stet0201.gif (11974 bytes)


stedsayi.gif (1704 bytes)



 

On Soru On Yanıt

Bu ayki konumuz;“Yenidoğan döneminde annelerin en sık sorduğu sorular” Sorularımızı Dokuz Eylül Ü. Tıp Fak. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan AD’dan Dr. Hasan Özkan, Dr. Sözer Sarıoğlu, Dr. Abdullah Kumral yanıtladı. 

            1. Evde köpeğimiz, kedimiz var. Bebeğimiz açısından bir sakıncası var mı?

    Tüm aşı ve bakımları yapılmış olmalıdır. Hayvanlar yeni bebekle beraber davranış değişiklikleri ve kıskançlık gösterebilirler. Bebek eve gelmeden bebeğin yıkanmamış bir giysisi getirilip koklatılmalıdır. Bebeğin odasına girmesine izin vermeyin; yalnızca sizinle birlikte odasına girebilir. Köpeğe zaman harcanmalıdır. Çocuk için alınacaksa 5-6 yaşına kadar beklenilmelidir.

           2. Bebeğim çok uyuyor, bu normal mi?

            Yeni doğan bir bebek günde ortalama 14-16 saat uyur.Gece gündüz farkı ikinci haftadan sonra başlar. Dört aylık bebeklerin %90'ı gece 6-8 saat uyur.

            3. Bebeğim niçin çok ağlıyor?

            Bütün bebekler günde ortalama iki saat ağlar. Açlık, uykusuzluk, fiziksel ağrı, altının ıslak olması, üstünün değiştirilmesi, çok soğuk ya da sıcak olması, kucaklanma isteği, kolik de ağlama nedenlerindendir.

            Bebeğinizin birkaç dakikadan fazla ağlamasına izin vermeyin. Önlem olarak kucaklayın, emzirin, ninni ya da hafif bir müzik dinlettirin, gezdirin, sallayın, sırtını ya da karnını ovun ve kısa bir süre için yakınlarınızdan yardım isteyiniz.

            4. Bebeğimin gaz sancısı (infantil kolik) için ne yapabilirim?

            Kolik insidansı %10-40 arası değişmektedir. Kolik gaza bağlı ağrılı barsak kontraksiyonu, optimal ebeveyn-bebek ilişkisinin kurulamamasına bağlı davranış sorunu, normalin bir varyantı ya da farklı etyolojilerin toplamı olabilir. Kolik tedavisinde; hipoalerjik formulaya geçilmesi ile %22 ve Dıcyclomin ile %46 oranında düzelme sağlanmıştır. Ancak Dıcyclomin ile %5 oranında görülen kabızlık, sersemlik, konvülsiyon ve koma gibi nedenlerden dolayı bu tür ajanlar önerilmez.

            Uyarıların azaltılması olguların %48'inde olumlu sonuç vermiştir. Bİr çalışmada bitkisel çaylarla da olumlu sonuçlar bildirilirken soyalı formula, düşük laktozlu formula kullanılması, kucakta taşımanın yararlı olmadığı görülmüştür. Simethicone kullanımı ile olguların 1/4-2/3 oranında düzelme görülürken, bu oran plasebo grubu ile aynıdır.

            Kucakta taşıma, ritmik sallama, arabası ile taşıma negatif etkilidir. Aileye durum anlatılmalı, panik yapmamaları öğütlenmelidir.

            5. Göbek bakımını ne ile yapalım?

            Yüzde 60-70'lik alkol ile yapılmalıdır. Kuru ve temiz tutulmalıdır.

            6. Hangi sıklıkla banyo yaptıralım?

            Sabun ve şampuan haftada iki defadan fazla kullanılmamalıdır. Derideki lipid tabakanın mikrobik invazyona karşı koruma ve bariyer işlevi vardır. Banyo için taşınabilir plastik küvet kullanılabilir. Küvete 5 cm su koyun, önce baş ve yüz en son genital bölgeler yıkanır. Oda ısısı 22-25 0C, banyo suyu 320C olmalıdır. Göbek düşene dek sünger banyosu yapılabilir.

            7. Hangi pişik kremini kullanalım?

            Rutin bir topikal preparat kullanmak gerekmez. Kullanılacak ise %10 çinko oksit, parafin içeren preperatlar kullanılmalıdır. Hidroksik magnezyum silikat içeren talk pudrası kullanmayın. Derisi kuru ise parfümsüz bebek losyonu kullanılabilir.

            Giysiler ilk birkaç ay ayrı yıkanmalı ve iki kez durulanmalıdır. Parfümsüz, enzimsiz deterjan kullanılmalıdır.

            8. Bebek için uygun oda ısısı kaç derecedir?

            Gündüz oda ısısı 20-240C, gece 16-180C olmalıdır. Birinci aydan sonra evin 200C'den daha sıcak olmaması gerekir. Bir yaşına kadar internal termoregülasyon matürleşmediğinden bebeğinize sizin giydiğinizden bir kat daha fazla giydirin.

            9. Bebeğimizin bulunduğu odada klimayı çalıştırmamızın sakıncası olur mu?

            Klima kullanılabilir ancak doğrudan bebeğe üflenmemeli ve oda ısısının 220C'nin altına düşmesi engellenmelidir.

            Sıcak gecelerde uyku sırasında yalnızca pike; klima çalışıyorsa battaniye ve yorgan gerekebilir. Siz sıcakta nasıl giyiniyorsanız çocuğunuzu da öyle giydirin. Hafif bol ve açık renkli giysi yeğlenmelidir.

            10. Göz rengi değişir mi?

            Yaklaşik 8-9. ayda, iriste pigmentasyon artışına bağlı olarak kalıcı göz rengi oluşur. Koyu renkler değişmez. Gri ya da mavi ise aynı kalabilir, yeşile dönebilir, kahverengi olabilir.

 

.......