e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

15 Kasım 2002  Sayı: 94

 

Bir milyon anne ve bebeğe sağlıklı yaşam kampanyası

Cumhuriyet Gazetesi'nin 19 mayıs 2002 tarihli sayısında Türkiye Aile Planlaması Derneği'nin (TAPD) başlıkta verilen isimli kampanyasının müjdesi veriliyor. Bu kadarla da kalmıyor; diğer bir müjde de Acıbadem Sağlık Grubu tarafından başlatılan "Yenidoğan Ev Ziyareti" programı. Yeni doğan bebekler artık evde bakım alabilecekler!!!

Dr. Nilay Etiler - TAPD’nin kampanyasının hedefleri şöyle açıklanmış: İstanbul Balat, Kocaeli Bekirpaşa, Diyarbakır huzurevleri, Ankara Batıkent ve Mersin Yenimahalle’de anne-bebek sağlığı merkezleri kurulması. Eğitim hizmetlerinin yanı sıra tanı ve tedavi birimlerinin de olacağı merkezler için bağış yapmak olanaklı. Gazetede verilen banka hesap numaraları ile hayırsever vatandaşlarımıza mesaj gönderiliyor.

Acıbadem Sağlık Grubu’nun kampanyasına gelince, buradaki hedef de anne ve bebeklerin yaşam kalitesini artırmak olarak belirtiliyor. Yenidoğan döneminde verilecek olan bu hizmetin aileye ek bir maliyeti olmadığı özellikle belirtiliyor. Ev ziyareti yapan ekip ise çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı ve bebek hemşiresinden oluşuyor. “Yenidoğan Ev Ziyareti” adlı programla bebeğin gelecekte sağlıklı olmasının garantisi sayılan enfeksiyon hastalıklarından korunma sağlanıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın “Anne ve Bebekler Ölmesin” programından sonra böylesi kampanyalara şaşmamak gerek. Ne de olsa bu kampanyalar Türkiye’de anne ve çocuk sağlığına katkıda bulunacak!

Bebek ölüm hızı tüm dünyada bir ülkenin sağlık düzeyini gösteren en değerli ölçüt olarak bilinmektedir. Bunun en önemli nedeni toplumda sağlığı etkileyebilecek olumsuzluklardan ve sağlık hizmetlerinin eksikliğinden etkilenen en hassas grubun 0-4 yaş arası çocuklar; özellikle de bebekler olmasıdır. Diğer bir deyişle, ülkede ölen bebekler toplumun sağlık düzeyinin düşük olmasına bağlı olarak ölmektedir. Elbette ölen her bebeğin değeri ayrıdır. Ancak bu programlar sonuca dönük programlardır. Bir ülkede sağlıksızlığın nedenlerini ortadan kaldırmadan aslında özünde sağlıksızlığın toplumsal bir ölçütü olan bebek ölümleri hangi yolla engellemeyi düşünüyorsunuz?

Birinci basamakta çalışan personelin mevzuatta tanımlanmış görevlerini yapmaları için özel bir program yapmanıza gerek yok Denetim yapın! Sağlık ocağı ebelerinin sahaya çıkmadan sadece sağlık ocağına başvuran veya telefonla çağrıldıktan sonra gelen gebe ve bebekleri izlemesine göz yumuyorsunuz, doğal karşılıyorsunuz. Sonra da içinde “protesto yürüyüşleri”

Olan anne ve bebekler ölmesin programı düzenliyorsunuz.

Devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastanelerde gebelikte tetanos aşısı yaptırmayan, hatta engel olan, doğumda bebeğe K vitamini yapmayan, doğum ağırlığını ölçmeyen uzmanlarınıza ne yapabiliyorsunuz? Bütün suçlu birinci basamakta çalışan personel mi? Sağlık Bakanlığı’nın sağlığın özelleştirilmesi politikalarının hiç mi suçu yok? Acaba neden özel bir poliklinik bu kampanyaya yeni bir hizmet şekli olarak anne ve babalara ek  bir maliyet getirmeden katkıda bulunmak ister?

Nedenleri bırakmış sonuçlarla uğraştığımız yetmiyormuş gibi bir de hizmet sunumunda dublikasyona neden olabilecek yapılanmaları Türkiye’de ana-çocuk sağlığı hizmeti sunan sağlık ocakları ile AÇSAP Merkezleri dublikasyonu yaşanırken yeni çocuk sağlığı merkezleri kime ve nasıl hizmet verecek? Türkiye’de bebeklerin ölüme neden olanlar annelermiş gibi “bebek dostu mağazalar”a “canım anneme” yazılı poster asacağız. Elbette bu kartları satın alanlar da “Bir Milyon Anne ve Bebeğe Sağlıklı Yaşam Kampanyası”na destek vermiş olacaklar.

İstanbul’un göbeğinde sağlık ocaklarının verdiği hizmete alternatif ama özel sağlık kuruluşları tarafından sunulan evde bebek izleminin amacı enfeksiyon hastalıklarından koruma olarak belirtiliyor. Bazı bölgelerinde 500 bin kişiye bir sağlık ocağı olan İstanbul’da böylesi atılımlar beklenmedik değil elbette. Bu ülkenin doğusunda, Hakkari’de, Bitlis’te yüzde 20 kızamık aşısı yapabiliyorsak ve bu bebekleri ölümden kurtaramıyorsak sorun nerede acaba? Boşuna değil, bir ülkedeki bebek ölüm hızının o ülkedeki sağlık düzeyini ve sağlık hizmetlerini göstermesi. Acaba, ev ziyaretinde pediatri uzmanı ve bebek hemşiresi olsa, beslenme eğitimi, aşılama yapsalar ancak bu aileye ek bir maliyet getirmese bile sorunu çözebilir miyiz?

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön