Meslektaşımız Dr. Suna Dilbaz’ın hastaneden polis zoru ile ifadeye götürülmesi kabul edilemez!

Geçtiğimiz günlerde, basına yansıdığı üzere İstanbul’da Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan Dr. Suna Dilbaz, hâkim olan bir hasta yakınıyla yaşadığı diyalog sonrası, polis zoruyla karakola ifade için götürülmüştür.

Bu uygulama, hukuken zorla ifadeye götürme koşulları olmadan, meslektaşımızın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ihlal edilerek gerçekleştirilmiştir.  Üstelik zorla götürme esnasında vermekte olduğu sağlık hizmeti de engellenmiştir. Ortada kanuna aykırı bir uygulama olduğu görülmektedir.

Sonuçta, meslektaşımıza yönelik yapılan uygulama, yargı bağımsızlığı, tarafsızlık, doğruluk, dürüstlük ve eşitlik ilkeleri ihlal edilerek gerçekleştirilmiştir. Ülkemizde kabul edilen yargı etiği ilkeleri ile Birleşmiş Milletler Yargı Etiği ilkelerinde vurgulandığı üzere, yetkili, bağımsız ve tarafsız yargının insan haklarının korunması açısından sahip olduğu önem; diğer tüm hakların icra edilebilmesinin nihai olarak adaletin doğru idaresine bağlı olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenledir ki toplumda halkın yargı sistemine güveninin ve yargının ahlaki otoritesinin ve doğruluğunun korunması son derece önemlidir.

Ülkemizdeki yargı etiğinin korunmasındaki sorumluluğu nedeniyle,  Hakimler ve Savcılar Kurulunu, şikayetçi Hakimin, zorla getirme emri veren Cumhuriyet Savcısının ve zorla ifadeye götüren kolluk görevlilerinin işlem ve uygulamalarını araştırmaya, ulaştığı sonucu bizlerle ve tüm ülke kamuoyu ile paylaşmaya davet ediyoruz.   Ayrıca meslektaşımızın hukuka aykırı olarak zorla ifadeye götürülmesi karşısında adil yargılama hakkı ihlal edildiğinden, bu soruşturma sürecinin adilane yürütülmesi için gerekli adli tedbirlerin alınmasını bekliyoruz.

TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu

Adli Tıp Uzmanları Derneği