e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

15 Kasım 2004  Sayı: 128

 

Tıp fakültelerinin sorunları tartışıldı

2.jpg (11923 bytes)18 tıp fakültesinin dekanlarının katıldığı toplantıda, tıp eğitiminin acil sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı. TTB’nin iki yılda bir hazırladığı “Tıp Eğitimi Raporu”nun ön sonuçları konuk dekanlara açıklandı.

Tıp Dünyası - ANKARA - Türk Tabipleri Birliği’nce düzenlenen Tıp Fakülteleri Dekanlar Toplantısı 27 Ekim 2004 Çarşamba günü, TTB Merkez Konseyi Binası’nda gerçekleştirildi. Toplantıda, tıp eğitimindeki sorunlar ve tıp fakültelerinin içinde bulunduğu durum çeşitli yönleriyle ele alındı.

Toplantıya, Afyon Kocatepe, Akdeniz, Cumhuriyet, Dicle, Erciyes, GATA, Gazi, Gaziosmanpaşa, Hacettepe, Harran, İstanbul, Kırıkkale, Maltepe, Mustafa Kemal, Pamukkale, Selçuk Meram, Trakya, Zonguldak Karaelmas üniversiteleri tıp fakültelerini temsilen 18 dekan katıldı.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Füsun Sayek’in açış konuşmasının ardından, TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Eriş Bilaloğlu, “önümüzdeki on yıllarda Türkiye’deki sağlık ve sağlığın belirleyicilerini etkileyecek ortam”a ilişkin bir sunum yaptı.

Ardından, TTB’nin 1990’dan bu yana iki yılda bir hazırladığı “TTB Tıp Eğitimi Raporu”nun ön sonuçları açıklandı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İskender Sayek, ön raporun önceki yıllarla karşılaştırmalı bir sunumunu yaptı.  Sayek, şu anda Türkiye’de 50 tıp fakültesi bulunduğunu, bunlardan 45’inin öğrenci aldığını, 5 fakültenin öğrenci almadığını, öğrenci alan tıp fakültelerinden 37’sinin mezun verdiğini söyledi. Sayek, halen 17 tıp fakültesinde tıbbi etik-deontoloji, 7 fakültede adli tıp, 18 fakültede bioistatistik, 7 fakültede de biofizik anabilim dalının bulunmadığını aktardı. 2004 yılı itibarıyla tıp fakültelerinde öğrenim gören yaklaşık 31 bin öğrenci bulunduğunu belirten Sayek, fiili olarak da öğrenci sayısının azaltılması için çalışmalara devam etmek gerektiğini söyledi.

İskender Sayek, ön raporda yer alan öğretim üyelerinin yarı zamanlı-tam zamanlı çalışma oranlarına ilişkin bilgileri de aktardı. 1997 yüzde 81 olan tam zamanlı çalışma oranının 1997’de yüzde 73’e düştüğüne dikkat çeken Sayek, tıp fakültelerindeki profesör sayısı arttığı için bu oranın fiili olarak daha yüksek olduğuna işaret etti. Sayek, 2004 itibarıyla 3 üniversitede anatomi laboratuarı bulunmadığı tespitinin de ön raporda bulunduğunu bildirdi.

TTB Merkez Konseyi Üyesi Prof. Dr. Nural Kiper de, Türk Tabipleri Birliği’nin tıp eğitiminin acil sorunları konusundaki görüşlerini aktardı. Toplantı, katılımcıların “eğitici eğitimi”, “öğrenci anketleri” ve “TTB Tıp Eğitimi Raporu’nun ayrıntılı paylaşımının yapılması” somut önerileriyle sona erdi.

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön