Sağlıklı Beslen, Sağlıklı
Beslen
Dyt. Şeniz Ilgaz*
*Sağlık
Bakanlığı, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Gn. Md. Ankara
Diabette Beslenme Tedavisinin Temel Hedefleri
1. İnsülin
(ekzojen ya da endojen) ya da oral hipoglisemik ilaçlar ve fiziksel aktivite düzeyi ile
besin alımını dengeleyerek normale yakın kan glukoz düzeyini sürdürmek
2. Optimal serum
lipit düzeyini sağlamak
3. Yetişkinler için uygun vücut ağırlığını
sağlayacak ve sürdürecek, çocuk ve adölesanlarda normal büyüme ve ve gelişmeyi
sağlayacak, hamilelik ve laktasyon dönemi süresince artan metabolik gereksinmeleri sağlayacak
düzeyde enerji gereksinmesini sağlamak
4. Oluşan komplikasyonlar ile ilgili sorunları
önlemek ve tedavi etmek.
5.Optimal beslenme ile sağlığı geliştirmek,
yaşam kalitesinin arttırmaktır.
Diabetik hasta için diyet planlarken, diyetin
temel ilkeleri aynı olsa da diyetin kişiye özel olduğunu unutmamalıyız. Diabet
diyeti, her hasta için özel olarak bir diyetisyen tarafından hazırlanmalı, bir
diabetik de yalnızca kendisi için düzenlenen diyeti uygulamalıdır.
Diabetli
hastaya yaklaşım multidisipliner bir ekip yaklaşımını gerekli kılmaktadır. Ekip içinde
doktor, diyetisyen, hemşire, psikoterapist, egzersiz uzmanı dahil olmak üzere pek çok
meslek grubu bulunmaktadır.
Temel
beslenme önerilerimiz neler olabilir, onları vurguladık.
Öncelikle
Hastanın Beslenme Alışkanlıkları Saptanmalıdır?
Daha önce diyet
yapıp yapmadığını araştırmalıyız
Yemek hazırlama
ve pişirme teknikleri nelerdir?
Sıklıkla yemek
yediği yer neresidir?
Yemeklerini ne sıklıkla
yemektedir?
Sevmediği
besinleri belirlemeyiz
Daha
sonra diabetli hastanın aşağıdaki bulguları saptanmalı;
Boy
Vücut ağırlığı
İdeal
ağırlık
Fiziksel
aktivite
Sosyo-ekonomik
düzeyi
Kan şekeri
oranları
İlaç ya da
insülin tedavisi
Tüm bu bulguların ışığında diabetik
hasta için genel beslenme önerilerinde bulunabilirsiniz.
Daha sonra
da sıkça söz edeceğimiz besin grupları nelerdir onları tanıyalım
Süt Grubu
(Süt, yoğurt, ayran)
Et Grubu
(Peynir, yumurta, tavuk, balık, dana eti vb.)
Ekmek Grubu
(Tahıllar, kurubaklagiller, kestane, patates vb.)
Sebze grubu
(Domates, marul, taze fasulye, havuç vb.)
Meyve grubu
(Muz, karpuz, üzüm, elma vb.)
Diabetik
Hastaya Verilecek Temel Beslenme Önerileri Nelerdir?
1. Enerji
Gereksinimi İle İlgili
Vücut ağırlığı ve aktivitesine göre
belirlenmelidir. Eğer hastanın vücut ağırlığı olması gerekenden fazla ise kilo
vermesi önerilmelidir. Kısa sürede çok düşük kalorilerle zayıflama diyetleri
uygulanmamalıdır. Geleneksel olan uzun süreli ve kalıcı kilo kaybı yaklaşımıdır.
Ayrıca çok düşük kalorili diyetler, kan glukoz düzeyinin aşırı düşmesine neden
olacağı için önerilmez.
Her hafta
aynı kıyafetle ve aynı saatte tartılarak vücut ağırlığı kontrol edilmelidir.
2. Öğünlerin
Düzenlenmesi İle İlgili
Kan glukoz
düzeyinin normal sınırlarda tutulması için öğün sıklığı ve sayısı
önemlidir. Besinlerin üç ana üç ara öğünde tüketilmesi en uygun olanıdır. Böylelikle
insülin kullanımı daha dengeli olacak ve insüline olan gereksinme azalacaktır.
3 ana öğünde
(sabah, öğle, akşam) mutlaka ekmek, et, sebze grubundan besinler tüketilmelidir. Bu
gruptaki besinlere ek olarak meyve ve süt grubu da alınabilir.
Ara öğünde
meyve, ekmek ve süt grubundan besinler tüketebilir. Özellikle de oral antidiyabetik ya
da insülin alan hastalar için ara öğünler bu tedavilerin etkisini karşılayacak
enerjiyi almak önemli olduğundan gereklidir.
Önerilen
besinlerin zamanında ve önerilen miktarlarda yenilmesi gereklidir. Böylelikle hasta
hipoglisemi ya da hiperglisemi komplikasyonlarından korunur.
3.
Karbonhidratlar ile İlgili
Günlük
diyeti enerjisinin %50-60' ını karbonhidratlar sağlamalıdır.
Karbonhidrat
olarak daha çok geç emilen ve kan glukozu üzerine olumlu etkileri olan, kompleks
karbonhidratlar seçilmelidir edilmelidir.
Günümüzde
karbonhidrat oranı arttırılmıştır. Karbonhidrattan zengin besinler (meyve gibi)
vitamin ve mineral içerirler, posadan da zengin oldukları için tokluk sağlarlar.
4. Yağlar
ile İlgili
Günlük
diyet enerjisinin %25-30' u yağlardan sağlanmalıdır.
Diabeti olan
hastaların koroner kalp hastalıklarına yakalanma riskleri daha fazla olduğundan tüketilen
yağ miktarı ve türü önemlidir.
Günlük
olarak yağdan alınan enerjinin %10'undan daha azı sature (doymuş) yağlardan , %10' u
poliansature (çoklu doymamış) yağlardan (ayçiçek, mısırözü, soya gibi)) ve %10'u
da monoansature (tekli doymamış) yağlardan (zeytinyağı gibi) sağlanmalıdır.
Yağ
alımını azaltmak için içersinde et bulunan yemeklere pişirirken yağ eklenmemesi,
kızartma ve kavurmalar yerine ızgara, fırında pişirme ve haşlamaların seçilmeli,
salatalara yağ eklenmemesi, salatadan alınacak vitamin ve minerallerin vücutta kullanılması
için yemeklerden alınan yağın yeterli olacağı belirtilmektedir.
Yemekleri
hazırlarken margarin, tereyağ yerine zeytinyağı ve diğer sıvı yağlar (mısır
özü, ayçiçek yağı, soya yağı gibi) yeğlenmelidir. Kırmızı et yerine beyaz et
tercih edilmeli, eğer kırmızı et yenilecekse yağsız kısımları alınmalıdır.
Yağlı
kuruyemişler önerilen oranlarda tüketilmeli,
Günlük
olarak tüketilen kolesterol miktarı 300mg' dan daha az olmalıdır. Kolesterolun yoğun
olarak bulunduğu besinler; yumurta, sakatatlar, tereyağı, yağlı peynirler ve etdir.
Haftada iki yumurtadan fazlası yenilmemeli
5. Protein ile İlgili
Günlük
diyet enerjisinin %10-20'si proteinlerden sağlanmalıdır.
Diyabetik
nefropatili hastalarda protein kısıtlanmalıdır.
6. Posa ile
İlgili
Tüketilen
besinler posa yönünden yeterli olmalıdır. Günde 20-35 gram posa önerilmektedir.
Özellikle
de suda çözülebilir posa olarak adlandırılan meyve, sebze, kurubaklagiller, yulaf kan
glukoz düzyini daha çok düşürdüğü için tercih edilmelidir.
Pirinç
yerine bulgur, çorba yerine aynı besine ait yemekler yeğlenmelidir.
Meyve suyu
yerine meyve yenilmeli, meyveler kabuklu tüketilmesi önerilmelidir.
Besinler un
formundan çok taneli tüketilmeli
7. Vitamin
ve Mineraller ile İlgili
Özellikle
E, C ve B grubu vitaminler ile Selenyum, çinko ve krom minerallerinin diabetik hastalar
için olumlu etkileri vardır.
E vitamini
eklenmesinin oksidatif stresi azaltarak, membranın fiziksel özelliklerini ve glukoz
transportu ile ilgili işlevleri düzelttiği belirtilmektedir. C vitaminin de antioksidan
özelliği nedeni ile E vitaminine benzer etki gösterdiği belirtilmektedir.
Krom
insülinin etkisini arttırarak glukozun hücre içine girmesine yardımcı olduğu,
çinkonun insülinin aktif hale getirilmesinde etkisi olduğu, selenyumun da serbest
radikal oluşumunu önlediği saptanmıştır.
Her gün
taze sebze ve meyve, tahıl ve et grubundan tüketilirse yetersizlik oluşmaz. Özellikle
her öğünde C vitamini kaynağı besinlerin alınması gereklidir. Kromun yeteri kadar
alınabilmesi için, özü ayrılmamış tahıl ürünlerinin kullanımı, çinkonun
emilimini arttırmak için de mayalanmadan yapılan yufka yerine mayalı ekmek tüketilmelidir.
B grubu
vitaminler için preparat olarak verilmesi önerilmektedir.
Vitamin ve
minerallerin besin kaynakları;
E vitamini:
En zengin kaynakları, yeşil yapraklı bitkiler, yağlı tohumlar ve bunlardan elde
edilen yağlar, fındık ve fıstık gibi sert kabuklu meyveler, tahıl taneleri ve
kurubaklagillerdir. C vitamini: Yeşil sebzeler, kuşburnu, turunçgiller, çilek, domates
Selenyum:
Deniz ürünleri, böbrek, yürek ve diğer etlerdir. Çinko: Karaciğer, badem içi,
ceviz, buğday, bulgur, Krom: Sakatatlar, saflaştırılmamış tahıl ürünleri ve
baharattır.
Diabet
Hastasının Tüketmemesi Gereken Besinler
Şeker ve
şekerli tatlılar (reçel, bal, pekmez, çikolata, kurabiye, kek ve pastalar), tereyağ,
margarin, iç yağı, kaymak, krema, salam, sosis, sucuk, pastırma, sakatatlar
(karaciğer, beyin, dil, dalak, işkembe vb),kızartılmış ve kavrulmuş besinler, içeriği
bilinmeyen hazır gıdalar. |