e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

1 Şubat 2003  Sayı: 98

gündem...

Dr. Füsun Sayek

 

Dışarılardan …

Kısaca bir soluklanmak, yaşadığımızı bir dış halkadan izlemek….İşte seyahat. Uzun bir tatille gelen seyahat “gündemimizi’ belirliyor. Bir günlük gazeteden haberlerle sürdürürsek  dışarıların tıp gündemi şöyle;

Üç (3) eyalette doktorlar artan “malpraktis” davaları , primleri ve maliyetleri  nedeniyle  grev yaptılar. Yanlızca  “acil “ hastaların bakıldığı  grevlere katılım yüksekti. Doktorların, özellikle özel muayenehanelerde çalışanların , yüzde yetmişi ellerinde pankartlarla yürüyüşlere katıldılar. İş bırakma ve protesto yürüyüşlerini örgütleyenler “sesisimiz duyuldu” diyerek üç (3) günlük grevi sona erdirirken biz de bembeyaz bir doğada bir kentten diğerine geçtik. Bugün kar nedeniyle iki kat ücret alıyoruz diyen taksi şoförü, dava edilirim korkusuyla yaşamın nasıl durduğunu da anlattı. Örnek; okulları kapamazsak, çoçuğum karda düştü diyen veliler dava açarlar. Bu nedenle tüm tedbirler alındı … azıcık kar da olsa yaşam “durgunluk”a geçti.

Gazeteden gündemi izlemeyi sürdürelim ; bir büyük kentte yüzyıl sonra ilk “veba”  olgusu  görüldü. Geşmişin bu kara hastalığı tarihinde 30 milyon kişinin ölümüne neden olmuş. 2001 yılında “şarbon” nedeniyle panik yaşayan kentte bu yeni eski hastalık da, biyoterorizm mi? sorusuyla korku saldı. Hastalığı bir başka kentte kaptığı anlaşılan Bay J.M. bir yandan ölüm kalım mücadelesi verirken bir yandan da  terrorist olmadığını kanıtlamak durumunda kaldı. AIDS, tüberküloz ahvali adiden hastalıklar sınıfına girerken, veba yeni korkusu oldu kentin. Yine de kısa bir süre. Işte şimdiden gazetenin üçüncü ( 3.) sayfasına düştü bile.

Çiçek aşısı… bir ileri sonra epeyce geri …. Büyük bir başarı ile yok edilen hastalık acaba yepyeni bir yüzle,  bir kitle imha aracı olarak mı çıkıyor karşımıza…birkaç ay önce Dünya Tabipler Birliği kongresinde ayrıntılarıyla vakıf olmaya çalıştığımız hastalığa bu kez gazete küpürlerinde rastlıyoruz.

“ …. 500 000 sağlık çalışanının çiçek hastalığına karşı aşılanması umulmayacak kadar düşük katılımlı bir başlangıç yaptı. Ülkede yüzlerce hastane, binlerce doktor ve hemşire bu programa katılmayacaklarını açıkladılar. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, 12 eyalette 687 gönüllünün aşılandığını oysa ki iki hafta önce 41 eyalete 250 000 doz aşı gönderildiği belirtildi. Ülke yönetimi hayal kırıklığı yaratan bu durumu “daha erken, biz pekçok sağlık çalışanının çağrımıza yanıt vereceğini ve vatandaşlarımızı bir saldırıdan korumak üzere aşılanacaklarına inanıyoruz” diye açıkladı. Çiçek uzmanları “medyadaki bunca haberle halkın daha istekli davranacağını düşünürdük” derken, 1960’larda aşı nedeniyle 52 ölümcül komplikasyonun olmasının bir gerekçe olabileceğini belirtiyorlar. Boston Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu, merkezin potansiyel gönüllüleri ürküttüğünü, 10 milyon kişinin hızla aşılanması gerekiyor” diyor.   Bir başka Üniversite Pediatri bölümü şiddetle karşı çıktığı çiçek aşı programına katılımın düşük olmasını   şöyle açıklıyor: insanlar kollarıyla oy veriyor, görüyorsunuz sonuçta “hayır” diyorlar. Karşı çıkışlarda öne sürülen nedenler ise pahalı (kişi başına 200-400 dolar), yan etkisi var, riski yararından çok gibi. Dahası sağlık çalışanları saldırının yakında olacağına inanmıyorlar. Hatta bir hastane ilk çiçek vakası görülene dek kılını kıpırdatmayacağını açıkladı.                                                                                           

 Progesteron hormonunun erken doğumları üçte bir oranında azalttığı 19 merkezde yürütülen önemli bir çalışmayla kanıtlandı.Bu çalışmanın açıklanması kontrol olarak kullanılan yüksek riskli bir gurup kadına yalnızca plasebo verilmesinin etik olup olmadığı tartışması nedeniyle gecikmişti.  Bugünün gazetesinde tıp ve sağlıkla ilgili haberler arasında “gündem”imizi belirleyenler bunlar. Bu haberleri örten ve önemsizleştirense kapalı kapılar ardında Ankara’da Amerikalılarla Türklerin Irak konusundaki pazarlıkları ile ilgili haberleri okumak…Bu yalnızca canımızı sıkmıyor canımızı acıtıyor.

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön