e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

1 Eylül 2004  Sayı: 125

 

Günde 12 saat boş mideyle çalışan çocuklar

BİA (İstanbul) - Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Bölümü, Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Emel Alphan ve Araştırma Görevlisi Süleyman Avcı, Kartal Mesleki Eğitim Merkezi’ne devam eden 15-19 yaş arası 186 çocuk üzerinde bir araştırma yaptı. Araştırmaya katılan hem kız hem de erkek çocukların boy ve kilolarının “standartlardan anlamlı derecede düşük olduğu” belirlendi.

Mayıs 2003’te yapılan araştırma, konfeksiyon tesviye ve berberlik iş kollarında çalışan çocukların yüzde 62’sinin günde 12 saatten fazla çalıştığını, her dört çocuktan üçünün günde bir öğünü atladığını gösteriyor.

Çalışan çocuklar pasta, bisküvi, ekmek, çorba, pilav, makarna gibi yiyeceklerle beslenirken en hızlı büyümenin gerçekleştiği ergenlik döneminde alınması gereken kalsiyum gibi mineraller ve proteinden yoksun kalıyorlar.

Prof. Alphan, büyüme ve gelişmenin genetik yapı, cinsiyet, hormonlar, çevresel koşullar, sosyo-ekonomik durum gibi faktörlerin etkisi altında olduğunu fakat en önemli etmenin beslenme olduğunu söylüyor.

Ergenlik döneminde yetersiz ya da tek taraflı beslenmenin büyümeyi yavaşlattığını, vücudun direncini düşürdüğünü ve uzun vadede bazı hastalıklara neden olduğunu belirten Alphan çalışan çocukların yaşıtlarından daha da fazla beslenmeye ihtiyaç duyduğunu söylüyor.

Öğün atlıyor, çok         çalışıyorlar

Araştırmada elde edilen bulgular şöyle:

* Araştırmaya 110’nu erkek 76’sı kız, 186 çocuk katıldı. Çocuklar konfeksiyon, tesviye ve berberlik iş kollarında çalışıyordu.

* Çocukların anne ve babalarının eğitim seviyesi düşüktü. Annelerin yüzde 56’sı ilkokul mezunuyken, yüzde 39’u hiçbir eğitim almamıştı. Babaların yüzde 64’ü ilkokul mezunu, yüzde 15’i ise eğitimsizdi. Annelerin tamamına yakını “ev hanımı” iken babaların yüzde 37’si işçiydi.

* Çalışan çocukların yüzde 72’si günde an az bir öğünü atladığını söyledi. Çocukların neredeyse yarısı sabah kahvaltısı etmiyordu. Kahvaltıda süt içme oranı yüzde 15 olarak belirlendi.

* Çocukların yüzde altısı günde sekiz saat çalışırken yüzde 62’si günde 12 saatten fazla çalışıyordu.

* Boy Kütle İndeksine (BKİ) göre değerlendirildiğinde kızların yüzde 39’u, erkeklerin de yüzde 29’u “zayıf” kategorisine giriyor. Kızların boy ortalaması 160.8, erkeklerinki de 169.3 santimetre olarak belirlendi. Kızların kilo ortalamaları 51.6, erkeklerini de 58.4’tü. 29/07/2004  

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön