e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

1 Eylül 2004  Sayı: 125

 

Şimdi de tetanoz aşısı yok!

TTB’nin araştırmasını “bilimsel dayanaktan ve güncel bilgilerden yoksun” olmakla eleştiren Sağlık Bakanlığı, illere gönderdiği resmi yazı ile tetanoz aşısının yetersiz olduğu bildirerek idareli kullanılmasını istedi.

3.jpg (14789 bytes)Tıp Dünyası - KOCAELİ - Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, il sağlık müdürlüklerine yazı göndererek, yeterli tetanoz aşısının bulunmadığını bildirdi ve eldeki aşıların sadece gebeler için kullanılmasını istedi.

Sağlık Bakanlığı, Bağışıklama Danışma Kurulu’nun 19 Mart 2004 tarihli kararına göre yaralanmalarda Td aşısının kullanılabileceğini bildirerek sağlık ocaklarının ellerindeki tetanoz (TT) aşısını idareli kullanmaları yönünde açıklama yaptı. Bilindiği gibi, Td aşısı (tetanoz ve difteri) rutin aşılama programında, okul aşılamalarında kullanılıyor.

Ellerinde hiç tetanoz aşısı bulunmayan sağlık ocakları da -gebeler ve yaralanmalar da dahil- aşıyı reçete etmeleri konusunda “sözlü talimat” aldıklarını, kişinin aşıyı satın alamadığı durumlarda ise aşının yapılamadığını bildiriliyorlar.

Aşıda yaşanan son durum, Sağlık Bakanlığı’nın iddia ettiği gibi aşı eksikliğinin olmadığı savının geçersizliğini gösteriyor. TTB’nin 8 Haziran tarihinde yaptığı basın açıklaması üzerine, Sağlık Bakanlığı da 10 Haziran’da “2003 yılında Ağustos ayı içinde ve Aralık ayı ilk haftasında sadece dünyada yaşanan DBT aşı üretimi ve satın alma sürecinde yaşanan sıkıntılar dolayısıyla aşı dağıtımında kısa süreli aksama olmuştur. Bunun dışında herhangi bir aşıda herhangi bir dönemde bir yaşanmamıştır” açıklamasını yapmıştı.

Aynı Sağlık Bakanlığı’nın 05.05.2004 tarihinde İl Sağlık Müdürlüklerine çıkardığı resmi yazıda ise “şu andaki depo mevcudumuz göz önüne alındığında ileriki tarihlerde bir sıkıntı yaşanmaması için mevcut depolarınızda bulunan TT aşısının sadece gebelere kullanılması yaralanmalarda Td aşısının uygulanması hususunun gereği rica edilmektedir” ifadelerine yer verildi. 

Sağlık Bakanlığı, TTB HSK tarafından yapılan araştırmanın bulgularını “bilimsel dayanaklardan ve güncel bilgilerden yoksun” olmakla eleştirmiş ve “kamuoyunda yersiz şüpheler oluşturacak şekilde bu gibi yorumlar yapılmasının her şeyden önce hekimlik ahlakı ve onuru ile bağdaşmadığı” görüşünü ortaya atmıştı. Ancak sağlık ocaklarında yaşanan durum Sağlık Bakanlığı’nın güncel bilgilerden yoksun olduğunu gösteriyor.

TTB HSK öngördü ve     uyardı

TTB HSK’nin son zamanlarda sıkça gündeme getirdiği “aşı” konusundaki çalışmaların temeli 2001 Nusret Fişek Anma Etkinlikleri’ne kadar gidiyor. 4 Kasım 2001 tarihinde pek çok halk sağlığı öğretim üyesinin katılımı ile “Türkiye’nin Sağlıkta Olumlu Deneyimleri”nin konuşulduğu toplantıda “Türkiye’de Aşı Üretimi” konusu da ele alınmış ve bunun üzerine bir grup halk sağlıkçı konu ile ilgili çalışmaya başlamışlardı. Yapılan çalışmalar sonucunda hazırlananlar bir yıl sonra yine Nusret Fişek Anma Etkinlikleri’nde sunuldu. Bu çalışma sonucu TTB tarafından basılan “Aşı Pazarı Can Pazarı: Aşı Üretiminde Perde Arkası” adlı kitapçık ve TRT ile ortak çekilen “Aşı Belgeseli” gibi iki değerli ürün ortaya çıktı. Söz konusu belgesel 14 Mart 2003’te TRT2’de gösterildi. Sonuçta, Türkiye’de aşı üretiminin tarihçesi ve günümüzde üretim olmamasının sonuçları değerlendirilerek “ulusal ve kamusal aşı üretimi” önerisi getirildi.

Ardından TTB’nin yayın organlarından Toplum ve Hekim Dergisi “Aşı Özel Sayısı”nı hazırlayarak bastı. Bu sıralarda veri toplama aşamasında olan “Türkiye’de Sağlık Ocaklarında Aşı İle İlgili Sorunların Değerlendirilmesi” adlı çalışma Mayıs 2004 tarihinde sonuçlandı. Aşı çalışması sonucunda ortaya çıkan aşı eksikliğinin boyutları ve son yaşanan tetanoz aşısı sorunu ne yazık ki öngörülerin gerçekleştiğini gösteriyor.

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön