e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

8 Aralık 2004  Sayı: 129

 

Emekçi hükümeti uyardı

Onbinler Ankara’ya aktı

1.jpg (17197 bytes)Türk Tabipleri Birliği’nin de bileşeni olduğu Emek Platformu’nun çağrısı ile Ankara’da toplanan 100 bini aşkın emekçi, AKP hükümetinin SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devredilmesini öngören yasa tasarılarını protesto etti.

30 Kasım uyarısı

SSK hastanelerinin devrine ilişkin düzenlemenin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi olasılığı üzerine  toplanan Emek Platformu, 1 saatlik uyarı eylemi kararı aldı. 30 Kasım günü bütün kamu kurumlarında 1 saatlik uyarı eylemi gerçekleştirildi.

Tıp Dünyası - ANKARA - Türk Tabipleri Birliği’nin de bileşeni olduğu Emek Platformu’nun çağrısı ile Ankara’da toplanan 100 bini aşkın emekçi, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devredilmesi ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün kapatılmasını öngören tasarılar geri çekilmezse genel greve gidileceği uyarısında bulundu.

20 Kasım günü, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden Ankara’ya gelen onbinlerce kişi, sabah saatlerinden itibaren  hipodrom ve tren garı önünde toplanmaya başladılar. DİSK, KESK, Türk-İş’e bağlık sendikalar, TTB ve TMMOB’a bağlı odaların yanı sıra EMEP, ÖDP, SDP, DEHAP, TKP ve İP,  Halkevleri, çeşitli sivil toplum örgütleri, öğrenci grupları ve dernekleri ile çok sayıda vatandaş eyleme destek verdi. Katılımın çok yoğun olması nedeniyle yürüyüş belirlenen saatten önce başladı.

“Yerelleştirme özelleştirme demektir”, “SSK hastaneleri devredilemez, Köy Hizmetleri kapatılamaz”, “SSK halkındır satılamaz” yazılı pankartlar taşıyan kalabalık, sık sık “IMF’ye değil, sağlığa bütçe”, “Parasız eğitim, parasız sağlık”, “Bu ülke bu halk satılık değil”, “IMF’nin imamı, kaça sattın vatanı”, “IMF’ye yumuşak, halka Kasımpaşalı”, “Hükümet şaşırma, sabrımızı taşırma” sloganları attı.

Emekçiler alana   sığmadı

İlk yürüyüşe geçen gruplar Sıhhiye Meydanı’nı doldurduğunda, henüz hipodromdan çıkmayan gruplar vardı. Miting başladığında pek çok grup kalabalık nedeniyle alan dışında kaldı.

Mitingde ilk konuşmayı Emek Platformu Dönem Sözcüsü olarak BASK Genel Başkanı Resul Akay yaptı. Saldırının halkın tümüne yönelik olduğunu belirten Akay, “Bu yıkıma tümüyle karşı koymalıyız” dedi. AKP’nin çalışanlarla inatlaşmasının sonunun siyaset çöplüğü olacağını hatırlatan Akay, en kısa zamanda Türkiye gündemine iş bırakmaların geleceğini vurgulayarak, “hazır olun” çağrısı yaptı. 

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç da, “Alınterimizle kurduğumuz kurumlara sahip çıkmak için buradayız. SSK hastanelerinin devrine karşı çıkmak için buradayız. Köy Hizmetleri’nin satılmaması için buradayız” dedi. Kılıç, mitingden ders çıkarılmaz ve kararlar gözden geçirilmezse, daha büyük eylemlerin yaşama geçirileceği uyarısında bulundu.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, onbinlerce işçinin bu meydanda daha önce “mezarda emekliliğe hayır” dediğini ancak halkın sesine kulak vermeyen hükümetin, bu kararının sonucunu seçimlerde yaşadığını hatırlattı. Çelebi, “Konuşma yerine birlikte omuz omuza verirsek, güçleri birlikte kullanırsak, bizi yenecek güç yok” diye konuştu.

Genel grev kapıda

KESK Başkanı Sami Evren de hükümetin SSK’yı, Köy Hizmetleri’ni tasviye ederek, yerine kendi taşeron şirketlerinin tabelasını açmayı hedeflediğini kaydetti. Hükümetin uluslararası sermaye ile kamuyu talan etmeye çalıştığını belirten Evren, “Söz bitti, genel grev kapıya gelmiştir” dedi.

Hükümetin işçi sınıfına savaş açtığını ifade eden Yol-İş Başkanı Fikret Barın, Hak-İş ve Memur-Sen’in ise hükümete destek verdikleri için eyleme katılmadığını belirterek, EPin kendini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. Barın, konuşmasını, “Köy Hizmetleri ve SSK ile ilgili sonuna kadar direneceğiz. Yol-İş bütün üyeleri ile zamanı geldiğinde işbırakmaya hazırdır” sözleriyle bitirdi.

Yol-İş sendikası üyelerinin yoğun katılımının dikkat çektiği mitingde, “SSK devredilemez” ve “Köy hizmetleri kapatılamaz” taleplerinin yanı sıra “Eğitim-Sen kapatılamaz” talebi de dile getirildi.

Mitinge destek vermeyen Hak-İş ve Kamu-Sen sık sık sloganlarla ve alkışlarla protesto edildi. Konuşmaların ardından, hükümetin SSK hastanelerinin devri, Köy Hizmetleri’nin kapatılması tasarıları sembolik olarak oylandı. Alandakiler, oylamaya da hayır yanıtı vererek, tasarılara bir kez daha karşı çıktılar.

30 Kasım uyarısı

Tıp Dünyası - ANKARA - Hükümetin, emek kesimlerinin büyük tepkisine karşın “SSK Hastaneleri ve Sağlık Kurumlarının Sağlık Bakanlığı’na Devri Yasa Tasarısı”nı TBMM Genel Kurul’una getirme konusundaki ısrarcı tutumu üzerine Emek Platformu Başkanlar Kurulu, 29 Kasım günü toplandı. Emek Platformu’nun kararı doğrultusunda, 30 Kasım günü saat 12.00-13.00 arasında başta SSK hastaneleri olmak üzere kamu kurumlarında 1 saatlik uyarı eylemi gerçekleştirildi.

TTB Merkez Konseyi binasında toplanan Emek Platformu Başkanlar Kurulu, 2 saat süren toplantının ardından bir basın toplantısı düzenleyerek kararını duyurdu. Başkanlar Kurulu adına açıklamayı yapan Emek Platformu Dönem Sözcüsü Resul Akay, SSK hastanelerinin devri ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün kapatılması konusunda günlerdi hükümeti uyardıklarını ve diyalog arayışını zorladıklarını, ancak hükümetin tüm çağrılara ve demokratik tepkilere kulaklarını tıkadığını kaydetti. Gerginlik ve kaos ortamı istemediklerini, bunun için çabaladıklarını belirten Akay, buna karşın hükümetin SSK’nin devri konusundaki düzenlemeyi TBMM Genel Kurulu’na getirmeye hazırlandığını ifade ederek, “Söz bitmiştir. Günah bizden gitti” diye konuştu.

Akay, Başkanlar Kurulu’nun kararı doğrultusunda 30 Kasım 2004 günü Tüm Türkiye çapında, bütün kamu kurumlarında, saat 12.00-13.00 arasında uyarı eylemi yapılacağını, hükümetin tavrı doğrultusunda ve düzenlemenin TBMM Genel Kurulu’na getirilmesi durumunda üretimden gelen gücün kapsamlı biçimde kullanılacağını açıkladı.

2.jpg (18771 bytes)30 Kasım’da uyarı    eylemi  

Emek Platformu’nun kararı doğrultusunda 30 Kasım’da 1 saatlik uyarı etkinlikleri gerçekleştirildi. Başta SSK hastaneleri olmak üzere, kamu kurumlarında gerçekleştirilen etkinliklerde, çalışanlar işyerlerinin önünde toplanarak basın açıklamaları ve alkışlı protestolar gerçekleştirdiler.

Emekliler ve bazı çalışanlar ise bulundukları yörelerdeki AKP temsilcilikleri önünde alkışlı protestolar düzenlediler.

1 Aralık günü TBMM Genel Kurulu’na getirilmesi beklenen “SSK Hastaneleri ve Sağlık Kurumlarının Sağlık Bakanlığı’na Devri Yasa Tasarısı”nın görüşülmesi tepkiler üzerine 2 kez ertelendi. Hükümet, tasarının Genel Kurul’un gündemine ne zaman getirileceği konusunda herhangi bir açıklama yapmadı. Emek Platformu temsilcileri ise, tasarının Genel Kurul’da görüşüleceği gün üretimden gelen gücün kullanılacağı uyarısını yinelediler.

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön