e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

15 Mart 2005  Sayı: 134

 

TTB Tıp Eğitimi Raporu açıklandı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın hekim sayısının yetersiz olduğu gerekçesiyle yeni tıp fakülteleri açılacağı mesajı vermesine karşın, TTB’nin hazırladığı “Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Raporu”, özellikle altyapı eksiklikleri nedeniyle varolan tıp fakültelerinin bile zor durumda olduğunu ortaya koydu.

Tıp Dünyası - ANKARA - Türk Tabipleri Birliği’nce hazırlanan “Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Raporu”, özellikle altyapı eksiklikleri nedeniyle tıp fakültelerinin zorluklar yaşadığını ortaya koydu. TTB, tıp fakültelerinde yaşanan zorlukların eğitimin kalitesini ve hekim niteliğini etkilediğine dikkat çekerek, tıp fakültelerine alınan öğrenci sayısının acilen 4 bin 500’den 2 bin 500’e düşürülmesini istedi.

5.jpg (9942 bytes)Türk Tabipleri Birliği’nce 2 yılda bir hazırlanan “Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Raporu”, 11 Mart 2005 günü TTB Merkez Konseyi binasında düzenlenen bir basın toplantısı ile açıklandı. Raporda, tıp fakültelerinin altyapı sorunları, öğrenci sayıları, öğretim üyesi dağılımları ve bu dağılımın değişimine ilişkin nesnel veriler ayrıntılarıyla yansıtılıyor.

Raporu açıklayan TTB Tıp Eğitimi Kolu Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek, şu anda Türkiye’de 50 tıp fakültesi bulunduğunu ancak bunlardan 45 tanesinin öğrenci aldığını söyledi. Kadir Has üniversitesinin 2004 yılında öğrenci almadığını belirten Sayek, bu nedenle öğrenci alan tıp fakültesi sayısının 2004 yılı için 44 olduğunu bildirdi. Sayek, son 2 yıldır yeni tıp fakültesi açılmadığına işaret ederek, bunu “memnuniyet verici bir gelişme” olarak niteledi. Tıp fakültelerinde son yıllarda çekirdek eğitim uygulaması programı başlatıldığını, çağdaş tıp eğitim yöntemlerinin artırıldığını, öğrenci merkezli eğitim modellerinin giderek ağırlık kazandığını aktaran Sayek, bunların olumlu gelişmeler olduğunu bildirdi.

Sayek, Türkiye’de 1997’de 5 bin 838 olan tıp fakültesi öğretim üyesi sayısının, 2004’de 8 bin 277’ye ulaştığını, 2002 yılında 3 bin 134 olan profesör sayısının ise 2004’te 3 bin 645’e çıktığını kaydetti. Halen tıp fakültelerine alınan öğrenci sayısının 4 bin 500 olduğunu ifade eden İskender Sayek, şu an tıp fakültelerinde okuyan toplam öğrenci sayısının 31 bin 942 olduğunu aktardı. Sayek, öğrenci başına düşen öğretim üyesi sayısının ortalaması 3.85 olduğunu belirtirken, “Öğrenci başına düşen öğretim üyesi sayısında belirgin bir azalma var. Bu eğitimin kalitesine de yansıyacaktır” diye konuştu.

Kadavra yok

Tıp fakültelerinin altyapı sorunlarına da değinen Prof. Dr. İskender Sayek, kadavra sayısının azlığının tıp eğitiminin önündeki önemli bir tehdit olduğunu kaydetti. Fakülte başına düşen kadavra sayısının 1 ile 48 arasında değiştiğini bildiren Sayek, kadavra başına düşen öğrenci sayısının ise 3 ile 102 arasında olduğuna dikkat çekti. Sayek, kadavra azlığının fakülteleri yeni arayışlara ittiğini, bu açığın maketler, mankenler ve sanal ortam kullanılarak kapatılmaya çalışıldığını ifade etti.

Laboratuvar altyapısında önceki yıllara göre kısmen iyileşmeden söz edilebileceğini belirten Sayek, bazı fakültelerde her öğrenciye 1 mikroskop düşerken, bazı fakültelerde mikroskop başına 18 öğrenci düştüğünü belirtti. Sayek, tıp fakültelerinin bilgisayar ve internete bağlanma açısından önemli desteğe ihtiyacı olduğunu bildirirken, her tıp fakültesi öğrencisinin internete bağlı bir bilgisayara ulaşması gerektiğini vurguladı.

Otopsi görme ve eğitimini alma konusunda da sıkıntılar yaşandığını ifade eden Sayek, bunun da tıp eğitimindeki olumsuzluklardan biri olduğunu söyledi. Sayek, öğretim üyelerinin tam zamanlı çalışmaları konusuna da değinerek, 1997’de yüzde 81 olan tam zamanlı çalışma oranının 2002’de yüzde 73’e düşmüşken, 2004’te yeniden yüzde 75.8’e yükselmesinin sevindirici olduğunu dile getirdi. Sayek, tam zamanlı çalışma eğiliminin artmasını dilediklerini de sözlerine ekledi.

Öğrenci sayısı 2 bin 500’e düşürülsün

TTB Merkez Konseyi Başkanı Füsun Sayek de, raporla ilgili olarak TTB görüşlerini aktardı. Türkiye’de hekim açığı olmadığını, ancak dengesiz bir dağılım olduğunu bir kez daha ifade eden Sayek, her yıl tıp fakültelerine 4 bin 500 öğrenci alındığını, bu sayının çok fazla olduğunu ve acilen 2 bin 500’e düşürülmesi gerektiğini kaydetti. Sayek, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın son dönemde yeni tıp fakülteleri açılacağına dair açıklamaları üzerine bunu söylediklerini belirterek, bu görüşlerinde ısrarlı olduklarını aktardı.

Yıllarca altyapısı yeterli olmayan tıp fakültelerinin açılmaması için çaba yürüttüklerini anımsatan Sayek, “Bir dönem, leblebici dükkanı açmak tıp fakültesi açmaktan daha zordu. Tıp fakültesi açmak için yalnızca bir bina, birkaç öğretim üyesi yeterli değil. O öğrencilerin yetişeceği akademik ortamın da oluşması gerek. Bütün bunlar eğitimin kalitesini etkiliyor” diye konuştu.

Füsun Sayek, tıp fakültelerine giriş puanlarındaki eşitsizliğe de dikkat çekerek, “Vakıf üniversiteleri kamu üniversitelerinden çok daha düşük puanla öğrenci alıyor. Vakıf üniversitelerinin paralı olduğu düşünülürse, baştan adaletsiz bir durum doğuyor ve nitelik konusunda da kafalarda soru işaretleri doğuyor” dedi.

Sayek, öğretim üyelerinin mali sıkıntılarının da bir an önce çözülmesi gerektiğini söylerken,

“Öğretim üyelerinin mali sıkıntıları döner sermayeyle giderilmeye çalışılıyor. Bu, hizmeti artırırken eğitimin önüne geçiyor” görüşünü aktardı. Sayek tıp eğitim için ayrılan temel bütçe kaynağının artırılması gerektiğini vurguladı.

 

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön