e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

1 Ekim 2005  Sayı: 138

 

Aile hekimliği arapsaçına döndü

Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimliği için önce “pilot”, sonra “pre-pilot”, daha sonra da “laboratuvar” ilan ettiği Düzce’de “kaos” yaşanıyor. 15 Eylül’de başlatılan uygulama için Düzce’de açılan 104 aile hekimliği kadrosunun halen 20 tanesi boş dururken, “aile sağlığı elemanları” olarak anılan yardımcı sağlık personeli kadrosunda da 54 kişilik boşluk bulunuyor.

Tıp Dünyası - DÜZCE - Türk Tabipleri Birliği’nin, gündeme getirildiği ilk günden bu yana Türkiye’nin koşullarına uygun olmadığı, sağlık ocaklarına darbe vuracağı ve sağlığı ticarileştireceği gerekçeleriyle karşı çıktığı “aile hekimliği” uygulaması Sağlık Bakanlığı’nın eline yüzüne bulaştı. Yaklaşık 1 yıldır hazırlıklarını yürüttüğü pilot bölgede bir türlü uygulamayı başlatamaması nedeniyle eleştirilen Sağlık Bakanlığı, bu eleştirileri bertaraf etmek için 15 Eylül’de uygulamayı başlattı ancak halen süren eksiklikler ve aksaklıklar nedeniyle Düzce’de ciddi bir kaos yaşanıyor. 

Aile hekimliği uygulaması için Ağustos ayı içinde Düzce’de 104 kadro açan Sağlık Bakanlığı, bu kadrolardan 5 tanesini özel polikliniklerden gelen başvurular için saklı tuttu. Bakanlığın açtığı bu kadrolara 71 gönüllü başvuru oldu. Saklı tutulan 5 pozisyonun 3’üne özel polikliniklerden başvuru olmasıyla bu sayı 74’e ulaştı. 

Tehditle atama

Boş kalan 30 kişilik kadroyu doldurma telaşına giren Bakanlık, “gönüllü” olarak başvurmayanların başka yerlerde görevlendirileceği tehdidinde bulundu. Ardından da 10 hekimi kendi istekleri dışında “aile hekimi” olarak görevlendirdi. Böylece aile hekimi sayısı 84’e yükselirken, zorla görevlendirilen 10 hekimden 2’si görevlendirmeye itiraz etti. Uygulamanın yaşama geçtiği 15 Eylül tarihi itibarıyla, Düzce’de halen 20 aile hekimi kadrosu boş bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı boş kadroları tamamlamak için başvuruları tüm Türkiye’ye açtı. Temmuz’da 25 kişilik, Eylül’de 53 kişilik hekim kadro açılmasına karşın, Türkiye çapından da aile hekimliğine gösterilen çok sınırlı oldu ve Sağlık Bakanlığı bu açığı yine kapatamadı.

Benzer sıkıntı, “aile sağlığı elemanları” olarak anılan yardımcı sağlık personeli için de geçerli. Aile sağlığı elemanı olarak bugüne kadar 30 gönüllü başvuru oldu. Şu anda toplamda 74 aile sağlığı elemanı kadrosu boş bulunurken, varolan 84 aile hekimi açısından düşünüldüğünde ise halen 54 aile sağlığı elemanı kadrosu boş bulunuyor. Aile sağlığı elemanları, eğer anlaştıkları aile hekimi varsa onları seçebilecekler, aksi halde yine Bakanlık tarafından görevlendirilecekler. Aile sağlığı elemanlarının görevlendirilmesi 29 Eylül’de yapılacak.

Birinci basamakta kaos

Düzce’de hem aile hekimliğini seçenler, hem seçmeyenler, hem de sağlık hizmetinden yararlanan yurttaşlar açısından ciddi bir kaos yaşanıyor. Düzce’de görev yapan hekimlerden edinilen bilgilere göre, yaşanan sorunlar ana hatlarıyla şöyle:

- Aile hekimliğini seçmeyen hekimler “Toplum Sağlığı Merkezleri”nde görevlendirildiler. Halen görevlendirme yazıları yazılmadığı için, görevlerini nerede sürdüreceklerine dair bir sıkıntı yaşanıyor.

- Sistemin özünde bütün vatandaşların bir aile hekimi olması gerekiyor ama şu anda 314 bin nüfuslu Düzce’de 60 bin kişinin doktoru bulunmuyor. 

- Aile hekimlerinin hangi binalarda hizmet verecekleri halen belirsizliğini koruyor. “Aile Hekimliği Merkezleri” denen yerlerin bir çoğu hazırlanmadı. Aile hekimleri kendilerine yer edinmeye çalışıyorlar.

- Aile hekimlerinin son ana kadar belirsiz olan sözleşmeleri ise 15 ve 16 Eylül tarihlerinde  imzalatıldı.

- Sağlık ocaklarının ve sağlık ocaklarında görev yapanların ne olacağı belli değil. Sağlık ocaklarının aile doktorlarına kiralanacağı söyleniyor ancak sağlık ocakları tahsisli olduğu için Milli Emlak Genel Müdürlüğü böyle bir kiralamanın olamayacağını bildiriyor. Sağlık ocaklarının demirbaşlarının ne olacağı da belirsizlik yaratan konulardan birini oluşturuyor.

- Bütün bu karışıklık nedeniyle birinci basamak sağlık hizmetlerinde sorun yaşanıyor. Hem hizmeti verenler hem de hizmeti alanlar çok zor durumlarla karşılaşıyorlar. Şu anda kimi sağlık ocaklarında doktor bulunmuyor. Vatandaş, sağlık ocağında doktor bulamayınca kimi zaman kavga çıkıyor.

- Yaşanan kaosun Sağlık Bakanlığı’nın başarısızlığını ortaya koyduğunu belirtiliyor ve şu soru soruluyor: 314 bin nüfuslu Düzce’de 1 yılı aşkın hazırlık süresine karşın hala sistemi oturtamayan Sağlık Bakanlığı, bunu tüm Türkiye çapında nasıl uygulayacak?

 

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön