e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

1 Nisan 2005  Sayı: 135

 

ABD’nin Irak’a saldırısının ikinci yılında TTB’den “Savaş ve Sağlık” raporu…

Savaş, 10 yılda 2 milyon çocuğu öldürdü

TTB Halk Sağlığı ve Olağan Dışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu’nun, Irak Savaşı’nın ikinci yıldönümü nedeniyle hazırladığı “Irak’ta Savaş ve Sağlık” raporu, 2003 saldırısından bu yana yaklaşık 100 bin sivil Iraklı’nın yaşamını yitirdiğini ve 1 milyon kişinin de yaralandığını ortaya koydu.

Şiddet nedeniyle ölüm riskinin 58 kat arttığına dikkat çekilen “Irak’ta Savaş ve Sağlık” raporunda, Türkiye’nin doğrudan savaşın içinde olmamakla birlikte, savaş atıkları ve hurda nedeniyle risk altında olduğu uyarısında da bulunuldu.

4.jpg (9007 bytes)Tıp Dünyası - ANKARA - Türk Tabipleri Birliği, ABD’nin Irak’a saldırısının ikinci yıldönümü nedeniyle, Irak’ta savaşın etkilerini ve sağlık göstergeleriyle ilgili verileri içeren “Savaş ve Sağlık” raporu hazırladı. Raporda, 2003 saldırısından bu yana yaklaşık 100 bin sivil Iraklı’nın yaşamını yitirdiği ve 1 milyon kişinin de yaralandığı ortaya kondu.  

TTB Halk Sağlığı Kolu ve Olağan Dışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu’nca bir süre önce gerçekleştirilen “Savaş ve Sağlık Sempozyumu”nda sunulan çalışmalar kitaplaştırıldı. Kitap, ABD’nin Irak’a saldırısının ikinci yıldönümü olan 19 Mart’tan bir gün önce TTB Merkez Konseyi binasında gerçekleştirilen basın toplantısıyla duyuruldu. Kitapta yer alan çalışmaları, TTB İkinci Başkanı Dr. Metin Bakkalcı ile TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu (ODSH) üyesi Dr. Harun Balcıoğlu açıkladı. Bakkalcı, savaşın hekimlerin varlık nedenini ortadan kaldırdığını belirterek, “Hekimler ve sağlık çalışanları barış için vardır” diye konuştu. 

Sistematik tecavüz     savaş   taktiği

Kitapta yer alan çalışmalar hakkında bilgi veren Balcıoğlu da, savaşın doğrudan ve dolaylı etkileri bulunduğuna dikkat çekti. Balcıoğlu, son dönemde savaşların arttığını belirterek, bunun nedeni olarak da küreselleşmeyi gösterdi. 20. yy’da 191 milyon kişinin çatışmalarda öldüğünü, her saat 35 kişinin silahlı çatışmalarda yaşamını yitirdiğini belirten Balcıoğlu, son 10 yılda 2 milyon çocuğun savaş nedeniyle hayatını kaybettiğini, 4-5 milyon çocuğun ciddi yaralanmaya maruz kaldığını ve sakatlandığını söyledi. Yine bu çatışmalarda çocukların 12 milyonunun evsiz kaldığını, 1 milyon çocuğun ailesini yitirdiğini, 5 milyon çocuğun ise mülteci kamplarına gönderildiğini anlatan Balcıoğlu, yaklaşık 10 milyon çocuğun da psikolojik travmaya uğradığını kaydetti. Balcıoğlu, son yıllarda savaş ve savaş sonrası dönemde ırza geçme ve cinsel şiddet sıklığının arttığına da dikkat çekerken, “Sistematik tecavüz günümüz savaşlarında sivilleri sindirmek, yerinden etmek, direncini kırmak için de kullanılan bir savaş taktiği ve stratejisi haline gelmiştir” diye konuştu. Ruanda’da 8 yaşından büyük her kıza tecavüz edildiğini belirten Balcıoğlu, Bosna’da da 10-25 bin kadının tecavüze uğradığını kaydetti.

78 ülkede 200 milyon kara  mayını

5.jpg (9637 bytes)Dünyada, 78 ülkede 200-215 milyon kara mayının bulunduğunu ve her yıl mayınların yüzde 80’inin sivil, üçte biri çocuk olmak üzere 20-25 bin kişinin ölümü ya da yaralanmasına neden olduğunu kaydeden Harun Balcıoğlu, mayın yaralanmalarının sadece yüzde 10’unun sağlık hizmetine ulaşabildiğini, 300 binden fazla insanın ise mayın yaralarıyla yaşamını sürdürdüğünü aktardı.

Savaş beslenmeyi de  etkiliyor

Savaş, çocukların beslenme durumu ile sağlık hizmetlerine ulaşımını da engelliyor. Dünyadaki çocuk ölümlerinin dörtte üçü yenidoğan dönemindeki sorunlar ve tedavi edilebilir bulaşıcı hastalıklar nedeniyle meydana geliyor. Bu ölümlerin yaklaşık yarısı beslenme yetersizliğinden veya düşük kiloluluktan kaynaklanıyor. Konuyla ilgili olarak aktarılan verilerden bazıları şöyle:

- Savaş ve ambargonun Irak halkının sağlığı üzerindeki en önemli etkisi önlenebilir hastalıklar oldu. Beslenme yetersizliklerinin, enfeksiyon hastalıklarının ve sağlık hizmetlerindeki krizin birleşimi ana ölümlerinde, 5 yaş altı çocuk ve bebek ölümlerinde 2 kattan fazla bir artış yaşandı.

- Körfez Savaşı’nın ardından ambargonun da etkisiyle Irak’ta eğitim, ekonomi ve doğumda beklenen yaşam süresinde “tam bir çöküş” yaşandı. “İnsani Gelişim İndeksi” bakımından 1990’da 130 ülke arasında 50. sırada yer alan Irak, 2000’de 174 ülke arasında 126. sıraya düştü.

6.jpg (8491 bytes)- 2003 saldırısından bu yana yaklaşık 100 bin sivil Iraklı yaşamını yitirdi ve 1 milyon kişi yaralandı. Şiddet nedeniyle ölüm riski 58 kat arttı.

- Savaştan yaralı olarak kurtulan 100 binlerce insan ileriki dönemde çok ciddi bedensel ve ruhsal engellerle yaşamına devam edebilecek.

- Irak’ta savaşa bağlı büyük bir çevre felaketi yaşandı. Ülkenin su kaynakları, toprağı, havası uzun yıllar temizlenemeyecek ölçüde kirletilmiş durumda.

- Savaş sırasında ABD sadece radyoaktif açıdan kirletilmiş savaş hurdaları bırakmadı. Toz şeklinde yayılan radyoaktif kirlilik Irak topraklarını da etkiledi. Türkiye de doğrudan savaşın içinde olmamakla birlikte, savaş atıkları ve hurda nedeniyle risk altında.

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön