stet0201.gif (11974 bytes)


stedsayi.gif (1704 bytes)



 

Sted’den

            Merhaba,

image002.jpg (22533 bytes)             Bu yıl Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Hakkında Kanun’un yürürlüğe girmesinin 40. yılı. Yasa 1961’den beri ülkemiz tıp ortamına çok önemli katkılar sundu. Özellikle sağlık ocağı çalışanları tüm olumsuzluklara karşın en çok öldüren, en çok sakat bırakan hastalıklara öncelik vererek, çağdaş sağlık anlayışının gereği, sağlıklı yaşam hakkını temel insan hakkı olduğu bilinciyle hizmet sundular. Yıllarca ulaşılamaz denilen yerleri, sağlık çalışanları bir sıcak çay sunumu yakın kıldılar.

            224 sayılı yasanın 22. maddesi:

"Sağlık hizmetlerinin sosyalleştirilmesi faaliyetlerinin yürütülmesi ve değerlendirilmesi konusunda Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı’na görüşlerini bildirecek, tavsiyelerde bulunacak ve bu konuda halk ve çeşitli kurumlar arasında işbirliği sağlayacak bir Genel Kurul teşkil edilir. Bu Kurul Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı’ndan tayin edilecek veya vazifelendirilecek yeter sayıda mütehassıs ile üniversitelerin, bakanlıkların, Devlet Planlama Teşkilatı’nın, İşçi Sigortaları Kurumu’nun, Türk Tabipleri Birliği’nin, Türk Eczacılar Birliği’nin, Türk Veteriner Hekimleri Odaları Birliği’nin göndereceği salahiyetli temsilcilerle il sağlık kurullarının göndereceği birer temsilciden teşekkül eder...”

            Sağlık Bakanlığı’nın her yıl toplayıp verilen hizmetin tüm boyutlarıyla tartışılacağı, değerlendirmeler sonucu, sunulan sağlık hizmetinin yeniden kurgulanacağı, Sosyalleştirme Genel Kurulları yalnızca 1969 ve 1978’de iki kez topladı. Ülkenin sağlık ortamına önemli katkıları olan bu genel kurulların yıllardır yapılmıyor olmasının eksikliğini gören TTB Merkez Konseyi Sosyalleştirilme Yasası’nın 40. yılında bir değerlendirme, başardıklarımızı anımsama, zorlukları belirleyip, üstesinden gelmenin olanaklarını yaratmak için 26-27 Mayıs 2001 tarihinde “Sosyalleştirme Genel Kurulu”nu Ankara’da topluyor.

            Bu toplantıda bizlere, birinci basamak sağlık çalışanlarına çok önemli görevler düşüyor. Sağlık hizmetlerinin kurgulanmasında sunumunda yaşananları, aksayan yönleri birlikte tartışalım. Basamaklandırılmış sağlık sunumundan kurumlar arası ilişkiye, koruyucu sağlık hizmetlerinden tedavi edici hizmetlere, sağlık çalışanlarının atanmasından ekip çalışmasına, hizmetlerin finansmanından sağlık birimlerinde kurulan vakıf-dernek yapılanmalarına, sürekli tıp eğitiminden hizmet içi eğitime, yetişkin eğitiminden yetişkin moral değerlerine, yanlış tıbbi uygulamalardan hasta haklarına daha iyi çalışma ortamı, daha iyi özlük hakları için gündemimiz oldukça yüklü.     Bu genel   kurula katılmak, deneyimlerimizi paylaşmak, çözüm önerilerimizi dile getirmek en çok bize, birinci basamak sağlık çalışanlarına düşmekte.

            Düzenlemiş olduğumuz fotoğraf yarışması tüm sağlık çalışanlarının duyumsadıkları hüzünleri, sevinçleri, anlık duraksamaların görsel, düşsel sürekliliğini paylaşmak adına hiçbir profesyonel kaygıya kapılmadan, duyarlılıklarımızı sergilemeye çağırıyoruz.

            Ne söz bitsin ne de söylenişin hiç bir dili susmasın.                  

            Bilimsel ve dostça kalın.

 

.......