e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

15 Mart 2005  Sayı: 134

 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ Türkiye’deki hekim sayısının yetersiz olduğunu söyledi

14 Mart müjdesi

Yeni tıp fakülteleri kapıda!

Akdağ: “Hekim sayısı az”

Hükümetin 15 yeni üniversite açılmasını gündemine almasının ardından, Sağlık Bakanı Recep Akdağ da, 14 Mart töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’deki hekim sayısının ciddi biçimde az olduğunu söyleyerek, yeni tıp fakülteleri açılacağının mesajını verdi.

Tıp Dünyası - ANKARA - Hükümetin “potansiyel tıp fakülteleri” anlamına gelen 15 yeni üniversite açılması konusunu gündemine almasının ardından, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ da, yeni tıp fakülteleri açılacağının mesajını verdi. Akdağ, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye’deki hekim sayısının ciddi biçimde az olduğunu söyleyerek, bu açığın giderilmesi için gerekenlerin yapılacağını söyledi.

1.jpg (9228 bytes)14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Ankara’da bulunan tıp fakülteleri ve Ankara Tabip Odası’nca düzenlenen tören Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın katıldığı törende gerek tıp eğitimi alanında, gerekse sağlık ortamında yaşanan sorunlara dikkat çekildi.

Törenin açış konuşmasını yapan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İskender Sayek, son birkaç yıl içinde Türkiye’de tıp eğitimini etkileyecek sağlık politikalarında önemli değişiklikler yapan yasalar çıkarıldığını kaydetti. Bu yasaların hemen hiçbirinde tıp fakültelerinin görüşünün alınmadığından yakınan Sayek, sağlık politika değişikliklerinin tıp eğitimine etkisinin göz ardı edildiğini söyledi. Sayek, “Bu durumda yapılan yasal değişikliklerden başarılı bir sonuç elde edilmesini beklemek gerçekçi değildir. Unutulmamalıdır ki bundan en çok etkilenecek olan toplumumuzdur. Çünkü tıp eğitimi sadece biz eğiticileri ve müstakbel doktorlar olan öğrencilerimizi değil tüm toplumu ilgilendirmektedir” diye konuştu.

“Öğrenci sayısı azaltılmalı”

Nitelikli bir tıp eğitiminin fiziki alt yapı, eğitim olanakları ve zamanı ile ilgili olduğunu belirten Sayek, burada öğrenci sayılarının da önem kazandığına dikkat çekti. Sayek, “Bugün kapasitelerinin üzerinde öğrenci eğitme durumunda kalan tıp fakültelerinin önüne şimdi de af yasası konulmakta, bir yıl okuma hakkı verilmesiyle öğrenci sayısı önemli boyutta artırılmaktadır. Bu da eğitim niteliğini etkileyecektir. Öğrenci sayısının azaltılması bizim çok önemli bir beklentimizdir” dedi.

Son günlerde, 15 yeni üniversite açılmasının gündemde olduğuna işaret eden Sayek, bunun potansiyel tıp fakülteleri anlamına geldiğini belirterek, “Bugün Türkiye’de yeni tıp fakültesi açılmasına kesinlikle gereksinim yoktur. Yapılması gereken yeni tıp fakültesi açılması yerine gelişmekte olan tıp fakültelerinin desteklenmesi, kaynaklarının artırılması, insan gücü ve altyapı eksikliklerinin giderilmesidir” diye konuştu.

“Üniversite hastaneleri zorda”

2.jpg (9444 bytes)Prof. Dr. Sayek, yeni bütçe uygulama talimatıyla üniversite hastanelerinin zor durumda kaldığını da söyledi. Özellikle tıbbi malzemelerin ve ilaçların hastaneden temini ve tedavide kullanımıyla hastanelerin zarar ettiğini kaydeden Sayek, bunun üniversitelerin dönersermaye gelirlerini ve dolayısıyla öğretim üyelerinin özlük haklarını etkileyeceğini belirterek, uygulamanın düzeltilmesini istedi.

Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’nün bazı maddelerinin iptalinden kaynaklanan yasal boşluğun sürmesinin tıp fakültelerini zor durumda bıraktığını belirten Sayek, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’nün hızla çıkarılmasını istedi.

Akdağ: Hekim sayısı yetersiz

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise Türkiye’deki hekim sayısının ciddi biçimde az olduğunu ileri sürdü. Türkiye’de nitelikli ve yeterli sayıda hekime gereksinim olduğunu savunan Akdağ, “Bunu nasıl artıracağız? Elbette ki varolan üniversitelere daha fazla öğrenci alarak bunu yapamayız. Bu eğitimin niteliğinin düşmesine neden olur” diyerek, yeni tıp fakülteleri açılacağının mesajını verdi. Hekim dağılımının dengelenmesi için keyfi personel atamalarının tarihe karıştığını anlatan Akdağ, Sağlık Bakanı olarak kendisinin bile hiçbir hekimi istediği yere atama imkanı bulunmadığını ileri sürdü.

“Evet, sağlık biraz piyasalaştı!”

Sağlık hizmetlerinin “piyasalaştırıldığı” yönündeki eleştirilerin doğru olduğunu kabul eden Akdağ, “Evet, üzülerek ifade etmeliyim ki; sağlık hizmetleri biraz piyasalaştırılmıştır.

Daha doğrusu uygulanan politikalar böyle bir sonuç ortaya çıkarmıştır. İşte tam da bunun içindir ki biz, hem aile hekimliğiyle birinci basamadığı güçlendirmek hem de kamu hastanelerinde hekimlerimizin haklarının karşılığını aldıkları bir sistem oluşturmak istiyoruz” diye konuştu.

 

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön