e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

1 Eylül 2004  Sayı: 125

 

İstanbul hâlâ depreme hazırlanmayı bekliyor

17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinden bu yana geçen beş yılda, master planı ve afet sonrası hazırlıklar yapıldı. Ancak İstanbul’un depreme hazırlanmaya ne zaman geçeceği yakın zamanda tartışılacak. Yüzügüllü, Gürdallar ve Kıral çalışmaları değerlendirdi.

Gürdallar, 12 Eylül sonrasında, kamu adına çalışan mimar ve mühendislerin meslek odalarına kayıt olma zorunluluğunun kalkmasına değinerek, “...Odamız üyesi mühendislerin imzasıyla sahte projeler yapılıyor. Bunların önüne geçilmesi için projenin her aşamasında bir denetim gerekiyor” dedi.

BİA (İstanbul) - Marmara depremi öncesindeki çalışmalarıyla, bir doğa olayı olan depremin “afete dönüşebileceği” uyarısını yapan, iki yıl önce aramızdan ayrılan Aykut Barka son çalışmalarından birine “Depremini Bekleyen Şehir İstanbul” adını vermişti.

Barka’nın Ali Gür’le birlikte hazırladığı kitap İstanbul ve çevresindeki olası bir depremin boyutlarını yansıtmasının yanı sıra, bu konuda yapılabilecekleri de özetliyordu.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi depremin neden olacağı zararları azaltmaya yönelik önleyici tedbirler raporuna göre İzmir ve İstanbul’daki 59 hastanenin depreme dayanıklılığı çok düşük.

İstanbul’daki 2252 okulun çoğunun yassı kadayıf şeklinde yıkılma riskleri çok yüksek.

Belediye kendi binaları ve itfaiye binalarını güçlendirilmesine başladı, ancak su, doğalgaz, elektrik altyapısı sistemlerinin güçlendirilmesi hala alınması gereken acil önlemler listesinde yer alıyor.

Valilikler bünyesinde faaliyet gösteren afet merkezleri de daha çok afet sonrası önlemlerin alınmasına yönelik çalışıyor.

Depreme hazırlık      Meclis’e gelecek

Boğaziçi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Özal Yüzügüllü, üniversitelerden farklı dallardan bilim insanları, meslek odaları, bakanlık temsilcileri ve uzmanların oluşturduğu Deprem Şurası’nın Ekim ayında açıklayacağı raporun, tüm yurtta deprem güvenliği için neler yapılmasını içeren bir yol haritası olacağını söylüyor.

Yüzügüllü, şuranın sonuç raporundan sonra, konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine geleceğini ve kamu binalarının güçlendirilmesi, özel binalardaki çalışmalarda devletin rolü konusundaki yasal eksikliklerin giderilebileceğini söylüyor.

Yüzügüllü, raporun hayata geçirilmesinin önemli olduğunu, farklı kesim ve disiplinlerden insanların ortaklaşa hazırladıkları çalışmanın dikkate alınmasının önemli olduğunu vurguluyor.

Hemen uygulamaya    geçmek için...

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Meftun Gürdallar, deprem master planı ve odaların bu konudaki bilimsel öneri ve çalışmalarının bir an önce uygulamaya geçmesini sağlamak için önümüzdeki günlerde “Toplumsal Mutabakat Metni” adını verdikleri bir çalışmayı kamuoyuna açıklayacaklarını söylüyor.

Gürdallar, 12 Eylül sonrasında, kamu adına çalışan mimar ve mühendislerin meslek odalarına kayıt olma zorunluluğunun kalkmasına değinerek, “Mesleki eğitimin sürekli hale gelmesi, mühendislerin yaptıkları işlerin kontrol edilmesi çok önemli. Tabii tek başına yeterli değil. Odamız üyesi mühendislerin imzasıyla sahte projeler yapılıyor. Bunların önüne geçilmesi için projenin her aşamasında bir denetim gerekiyor” diye konuşuyor.

Şehir Plancıları Odası’ndan Ömer Kıral, depreme hazırlık planlarının, şehir planlamasıyla birlikte gitmesinin kaçınılmaz olduğunu, afet bölgelerinin sosyal, kültürel, ekonomik kalkınma meseleleri çözen, insanların kentiyle yabancılaşmasının ortadan kaldıracak planlara ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Kıral, şehir planlamasının mahalle bazında örgütlenmelerden başlayarak, kentte yaşayanların içinde olduğu süreçlerle belirleneceğini söylüyor.

Kıral, depreme yönelik güçlendirme çalışmaları yapılacakken, evlerinden çıkarılacak kişilerin hem ikna edilmesi, hem de bu insanlara gerekli olanakların sağlanması gerekliğini belirtiyor. 06/08/2004

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön