e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

15 Kasım 2004  Sayı: 128

 

İstanbul’da yapılan bir araştırma ile hekimlerde “tükenmişlik düzeyi” incelendi

İstanbul’da “tükenmişlik” en alt düzeyde

Görevleri gereği kendilerini işine vermek zorunda olduğu için “tükenmişlik sendromu” açısından risk grubunda bulunan hekimler arasında araştırma yapıldı. İstanbul’da değişik yerlerde çalışan 598 hekim arasında yapılan ankette, hekimlerde tükenmişliğin en alt düzeyde olduğu belirlendi.

Tıp Dünyası - ANKARA - İstanbul’da değişik yerlerde çalışan toplam 598 hekim ile yapılan “yüzyüze anket” çalışmasında, İstanbul’da görev yapan hekimlerde tükenmişliğin en alt düzeyde olduğu belirlendi. Görevleri gereği kendilerini işine vermek zorunda olan hekimler, tükenmişlik sendromu açısından “risk taşıyan grup”ta yer alıyor.

Araştırma, Dr. Siyami Ersek Gögüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği Başasistanı Dr. Ali Özyurt, Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi, Sağlık Yönetimi Bölümü, Araştırma Görevlisi Dr. Didem Söylemez, Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi, Sağlık Kurumları Yöneticiliği Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Gökmen Deniz Aydın, Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Haydar Sur ve Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi öğretim üyesi  Profesör Osman Hayran tarafından yapıldı. Araştırma İstanbul’da çalışan hekimlerin tükenmişlik düzeylerini ölçmek ve bunu etkileyen değişkenleri belirlemeyi hedefliyor. Dr. Ali Özyurt, tükenmişlik konusunda büyüklü küçüklü benzer çalışmalar yapıldığını ancak yaptıkları literatür çalışmasında bu kapsamda bir çalışmaya rastlayamadıklarını, bu yüzde ülkede en çok hekimin çalıştığı İstanbul sınırları içinde hekimlerin tükenmişlik düzeyini saptayıp diğer illerle ve ülke örnekleriyle karşılaştırma yapma şansının doğmasını amaçladıklarını, böylece ortaya çıkan sonuçların diğer örneklerle karşılaştırılarak gerekli önlemler ve çözümlerin üretilebileceğini söyledi.

Kısa süre önce kitaplaştırılan araştırmada dikkat çeken sonuçlar şöyle:

- Genel puan ortalamaları olarak; duygusal tükenme 13.4, duyarsızlaşma 4.4, kişisel başarı noksanlığı 22.6 olarak bulundu.

- Tükenmeyi etkileyen en önemli bağımsız değişken olarak yılda çıkılan tatil sayısı belirlendi.

- Uzmanlık durumlarına göre incelendiğinde; duygusal tükenme ve duyarsızlaşma en çok asistanlarda görülürken, kişisel başarısızlık hissinin pratisyenlerde en üst düzeyde yaşandığı ortaya çıktı.

- Hekimlerin, tükenmişliğin alt boyutları olan duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı noksanlığı yönünden en alt düzeyde oldukları saptandı.

- Yaşla birlikte çalışmaya katılan hekimlerin tükenme düzeylerinin azaldığı gözlendi.

- Nöbet tutan hekimlerin duygusal tükenme ve duyarsızlaşmaya daha yatkın olduklarını saptanmıştır.

- Sonuç olarak; çalışmada, tükenmişlik en alt düzeyde saptandı.

- Kendini aşırı işine verenlerde daha çok tükenme yaşandığı görüldü.

- Tükenmişlik düzeylerinin alt ölçekleri, kendi aralarındaki ilişkiler incelendiğinde duygusal tükenme ile duyarsızlaşma arasında pozitif güçlü bir ilişki, duygusal tükenme ve duyarsızlaşma ile kişisel başarı arasında negatif orta derecede bir ilişki bulundu. Bir başka deyişle duygusal tükenme ve duyarsızlaşma arttıkça kişisel başarının azaldığı görüldü.

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön