e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

1 Nisan 2005  Sayı: 135

 

Hekimler “Sürgüne Hayır!” dedi

İstanbul, Ankara ve İzmir Tabip Odaları öncülüğündeki hekimler, atama ve nakil yönetmeliği ile eğitim hastanelerinde görev yapan uzman ve başasistan atamalarına ilişkin genelgeyi protesto etmek için, Sağlık Bakanlığı önünde önlük bıraktılar.

2.jpg (19394 bytes)Tıp Dünyası - ANKARA - İstanbul, Ankara ve İzmir Tabip Odaları öncülüğündeki hekimler, “Atama ve Nakil Yönetmeliği” ile “Eğitim Hastanelerinde Görev Yapan Uzman ve Başasistan Atamalarına İlişkin Genelge”yi Sağlık Bakanlığı önünde protesto ettiler. 26 Mart Cumartesi günü Sağlık Bakanlığı önünde toplanan hekimler, önlük bıraktılar. 

Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Bursa’dan gelen yaklaşık 300 hekim, 26 Mart Cumartesi günü Ankara Tabip Odası’nca düzenlenen “Eğitim Hastaneleri Kurultayı” için geldikleri Ankara’da Sağlık Bakanlığı önünde önlük bırakma eylemi gerçekleştirdiler. Kurultayın yapıldığı Sağlık Bakanlığı Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Sağlık Bakanlığı’na kadar yürüyen hekimler, “sürgüne hayır” sloganları atarak alkışlı protestoda bulundular. Sağlık Bakanlığı önünde grup adına bir açıklama yapan Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Semih Tatlıcan, “Atama ve Nakil Yönetmeliği” ile “Eğitim Hastanelerinde Görev Yapan Uzman ve Başasistan Atamaları”nı içeren ve kısa süre önce “SSK ve PTT hastanelerindeki kadro cetvellerinin hazırlanmamış olması gerekçesiyle” geri çekilen genelgeye tepki gösterdi. Hükümetin sağlık alanındaki diğer bir çok yasal düzenlemesi gibi bu düzenlemesinin de hukuksuz ve insani değerlerden yoksun olduğunu belirten Tatlıcan, “Bu genelge ile birlikte bakanlık hekimleri bir eşya gibi oradan oraya kaldırıp koyabileceğini ifade etmektedir. Hekimler bir özne ve birey olarak değil, nesne olarak değerlendirilmiş, kendilerine ve mesleki etkinliklerine yönelik hürmetsiz bir üslup kullanılmıştır. Aile birliği dikkate alınmamıştır. Bahsi geçen hekim arkadaşlarımızın mesleki hizmet süreleri ortalama 15 yıldır. Dolayısıyla tamamına yakını mecburi hizmetlerini yapmış hekimlerdir. Bu genelge ile birlikte kendileri adı konulmamış yeni bir mecburi hizmet uygulaması ile karşı karşıya bırakılmaktadır” diye konuştu.

Tatlıcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“AKP Hükümeti iktidara geldikten bugüne kadar sağlıkla ilgili çok sayıda yasal düzenlemeyi yaşama geçirmeye çalışmaktadır. Bilinmelidir ki bu hükümet ülkemizde ilk kez sağlığı bir hak olarak değil, bir ihtiyaç olarak tanımlayan hükümettir. Bir kez sağlığı ihtiyaç olarak tanımlarsanız hastaneleri işletme, hastaları müşteri, hekimleri de iş güvencesiz çalışanlar haline getirmek için elinizden geleni yaparsınız. Kamu personeli rejimi yasa tasarısı ile birlikte sağlık alanındaki bütün çalışanlar sözleşmeli olarak tarif edilmektedir. İstenen hekim emeğinin ucuzlatılmasıdır. Çünkü işletmeler kar etmek zorundadır; hastaların sağlığının, sağlık çalışanların aile birliğinin bozulması pahasına…”

Tatlıcan’ın konuşmasının ardından, hekimler beyaz önlüklerini Sağlık Bakanlığı’nı çevreleyen demir parmaklıkların üzerine bıraktılar.

 

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön