e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

8 Aralık 2004  Sayı: 129

 

GPE Geçiş Dönemi Eğitim Programı “sahaya” çıktı

TTB GPE’nin genel pratisyenliğin mezuniyet sonrası eğitimine dönük olarak yürüttüğü program kapsamında, “saha eğitimlerine” başlandı. Eğitici eğitimlerinin tamamlanmasın ardından, alanda çalışan genel pratisyenlerin eğitimine dönük olarak hazırlanan ilk kurs 24-26 Kasım tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.

4.jpg (8854 bytes)Tıp Dünyası - ANKARA - Türk Tabipleri Birliği Genel Pratisyenlik Enstitüsü’nün (TTB-GPE) genel pratisyenlik alanında mezuniyet sonrası eğitime dönük olarak yürüttüğü eğitim programı “sahaya” indi. Bugüne kadar, kurslarda ders verecek eğiticilerin eğitimini gerçekleştiren GPE, 24 Kasım tarihinden itibaren sağlık ocaklarında görev yapan pratisyen hekimlerin eğitimine başladı. Bu konudaki ilk kurs 24-26 Kasım tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.

TTB GPE Başkanı Doç. Dr. Özen Aşut, “Geçiş Dönemi Eğitim Programı” olarak adlandırılan proje ile ilgili bilgi verdi. Şimdiye kadar eğitici eğitimlerini gerçekleştirdiklerini belirten Aşut, artık alanda çalışan genel pratisyenlerin eğitildiğini, böylelikle sağlık ocaklarında çalışan hekimlere dönük olarak yaygın eğitimi başlatmış olduklarını kaydetti.

Aşut, projenin Ankara İl Sağlık Müdürlüğü ve GPE işbirliği ile yürütüldüğünü belirtti. GPE Bölge Kurulu’nun bir ön hazırlık yürüttüğünü anlatan Aşut, önce Ankara’daki Etimesgut, Sincan gibi belli bölgelerdeki sağlık ocaklarının dolaşıldığını, gönüllülerin saptandığını aktardı. Aşut, program doğrultusunda   16’yı geçmemesi gereken kursiyer sayısını yoğun istek nedeniyle 19’a çıkarmak durumunda kaldıklarını belirtti. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’nün kursa katılacakları izinli saydığını kaydeden Aşut, böylece kursa katılacak hekimlerin ayrıca izin almak zorunda kalmadığını, bu durumun da katılımı artırdığını söyledi.

Aşut, eğitimin 6’sı temel, 10’u klinik olmak üzere toplam 16 modül üzerinden yürütüldüğünü, önce temel modüllerin ders olarak verileceğini anlattı. Bir yıllık bir süre içinde de klinik modüllerin tamamlanmasını öngördüklerini aktaran Aşut, böylece geçiş dönemi eğitiminin tamamlanmış olacağını bildirdi. Özen Aşut, eğitimin başka gruplarla da devam edeceğini, derslerin bugüne kadar yetiştirilen eğitimci genel pratisyenler tarafından verileceğini ve eğiticilerin sorumlu oldukları grubun eğitimini daha sonra da sürdüreceklerini aktardı.

Aşut, haftalık toplantılar, vaka tartışmaları gibi etkinliklerle eğitimi yaygınlaştıracaklarını, 20 civarında eğiticileri bulunduğunu, bununla ilk etapta 200 civarında hekime ulaşabileceklerini kaydetti.

Genel pratisyenliğin mezuniyet sonrası eğitimine yönelik bir boşluk olduğunu belirten Özen Aşut, aile hekimliği uzmanlığı eğitiminin verildiğini ancak bunun birinci basamak hizmetine dönük olarak değil, hastanede, tedavi hizmetlerine dönük olarak yürütüldüğünü, bunun da genel pratisyenlik ölçütlerine uymadığını anlattı. Genel pratisyenliğin mezuniyet sonrası eğitiminin sağlık ocağında bir beceri eğitimi olarak yürütülmesi gerektiğini belirten Aşut, bunun genel pratisyenlik açısından bir uluslararası kriter olduğuna da dikkat çekti.

Böyle bir eğitime uzun süredir Türkiye’de de gereksinim bulunduğunu kaydeden Özen Aşut, bunu kimse yapmadığı için TTB’nin üstlendiğini kaydetti. Dünyanın pek çok ülkesinde de bu eğitimi tabip birliklerinin yürüttüğünü belirten Aşut, “Bu, toplumun sağlık düzeyine katkıda bulunmaya yönelik bir girişimdir. Ne kadar nitelikli olursa o kadar iyi hizmet verme koşulları ortaya çıkar” diye konuştu.

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön