e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

15 Ekim 2002  Sayı: 92

 

Hekimler MHP'li Sağlık Bakanlığı'na tepkili...
“Bakanlık diyaloga açık değil”

Ankara Tabip Odası'nca ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nün katkılarıyla yapılan “üye tutum ve eğilim” araştırması hekimlerin, sağlık sorunlarının ülkedeki ekonomik sorunların bir uzantısı olduğunu düşündüklerini ortaya koydu. Ankete katılan hekimlerin yüzde 80'ine göre kamuda çalışan hekimler emeklerinin karşılığı olan ücreti alamıyorlar; hekimlerin yüzde 49'u eşleri de çalışıyor olmasına karşın birikim yapamıyor.

Ankara Tabip Odası'nca (ATO) yapılan araştırma, hekimlerin Sağlık ve Çalışma Bakanlıkları'na tepkili olduğunu ortaya koydu. Hekimlerin yüzde 91'i Sağlık ve Çalışma Bakanlıkları'nın hekimlere karşı sorumluluklarını yerine getirmedikleri görüşünü aktarırken, yüzde 92 oranında hekim Sağlık Bakanlığı'nın hekimlerin özlük hakları ile ilgili çalışma yapmadığını savundu. Hekimlerin yüzde 79'u Sağlık Bakanlığı'nı başta tabip odaları olmak üzere demokratik kitle örgütleri ile diyaloga açık olmamakla eleştirdi.

ATO, üye hekimlerinin demografik ve sosyo-ekonomik bilgilerini, sağlık sistemine ilişkin düşünce ve önerilerini, meslekleriyle ilgili olarak yaşadıkları sorunları nasıl tanımladıklarını ve meslek örgütlerine yönelik beklenti ve değerlendirmelerini ortaya koyabilmek amacıyla "görüş ve tutum" araştırması yaptı. ATO'ya üye 400 hekim ile gerçekleştirilen anketin ortaya koyduğu bulgulardan bazıları özetle şöyle:

-Hekimlerin yüzde 73'ü sadece kamuda çalışıyor. Rapora göre bu durum, Ankara'da 3 büyük üniversite hastanesinin varlığı ve  bu hastanelerde öğretim üyelerinin yapmış oldukları ücretli özel muayenelerin ayrıştırılmamış olması ile hekimlerin çok büyük bir çoğunluğunun sadece kamuda çalışıyor olması ile ilintili.

-Hekimlerin yüzde 77'sinin aylık hane geliri 500 ile 2000 dolar arasında dağılım gösteriyor. Hekimlerin yüzde 49'u birikim yapamıyor. Kendi evinin sahibi olan hekimlerin oranı yüzde 42 ile sınırlı kalıyor.

-Hekimlerin yüzde 94'lük bir bölümü sağlık sisteminin sorunlarını, ülkenin genel ekonomik ve siyasal sorunlarından ayrı tutmuyor. Buna koşut olarak hekimlerin yüzde 89'u sağlık sisteminde bir düzelme olabilmesi için Türkiye'nin ekonomik ve siyasal sorunlarında ciddi düzelmeler yapılması gerektiğini düşünüyorlar.

-Hekimlerin yüzde 66'sı mesleki alanda karşılaştıkları en temel iki sorunun çalışma koşulları ve ekonomik sorunlar olduğunu belirtiyor. Yüzde 90 hekim bu sorunların bütün hekimler için ortak olduğu görüşünü paylaşıyor.

-"Hekimlik mesleğinin yaşadığı prestij kaybı" da ciddi bir mesleki sorun olarak algılanırken, hekimlerin yüzde 82'si mesleğin toplum gözünde prestij kaybettiği düşüncesini ifade ediyorlar.

-Hekimlerin yüzde 91'i  ATO'dan ağırlıklı olarak çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarda bulunmasını bekliyorlar.

-Hekimlerin yüzde 79'u Sağlık Bakanlığı'nın hekimlerin en önemli temsilcisi olan meslek odaları ile diyaloga açık olmadığını belirtiyorlar. Hekimlerin siyasal ve idari yapılanmaya ilişkin diğer bir talebi de Sağlık Bakanlığı'nın hekimlerle iletişime geçmesi ve karar alırken hekimlere danışması olarak ortaya çıkıyor.

-Araştırmaya göre, Sağlık ve Çalışma Bakanlıkları'nın sağlık politikaları hekimler tarafından olumsuz karşılanıyor. Hekimlerin sadece yüzde 6'sı Çalışma Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu "telefonla randevu" gibi uygulamaların çözüm olduğunu belirtiyor.

-Hekimlerin yüzde 54'ü mesai sonrası ücretli muayene konusunda olumsuz görüş bildirirken, sadece yüzde 24'ü bu uygulamayı destekliyor. 

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön