e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

15 Şubat 2005  Sayı: 132

 

Sağlık Bakanlığı, Mardin’deki hekim açığını kapatmak için Antalya’dan 10 hekimi geçici olarak görevlendirdi

“Geçici görevlendirmeler çözüm değil”

Sağlık Bakanlığı’nın hekim açığını kapatmak üzere başlattığı “kardeş il” uygulamasının sorunun gerçek çözümü olmadığı vurgulandı. Antalya Tabip Odası, geçici görevlendirme yerine “isteğe bağlı kadrolu görevlendirme” önerdi.

7.jpg (11830 bytes)Tıp Dünyası - ANTALYA - Sağlık Bakanlığı, Mardin’deki hekim açığını kapatmak gerekçesiyle Antalya’dan 10 hekimi 45 gün süreyle Mardin’de geçici olarak görevlendirdi. Antalya Tabip Odası, hekimlerin insanların sağlık hizmetine gereksinim duyduğu her ortama, her zaman tereddütsüz katkı sunmaya hazır olduğunu, ancak bu tür geçici görevlendirmelerin hiçbir biçimde çözüm olmadığı gibi, geçici olarak hiçbir bilgi verilmeden görevlendirilen hekimlerin de mağdur duruma düştüğünü açıkladı.

Antalya Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı’nın 4 Şubat günü Antalya’dan 10 hekimi “kardeş il” ilan edilen Mardin’de geçici olarak görevlendirmesinin ardından, bir basın açıklaması yaptı. Bu geçici görevlendirmelerin sürekli olacağının ve sırayla gidileceğinin söylendiğine işaret edilen açıklamada, ne zaman gidileceği, nerede kalınacağı, hangi görevde ve nerede çalışılacağı gibi bilgilerin ise verilmediği vurgulandı. Açıklamada, “Yöntem olarak ne seçilirse seçilsin, ne kadar ‘mazereti olanları zaten göndermiyoruz’ denirse  densin, bu uygulamanın gerçekçi, insani ve kabul edilebilir bir yanı yoktur” denildi.

“İsteğe bağlı kadrolu     görevlendirme yapılsın”

Antalya Tabip Odası’nın, ülkenin ve insanlığın sağlık hizmetine gereksinim duyduğu ya da duyacağı her ortamda hekimlerin tereddütsüz katkı sunması gerektiğini savunduğunun vurgulandığı açıklamada, şöyle denildi:

“Ülke genelinde dengesiz hekim dağılımına uygulanan geçici görevlendirmeler yerine, özendirici özlük hakları ve iyileştirilmiş görev olanaklarının sağlanması koşulu ile ‘isteğe bağlı kadrolu görevlendirme’ yöntemi çok daha akılcı bir çözümdür. Bunu yapamayan bakanlık her fırsatta sözleşmeli personel ile ya da dışardan hizmet satın alma yoluyla sorunları çözdüğünü söylemesine rağmen görünen odur ki bunu da becerememiştir. Başta hekimler olmak üzere çalışanları  ‘emir bekleyen asker’ olarak algılamak ve çıkan sorunları bu  şekilde çözmeye çalışmak, insanların  özel yaşamı- ailesi vb. sorunları ciddiye almamak anlaşılabilir ve kabul edilebilir bir durum değildir.”

Açıklamada, geçmiş deneyimlerin bu tür geçici görevlendirmelerin sorunları hiçbir biçimde çözmediği gibi yeni sorunlar yarattığını gösterdiğine dikkat çekilerek, iş söze geldiğinde “mangalda kül bırakmayan” hükümetin, iş sorun çözmeye geldiğinde ise insanı ve hukuku yok sayan her türlü yöntemi izlediği belirtildi. Getirilen çözümlerin ise bu sorunların daha da derinleşmesine yol açtığı kaydedildi. Antalya Tabip Odası’nın açıklamasında, “İnsani ve hukuki esasları bulunmayan, hiç bir şekilde sorunları çözmeyen bu tür görevlendirmelerin hukuki ve idari yönden takipçisi olacağımızı, meslektaşlarımızın mağduriyetinin önlenmesi yönünde her türlü çalışmayı yürüteceğimizi basın, kamuoyu ve meslektaşlarımıza duyururuz” denildi.

 

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön