüşmek üzere daha önce Sağlık Bakanı’ndan üç kez, TBMM Başkanı’ndan bir kez olmak üzere yetkililerden çeşitli kereler randevu talebinde bulunulmasına karşın, bugüne kadar olumlu yanıt alınamadığı belirtilirken, başta Sağlık Bakanı ve TBMM Başkanı olmak üzere AKP ve MHP Grup Başkanvekilleri’nden de halen randevu taleplerine yanıt beklendiği hatırlatıldı.

Basın açıklaması için tıklayınız.