e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

15 Nisan 2005  Sayı: 136

 

SSK’nin yeni ilaç talimatı belli oldu

Reçeteye tanı yazma zorunluluğu getirilirken, reçeteler 4 kalem ilaçla sınırlandırıldı. Bundan böyle 5 günlük tedavi dozunu aşmayacak biçimde ilaç yazılacak. TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Füsun Sayek, uygulamanın “etik dışı” olduğunu belirtirken, reçeteye tanı yazmanın hastanın mahremiyetine saldırı olduğunu dile getirdi.

Tıp Dünyası - ANKARA - SSK’nin, 2005 yılı için İlaç Listesi ve Uygulama Talimatı belli oldu. Talimata göre, tüm reçetelere mutlaka tanı yazılacak. Tanısı yazılmayan reçeteler eczaneler tarafından kabul edilmeyecek. Reçetelerde, reçeteyi yazan hekimin imza ve kaşesi, kaşede kurumun adı, tabibin uzmanlık dalı ve diploma numarası mutlaka bulunacak.

SSK’nin 2005 yılı İlaç Uygulama Talimatı’na göre, ayaktan yapılan tedavilerde, reçetelere en fazla 4 kalemi ve 5 günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılacak. İlacın 5 günlük tedavi dozunu belirlemek üzere, reçetede günlük kullanım dozu da belirtilecek. Hekimin 5 günü aşan sürede devam edeceğine karar verdiği hastalıklarda kullanılacak ilaçlar, reçetede belirtilmek koşuluyla en fazla 1 aylık doza kadar yazılabilecek.

İlacın piyasada bulunan en küçük ambalajı, 5 günlük tedavi dozundan fazla ise bu ilaç bir kutu olarak verilecek. Sağlık tesislerinde yatarak tedavi edilen sigortalılar için gerekli olan ve bu hastane eczanelerinde bulunmayan ilaçlar en fazla 5 günlük tedavi dozunu geçmeyecek şekilde reçeteye yazılabilecek. 5 günlük tedavi dozunu aşan ilaç, eczaneler tarafından verilmeyecek.

Katkı payı alınmayacak hastalıklar listesinde bulunan hastalıklarda rapora göre yazılan bir reçetede 4 kalem sınırlaması olmayacak.

Radyolojik tetkikler     

Ayaktan yapılacak radyolojik tetkikler için kullanılacak tüm “iyonik ve noniyonik radyoopak” maddelerden katkı payı alınmayacak. Bunun için ayrıca rapor düzenlenmeyecek. Talimata uymadan düzenlenmiş reçeteler, sözleşmeli eczanelere geldiğinde ilaçlar verilmeyecek. Şahsi tedavi için yurtdışından getirtilecek ilaçlar, reçeteye 3 aylık doza kadar yazılabilecek.

Kurum yalnızca enjektör yoluyla kullanılan alerji aşılarını verecek. Alerjik hastalıklarda aşı uygulanmasına başlanması için bazı esaslara uyulacak. Aşı uygulamasına başlanması için hastanın 3 yaşın üzerinde olması gerekecek.

Demans (bunama) hastalığında, ilaçlar, kısa muayene ile demans saptanan hastalarda 1 yıl süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak verilebilecek.

Eritropoietin’e resimli karne

Böbrek yetmezliği tedavisinde kullanılan Eritropoietin ve türevi içeren ilaçlar için resmi sağlık kurulu raporu düzenlenecek. Eritropoietin reçetelerine hastaların kiloları yazılacak ve kilo başına uygulanacak. Eritropoietin miktarı reçetede belirtilecek.

Eritropoietin kullanan hastalara, ilacın takibinin yapılabilmesi için resimli bir karne verilecek. Eritropoietin ve türevleri endikasyon muadili olarak birbirlerinin yerine kullanılabilecek.

Hepatit B, tetanoz, kuduz immun serumları, hayati önem taşıdığından enfeksiyon hastalıkları uzman tabibi veya bulunmadığı durumlarda tedaviyi yapan tabip tarafından birim amiri onayıyla verilebilecek.

Kanser ilaçlarına en fazla 1 aylık doz

Resmi sağlık tesislerinde kemoterapi yapılacak kanserli hastalara Sağlık Bakanlığı’nın ilgili mevzuatı doğrultusunda, kür tedavisi uygulanıyorsa kür protokolünü gösterir sağlık kurulu raporuna dayanılarak bir kürlük, kür tedavisi uygulanmayanlarda ise en fazla 1 aylık dozda ilaç verilebilecek.

Gerekli halde kullanılan yardımcı ilaçlar, sağlık kurulu raporu ile 3 aylık dozlarda verilebilecek. Kanser ilaçları, Sağlık Bakanlığı’nın izin verdiği endikasyonlarda kullanılacak.

Bu ilaçlar hastalığın tanısı, günlük dozu, kullanılacak ilaç miktarı ve süresini gösteren resmi sağlık kurumlarınca düzenlenen resmi sağlık kurulu raporuna dayanılarak ilgili uzman tabiplerce yazılacak. Bu tür ilaçların yeniden reçete edilmesi yalnızca uzman tabiplerce yapılabilecek.

11 Nisan tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan talimatın, 15 gün sonra yani 26 Nisan’dan itibaren yürürlüğe gireceği bildirildi.

 

TTB’den tepki 

Tıp Dünyası - ANKARA - Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Füsun Sayek,  SSK’lilere serbest eczaneleri açarak kamunun ilaç harcamasını 4 katrilyon lira artıran hükümetin, şimdi bu zararı telafi etmek için doktoru ve hastayı rencide edici ve küçük karlar sağlayacak uygulamalar başlattığını ifade etti. Sayek, sağlık hizmetlerinden tasarruf olmayacağını vurguladı.   

Talimatnamedeki kısıtlamanın hastanın ilaca erişimini engelleyerek tedavisini aksatmaya yönelik olduğunu belirten Sayek, uygulamanın doktorla hastayı karşı karşıya getireceğine dikkat çekti. Sayek,  “Beşinci ilaç sırasına geldiğinde ‘beşinciyi yazamıyorum SSK bunu ödemiyor’ demek hasta ve doktoru karşı karşıya getirir” diye konuştu.

Sayek, ilaç kısıtlamasının bilinçli olarak yapıldığını ifade ederken, “Bunlar kamuda sağlık hizmetlerinin engellenmesine yönelik ufak işaretler. Sağlık hizmetlerinin önüne öyle engeller konuluyor ki vatandaş ilacına bile ulaşamıyor. Her şeyden katkı payı almanın yolu açılıyor” dedi.

Reçeteye tanı yazılmasının öncelikle hasta haklarına aykırı olduğunu kaydeden Sayek, “Hiçbir zaman reçeteye tanı yazılmaz. Hastayla doktor arasındaki hastanın özel bilgisi neden başkalarının bilgisine sunulsun? Bu açıkça hasta haklarını ihlaldir. Hastanın mahremiyetine saldırıdır. Bir hastanın depresyon sorunu olabilir, cinsel işlev bozukluğu olabilir ya da AIDS gibi bulaşıcı hastalığı olabilir. Bunu açık açık eczacıya, eczacı kalfasına ya da SSK bürokratına deşifre etmenin ne gibi bir yararı var, bununla nasıl tasarruf sağlanacak anlamış değilim” diye konuştu. Reçeteye tanı yazılmasının etik olmadığını vurgulayan Sayek, “Uygulama hastayı rencide edicidir. Türk Ceza Kanunu’na da benzer maddeler konularak hastanın gizlilik hakkı engellenmeye çalışılıyor” diye konuştu.

 

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön