e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

1 Haziran 2004  Sayı: 122

gündem...

Dr. Füsun Sayek

Bir Elin Nesi Var?

Mayıs ayı kutlamalar ayıdır… 12 Mayıs’ta hemşireler, 14 Mayıs’ta eczacılar günüdür. 14 Mart’tan bu topraklarda çağdaş tıp eğitiminin başlamasını simgeler, birlikte sağlık hizmeti sunduğumuz hemşire ve eczacılar içinde Mayıs ayı böyle bir öneme sahip olmalı… “Ekip çalışması” sözü mistik bir şekilde sıklıkla kullanılır ama mesleğimizin uygulaması sırasında hemşirelerle ne denli yakın olduğumuzu anlatmaya yetmez. Bu iki meslek birbirini tamamlayarak sağlık sunar. Bir ameliyathanede uzatılan bir alete hiç bakmadan tümüyle güven duyarak el veren bir cerrah; bir sağlık ocağında sağlam çocuk birimine gönderdiği bebeğe bağışıklama yapan bir ebe/hemşireye gözü kapalı güven duyan sağlık ocağı hekimi, nöbetlerde dert paylaşırken, yemek paylaşırken yaşanan dostluk, birbirimizin en yakınında olmak, bazen iki kardeş gibi öfkelenebilmek birbirine, sonra hemen unutmak… bütün bu duygular bir “ekip çalışması” kavramının da ötesinde... Yine de gündelik yaşamın pek çok derdi birbirimize istediğimiz özeni göstermemizi engelleyebiliyor… Bizler tıp eğitiminin niteliği konusunda yoğun çabalarken, nitelikli hemşirelik eğitimini, bu amaç için yıllardır kıvranan en yakın mesai arkadaşlarımızı unutabiliyoruz. Nitelikli hemşirelik bakımını en az onlar kadar önemsiyor ama yeterince talep etmiyoruz. 5 Kasım, 11 aralık, 10-11 Mart’ta birlikte hayal ettiğimiz güzel bir sağlık hizmeti, insanca yaşatacak özlük hakları düşünü gerçekleştirebilmek için ortaklığı kuvvetlendirmeye gerek var… Geçmiş 12 Mayıs hemşirelik günü bana bu heyecanı duyurdu…

21 Mayıs ise “bir toplantıda bulundum, görüşüm pekişti” dedirtti bana. Görüşüm sağlık mesleklerinin ortak bir hedefi olduğu ve bu hedef için ortak hareket etmeleri gerekliliği idi. Sosyal hizmet uzmanları (SHU) önemli bir sağlık mesleği… Çok geniş olan çalışma alanları içinde başta hastaneler pek çok sağlık kuruluşunda, hastaların mağduriyetlerinin bizler gibi en yakın tanıkları… Geçtiğimiz hafta düzenledikleri 6. Sosyal Hizmetler Konferansı’nın konusu, “Küreselleşme ve Sosyal Hizmetler” idi. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen SHU temsilcileri, küreselleşmenin kendi alanlarındaki tahribatını öyle içten, öyle doğal, öyle bir bilimsellikle anlattılar ki, etkilenmemek mümkün değildi… İşsizlik, sağlıksızlık kısırdöngüsünden, son iki yılda %500 oranında artan tutuklu sayısından, yeşil kartlıların yaşadığı azaptan, sosyal dayanışma fonlarının yetemediği yoksulluktan, buna bağlı artan hastalıklardan, sokaklara terk edilen çocuk sayısındaki müthiş artıştan sözettiler… evet “kral çıplaktı” ve bunu acıyı yaşayanların tanıkları düzgün bir şekilde “ifşa ediyorlar”dı…

Ben de kozmokratların berbat yönettiği yeni dünyada bizler küreselleşmenin tahribatına, yoksulluğa, şiddete, kuralsızlaştırmaya pekala, birlikte “sağlıkçılar” olarak karşı durabiliriz, diye düşündüm. 1999 yılında Seattle’da “başka bir dünya mümkün” duygusuyla umudu küreselleştiren hareketi birlikte Türkiye’de coşturabileceğimize inandım. İyi ki varlar… iyi ki tek el değil pek çok ele sahip sağlık ortamımız…

 

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön