e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

15 Temmuz 2004  Sayı: 124

 

ABD’de “çekinik tıp” yaygınlaşıyor

BİA (İstanbul) - Geçen hafta, Amerikan Tıp Birliği (AMA), doktorların “malpraktis avukatlarına, ailelerine ve bunlarla çalışanlara yönelik olarak acil durumlar dışında tedaviyi reddetmelerini öngören” bir önergeyi tartışmaya açtı.

Böylece Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) doktorlar ve medikal malpraktis avukatları arasındaki düşmanlık gazete sayfalarına düştü.

Güney Karolina’da cerrah olan Dr. Chris Hawk tarafından yapılan önergenin reddedilmesine rağmen, iki meslek grubu arasında ilişkilerin ne kadar kötü bir duruma geldiğini gözler önüne sermesi bakımından ilginç bir örnek oluşturdu.

Çok fazla dava

Florida’nın varlıklı beldelerinden Palm Beach’te de çok sayıda beyin cerrahı acil olgularda daha çok malpraktis davası açıldığı için acil hasta kabul etmemeye başladılar. Halen beldenin 13 hastanesinde sadece 4 beyin cerrahı acillere bakıyor.

ABD’de bir çok hekim avukatların hastaları dava açmak için yönlendirdiklerine inanıyor.

New Hampshire’ın önde gelen beyin cerrahlarından Dr. CR Miller de, Hawk’ın önergesini destekleyenler arasında bulunuyor. Dr. Miller 25 yıllık mesleki yaşamında asla malpraktisle suçlanmadığını belirttikten sonra “ama geçen yıl 84 bin 151 dolar mesleki sorumluluk sigortası primi ödedim, oysa vergiler hariç gelirim sadece 64 bin dolar” diye yaşanan durumdan yakınıyor.

Dr. Miller Yasama Meclisi’nde malpraktis davaları hakkındaki kısıtlamaların kaldırılması için lobi faaliyetleri yürüten New Hampshire Duruşma Avukatları Birliği Başkanı Tim Coughlin’i acil durumlar haricinde tedavi etmeyeceğini basına açıkladı.

“Biz sorumlu değiliz!”

Dr. Miller’in acil durumlar haricinde tedavi etmeyeceğini bildirdiği Tim Coughlin sigorta şirketi Miller’den fazla para alıyorsa bunun avukatların suçu olmadığını söylüyor.

Hawk’ın eski hastalarından avukat Stephan V. Futeral gazetelerden eski doktorunun önergesini okuduğunda tam anlamıyla şok olduğunu belirterek, eğitimli bir kişi ve bir bilim adamı olarak Dr. Hawk’ın önerisini ampirik kanıtlara, doğrulanabilir verilere ve objektif kriterlere dayandırması gerektiğini, ancak onun bunlar yerine sigorta şirketlerinin desteksiz sözlerinden yola çıktığını vurguluyor.

Futeral’e göre mesleki sorumluluk primlerinin yüksekliğinin tek nedeni sigorta şirketlerinin yatırım alanında ettikleri zararları hekimlerden yüksek sigorta ücretleri alarak kapamaya çalışmaları.

“Etik değil!”

Amerikan Tabipler Birliği’nin geçen haftaki toplantısında Dr. Hawk önergesinin geri çekebileceğini söylemesine rağmen 16 doktor tarafından kınandı.

Katılımcılardan biri Dr. Hawk’ın önerisinin hem Hipokratik açıdan hem de iki yüzlülük açısından çok kötü olduğunu bildirdi.

Morgantown’dan Dr. Joseph Selby 12 yaşındaki oğlunun bir arkadaşının babasının avukat olduğunu ve bu avukatın kısa süre önce Selby’nin çalıştığı hastaneden 6 milyon dolar tazminat kazandığını belirtiyor ve “Ondan nefret mi etmeliyim? Onu ya da çocuğunu tedavi etmemeli miyim? Avukatları yasanın izin verdiği bir şeyi yapıyorlar diye eleştiremem. Yasal sistemimizi değiştirmemiz gerek” diyor.

Pennsylvania Üniversitesi Bioetik Merkezi direktörü Dr. Arthur Caplan, ise “bir meslek ya da görüş esas alınarak tedavi yapılmaması etik değildir” diyerek hekimlerin teröristler de dahil olmak üzere düşman askerlerini bile tedavi ettiğini vurguluyor.

Birliğin görüşü

Amerikan Tıp Birliği (AMA) ise malpraktis sigorta primlerinin 20 eyalette kriz noktasına ulaştığını açıkladı ve medikal sorumluk reformunu birinci önceliği olarak belirledi. Geçen Mayıs’ta birliğin çabalarıyla Temsilciler Meclisi’nden geçen bir değişiklik ise halen Senato’da bekliyor.

AMA Başkanı Dr. Donald J Palmisano “Massachusetts’-deki tıbbi sorumluluk ortamının hekimlerin hizmetlerinin kısıtlamaya, hastalarında hizmet alamamaya başladığı bir noktaya kadar bozulması AMA’yı kaygılandırmaktadır. Yasa koyucu ciddi reformlar yapana kadar ulusumuzun krizi sadece ağırlaşacaktır” diyerek konuyla ilgili endişesini ifade etti.

Ülkemizdeki durum

Aynı konuda ülkemizdeki hekimlere ve diğer sağlık çalışanlarına mesleki sorumluluk sigortası zorunluluğu getirmeye yönelik olarak Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “malpraktis yasası” meclise sunulmuş, kamuoyunda bir süre tartışılmış, ancak mecliste yasalaşamamış ve yapılan erken seçim nedeniyle gündemden kalkmıştı.

AKP hükümetinin de Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında söz konusu taslağa benzer bir taslağı elinde bulundurduğu biliniyor.

Gerek hekim ve sağlık çalışanlarının örgütleri, gerekse Hasta Haklarıyla ilgili gönüllü örgütlenmeler söz konusu tasarıya karşı çıkmışlardı.

Ülkemizde hekimlerin mesleki uygulama hatalarından kaynaklanan dava sayısının giderek arttığı gözleniyor. Ancak açılan ceza ve tazminat davalarının çok uzun sürmesi mağdurların bu konudaki cesaretlerini kırıyor.

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön