e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

15 Kasım 2002  Sayı: 94

 

Kocaeli’de İl Koordinasyon Kurulu toplandı

“Yasal düzenlemeler kaos yaratıyor”

Kocaeli Tabip Odası, Kocaeli Dişhekimleri Odası, Kocaeli Eczacılar Odası, Kocaeli Veteriner Hekimler Odası temsilcilerinden oluşan koordinasyon kurulu, Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan ya da hazırlanmakta olan yasa, tüzük ve yönetmeliklerin sağlık uygulamalarında ciddi kaos yarattığı uyarısında bulundu.

Tıp Dünyası - KOCAELİ - Kocaeli  Sağlık Meslek Odaları İl Koordinasyon Kurulu, Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan ya da hazırlanmakta olan yasa, tüzük ve yönetmeliklerin sağlık alanını kaosa sürüklediğini belirterek, “Toplum denek, ülke deney alanına dönmüştür” açıklamasını yaptı.

Kocaeli Tabip Odası, Kocaeli Dişhekimleri Odası, Kocaeli Eczacılar Odası, Kocaeli Veteriner Hekimler Odası temsilcilerinden oluşan koordinasyon kurulu,  Sağlık Bakanlığı’nın uygulamalarını eleştirerek, hiçbir konuda meslek odalarının görüşünün alınmamasına tepki gösterdi. Kurul toplantısından sonra açıklanan sonuç bildirgesinde, sivil toplum örgütlerinin, toplumun sesine kulak tıkamalarının hükümetlerin en önemli sorunu olduğu vurgulandı. Hangi politik yapı ya da ne düşüncede olursa olsun, kimsenin ülkenin temel politikalarını deneme-yanılma yöntemiyle belirlemeye hakkı olmadığının belirtildiği sonuç bildirgesinde, şu tespitlere yer verildi:

-Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı yasa, tüzük ve yönetmeliklerle sağlık alanı kaosa sürüklenmektedir.

-Siyasi rant uğruna plansız, programsız açılan tıp, dişhekimliği, eczacılık, veteriner hekimliği fakültelerinden mezun edilen sağlık meslek mensupları işsiz bırakılarak, zaten kıt olan ülke kaynakları israf edilmektedir.

-7 yıllık bir aradan sonra yeniden yürürlüğe giren Mecburi Hizmet Yasası, hekimlere mecburiyet getirmekle birlikte atamaya başvuran hekimler kadro onayı alamadıkları için atanamamaktadır.

-Yasa gereği, Sağlık Bakanlığı’ndan diplomalarını da alamayan genç hekimler hekim olmaya hak kazandıkları halde hekimlik yapamamaktadırlar. İnsanlık dışı bu uygulama Sağlık Bakanlığı’nın ve devletin ayıbıdır.

- Veteriner hekim ve eczacılara yasayla verilen ıslah amaçlı hayvan sağlığı ilaçları satma yetkisi, 19 Aralık 2001 tarih, 24615  sayılı yönetmelikle (hukuka aykırı biçimde) yetiştirici birliklere bu ilaçları satma yetkisi verildi. Gıda güvenliğinin son derece önemli olduğu günümüzde, bakanlığın böyle bir uygulamaya yönelmesi son derece hazindir.

- Bugüne dek sağlık meslek birliklerinin görüşlerinin sorulmadığı düzenlemelerden biri de “Tıbbi Hizmetlerin Kötü Uygulanmasından Doğan Sorumluluk Yasa Tasarısı”dır. Tasarı, özel sigorta şirketlerinin zorlaması ve onlara yeni pazar amacıyla çıkarılmak istenmektedir.

- “Ulusal Sağlık Ürünleri Güvenlik Kurumu Yasa Tasarısı” da gündemdedir ve Türk Eczacıları Birliği’nin görüşlerinin alınmaması politikası aynen sürdürülmektedir.

- “İlaç Fiyat Kararnamesi”ndeki değişiklikle, Sağlık Bakanlığı’na keyfi ve geniş yetkiler verilmiştir. Bir hukuk devletinde hiçbir kamu yöneticisine böyle bir yetki verilmesi düşünülemez.

- 19 Haziran 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Tıpta Uzmanlık Tüzüğü” de aynı anlayışla çıkarılmıştır. Uzmanlık Tüzüğü, ülke ve dünya gerçeklerine karşın uzmanlıkları yaygınlaştırmaktadır. Sağlık piramidi tersine doğru daha da büyümektedir.

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön