e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

1 Aralık 2002  Sayı: 95

 

Şiddetin mağduru kadınlar

Ankara Tabip Odası’nca düzenlenen “Kadına Yönelik Şiddet ve Hekimlik” sempozyumunda, kadına yönelik şiddetin tarihçesi, sağlık boyutu, konuya hukuksal ve örgütsel yaklaşımlar değerlendirildi.

12.gif (110318 bytes)Tıp Dünyası - ANKARA- Ankara Tabip Odası’nca (ATO) düzenlenen Kadına Yönelik Şiddet ve Hekimlik Sempozyumu 16-17 Kasım 2002 tarihlerinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Kadına yönelik şiddetin çok yönlü olarak ele alındığı sempozyumda, şiddetin önüne geçilmesi için geçirilmesi gereken toplumsal dönüşümler üzerinde duruldu.

Kadına Yönelik Şiddet ve   Hekimlik Sempozyumu, 16 Kasım Cumartesi günü saat 10.00’da “Kadına Yönelik Şiddetin Tarihçesi, Nedenleri ve Çözüm Önerileri” konulu panelle başladı. Oturum başkanlığını Dr. Didem Gelegen’in yaptığı panelde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Serpil Sancar Üşür “Bir İktidar Aracı Olarak Cinsel Şiddet”, Sosyolog Pınar Selek “Ataerkillik ve Şiddet Kültürü”,  Türk-İş Kadın İşçiler Bürosu Eğitim Uzmanı Şule Özkuzukıran “Çalışma Yaşamında Cinsel Taciz ve Şiddet”, Psikolog Nurhayat Kemerli de “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet” başlıklı sunumları yaptılar.

Kadına yönelik şiddetin sağlık boyutuyla değerlendirildiği öğleden sonraki oturumun başkanlığını Tıbbi Etik ve Deontoloji Uzmanı Prof. Dr. Yaman Örs yaptı. Tıbbi Etik ve Deontoloji Uzmanı Dr. Gülsüm Önal’ın “Sağlık Alanında Kadına Yönelik Şiddete Etik Yaklaşım” konusu ele aldığı oturumda, Uzm. Dr. Yeşim İşgelen “Kadına Yönelik Şiddete Jinekolojik Yaklaşım”, Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Hemşire Elif Gürsoy “Bekaret Denetiminin Kadın Sağlığı Üzerine Etkisi ve Konuya Sağlık Ekibinin Yaklaşımı”, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da, “Kadına Yönelik Şiddete Adli Tıp Açısından Yaklaşım” konularını değerlendirdiler.

Dr. Özge Yenier Duman’ın yönettiği “Kadına Yönelik Şiddete Hukuksal ve Örgütsel Yaklaşım” panelinde ise Avukat Yasemin Bülbül “Ankara Barosu Kadın Danışma Merkezi ve Şiddet Mağduru Kadınların Başvuruları”, Avukat Elif Uysal “Kadına Yönelik Şiddet Açısından Hukuk Sisteminin Kadına Yaklaşımı”, Ankara Kadın Dayanışma Vakfı’ndan Nazik Işık “Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadelede Kurumsallaşma”, Diyarbakır KA-MER’den Nebahat Akkoç da “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Diyarbakır Deneyimi”ni anlattılar.

Sempozyumun cumartesi günkü bölümü Gülay Akgün’ün sunduğu müzik dinletisi ve kokteylin ardından sona erdi.

17 Kasım Pazar günü de, oturum başkanlığını Dr. Deniz Dülgeroğlu’nun yaptığı “Kadına Yönelik Cinsel Şiddet” konulu panel gerçekleştirildi. Avukat Eren Keskin “Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Projesi”, Psikolog Ufuk Sezgin “Gözaltında Cinsel Şiddetin Psikolojik Boyutu”, Avukat Meryem Erdal “Cinsel İşkence Konusunda Yaklaşımlar ve İşkencenin Hukuksal Değerlendirmesi”, İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Doğan Şahin de “Kişiliği ve Kendilik Saygısını Yaralamaya Yönelik Cinsel Saldırı ve Aşağılamalar” başlıklı sunumları yaptılar.

Adnan Ataç’ın hazırladığı “Anadolu’dan Kadın Manzaraları” konulu saydam gösterisinin ardından, Dr. Binnaz Başaran’ın yönettiği, Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu’nun sunduğu “Cinsel Taciz ve Tecavüzle İlgili Profesyonellerin Davranışları ve Eğitimi” konulu konferansa geçildi.

Dr. Müge Yetener’in yönettiği “Kadına Yönelik Şiddet” konulu forumla sona eren sempozyumu, çeşitli alanlardan çok sayıda katılımcı izledi.

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön