e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

15 Ekim 2002  Sayı: 92

 

8. Uzmanlık Kurultayı Ankara’da toplanıyor...
“Siyasi otorite uzmanlık eğitimine karışmasın”

Ankara Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, 30 Kasım-1Aralık 2002 tarihlerinde toplanacak “8.UzmanlıkKurultayı” öncesinde, tıpta uzmanlık eğitiminin Sağlık Bakanlığı’nın elinden alınarak bu işin uzmanı derneklere bırakılması isteğini yineledi.

8. Uzmanlık Kurultayı, 30 Kasım-1 Aralık 2002 tarihleri arasında Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi M Salonu’nda gerçekleştirilecek. Ankara Tabip Odası (ATO) ve TTB Uzmanlık Dernekleri Koordinasyon Kurulu’nun (UDKK) ev sahipliğinde gerçekleştirilecek kurultayda, uzmanlık eğitiminin sorunları masaya yatırılacak.

ATO Başkanı Sinan Adıyaman, konuyla ilgili olarak Tıp Dünyası’na verdiği bilgide, uzmanlık kurultaylarının her yıl yapıldığı ilin tabip odası ve TTB UDKK’nın koordinasyonunda gerçekleştirildiğini, kurultayın Ankara’da yapılması nedeniyle bu yıl ev sahipliğini ATO’nun üstlendiğini söyledi.

8. Uzmanlık Kurultayı’nın önemli bir özelliği bulunduğunu belirten Adıyaman, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’nün Sağlık Bakanlığı tarafından değiştirildiğini belirterek, “Sağlık Bakanlığı hekim örgütlerini yok sayıyor. Yeni tüzüğe göre oluşturulacak komisyonlarda hekim örgütleri temsilcilerine çok az üyelik vermiş bakanlık. Daha çok YÖK ve Sağlık Bakanlığı temsilcileri ağırlıkta. Bu durumda ortaya ‘siyasi otoritenin dediği olacak’ biçiminde bir tablo ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Adıyaman,“Tıpta uzmanlık eğitimi konusunda yeni bir tüzükle karşı karşıyayız. Kurultayda bu tüzüğün değerlendirmesi yapılacak. Uzmanlık konusu siyasi otoritenin işi değildir. Uzmanlık eğitiminde uzmanlık derneklerinin, mesleğin asıl sahiplerinin daha fazla söz hakkının olmasını istiyoruz.” dedi.

Adıyaman, Sağlık Bakanlığı’nın Uzmanlık Tüzüğü’ndeki değişiklikleri “AB’ye entegrasyon” adı altında yaptığını, ancak Avrupa’da durumun bundan son derece farklı olduğunu vurguladı. Avrupa’da Sağlık Bakanlıklarının uzmanlık eğitimine karışmadığına dikkat çeken Adıyaman, bu konunun doğrudan hekim örgütlerince yürütüldüğünü belirtti.

Kurultaya katılımın ücretsiz olduğunu belirten Adıyaman, geçen yıl 400 civarında hekimin katıldığını, bu yıl da 400-500 hekimin katılımını beklediklerini, alınan kararların ilgili bütün kesimlere gönderileceğini ve bir sonuç bildirgesi biçiminde kamuoyuna açıklanacağını ekledi.

8. Uzmanlık Kurultayı’nda ele alınacak konulardan bazıları şöyle:Ulusal Sağlık Otoritesi; Türkiye ve Dünya Uygulamaları, Türkiye’de Uzman Hekim Gereksinimi ve İnsan Gücünün Planlanması, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü ve Yeni Oluşturulan Komisyonlar, Uzmanlık Derneklerinin Nitelikleri ve Kamusal Etkinlikleri,  Türkiye’de Eğitim Kurumlarının Akreditasyonu ve Uluslararası Örnekler, Tıpta Uzmanlık Eğitimi; Türkiye ve Dünya Örnekleri

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön