e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

1 Haziran 2004  Sayı: 122

 

Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Koordinasyon Kurulu’nun 24. Genel Kurulu...

Şef ve şef yardımcılığı sınavları tedirginlik yarattı

11.jpg (26831 bytes)24. Genel Kurulu’nu 15 Mayıs’ta Ankara’da gerçekleştiren TTB-UDKK, branş alanlarının belirlenmesi ve yan dallar konusunun yanı sıra, YÖK Yasası, performansa göre ücretlendirme, şef ve şef yardımcılıkları yönetmeliği, ilaç kısıtlamaları konularını da gündemine aldı.

Tıp Dünyası - ANKARA - Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Koordinasyon Kurulu’nun (TTB-UDKK) 24. Genel Kurulu 15 Mayıs 2004 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. Genel Kurul’da, YÖK Yasası, performansa göre ücretlendirme, şef ve şef yardımcılıkları sınavı, ilaç kısıtlamaları ve uzmanlık eğitiminde meslek alanlarının tanımlanması konuları öne çıktı. Özellikle, şef ve şef yardımcılığı sınavları konusunda hekimlerin bir güven bunalımı içinde olduğu, jürinin oluşumunda tarafsızlık konusunda kaygılar taşındığı, bazı kişilerin kadroların kendileri için açıldığını ilan ettikleri, sınavlarda adaletli ve nesnel bir ortam sağlanamadığı ve hekimlerin bu sınavlara girerek yeni bir travma yaşayacakları dile getirildi. 

UDKK’nin toplantısı 15 Mayıs günü açılış ve Divan seçimiyle başladı. Prof. Dr. Raşit Tükel, Prof. Dr. Ajlan Tükün ve Uz. Dr. Candan Çiçek’in Divan’a seçilmesinin ardından TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Füsun Sayek, açış konuşmasını yaptı. Sağlık ortamında son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin bilgi veren Sayek, performansa dayalı ücretlendirme konusunda yaşanan dengesizlikler ve sıkıntılar, Bütçe Uygulama Talimatı’ndaki ilaç kısıtlamalarının yarattığı sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. SSK’nin uzman hekim atamaları için 800 civarında kadroyu “eş durumundan atamalar” gerekçesiyle “sakladığını” anımsatan Sayek, yine SSK’de görüntülü cihaz alımı ihalesindeki soru işaretlerinden söz etti. Sayek, görüntülü cihaz alımı ihalesinin İstanbul Tabip Odası’nın yaptığı basın açıklamasından sonra ertelendiğini bildirdi.

Avrupa Mahkemesi’nin nöbet saatlerinin de çalışma süresinden sayılmasına ilişkin karar aldığını belirten Sayek, Türkiye’de ise hala daha nöbet ücretlerinin karşılığını dahi alamayan hekimler olduğuna dikkat çekti. Sayek ayrıca, Sağlık Bakanlığı’nca hazırlandığı bilinen ve basına yansıyan kimi yasa tasarılarına da değindi. Sayek, “Sağlık Meslek Odaları ve Birlikleri Kanun Tasarı Taslağı”, “Sağlık Kanunu”, “TC Hıfsıssıha Kurumunun Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı”, “Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı”, “Sağlık Uzmanlık Kurumunun Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı”ndan oluşan beş yasa tasarısının hekimler tarafından çok yakın takip edilmesini önerdi.

Sayek’in ardından, UDKK Başkanı Doç. Dr. Cem Terzi’nin davetiyle kürsüye gelen UDKK Eski Başkanı Prof. Dr. Semih Baskan da, YÖK Yasası konusunda UDKK’nin görüş bildirmesi önerisini iletti.

Daha sonra UDKK Başkan Doç. Dr. Cem Terzi, UDKK’nin kuruluşu ve çalışmalarına ilişkin bir sunum yaptı. Terzi, konuşmasında UDKK bünyesinde Ulusal Yeterlilik Komitesi’nin (UYEK) kurulduğunu ve bunun tıp eğitimi ortamı için tarihi bir gün olduğunu belirtti.  9 Mayıs’ta ilk toplantısını yaparak Yönetim Kurulu’nu belirlediğini; Prof. Dr. Münir Kınay’ın, başkanlığa, Prof. Dr. Tolga Dağlı’nın başkan yardımcılığına ve Uz. Dr. Pelin Zorlu’nun da genel sekreterliğe seçildiğini bildirdi.

Terzi’nin sunumunun ardından, Prof. Dr. Umut Akyol Avrupa Tıp Uzmanları Birliği’nin (ATUB-”UEMS”) çalışmalarını anlattı. Prof. Dr. Suat Aytaç’ın TTB-UDKK bilançosunu sunumunun ardından, Genel Kurul’un sabahki oturumu sona erdi.

Toplantının öğleden sonraki oturumu, UYEK toplantı etkinliklerine ilişkin gündem maddesinin görüşülmesiyle başladı. Bu bağlamda, 2004 yılında Ankara’da UYEK etkinliği kapsamında, eğitim müfredatı, ölçme ve değerlendirme konularında bir çalıştay düzenlenmesine ilişkin proje sunuldu.

Dr. Ali Özyurt’un Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’nün güncel durumuna ilişkin olarak yaptığı sunumun ardından, Doç. Dr. Özen Aşut, gündeme ek olarak söz aldı ve Genel Pratisyenlik Enstitüsü’nün çalışmalarını anlattı. TTB-UDKK Genel Kurulu, Prof. Dr. Ali Kocabaş’ın dernek standartları önerileri hakkında derneklerden gelen geri bildirimlere ilişkin sunumu ve tartışma bölümünün ardından sona erdi.

Tartışmalarda, YÖK Yasası, performansa göre ücretlendirme, ilaç kısıtlamaları ve uzmanlık eğitiminde meslek alanlarının tanımlanması konuları öne çıkarken, özellikle şef ve şef yardımcılığı sınavları konusunda hekimlerin güven bunalımı yaşadığı, jürinin oluşumunda tarafsızlık konusunda kaygılar duyulduğu, bazı kişilerin kadroların kendileri için açıldığını ilan ettikleri, sınavlara ilişkin olarak nesnel ve adaletli bir ortamın sağlanamadığı ve hekimlerin bu sınavlara girerek yeni bir travma yaşayacakları dile getirildi. Cem Terzi, UDKK’nin süreci endişe ve duyarlılıkla izlediğini, her tür olumsuzluğun hukuki yollarla üzerine gidileceğini söyledi. Genel Kurul, bu konular hakkında, ilgili yerlere görüş bildirmek ve açıklama yapmak üzere Yönetim Kurulu’na yetki verdi.

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön