e-posta

   Eski Sayılar | Künye | Ana Sayfa

TIP DÜNYASI
 

.

15 Nisan 2004  Sayı: 120

 

Bakanlık,“sözleşmeli personel” uygulamasına  ilgi gösterilmemesi üzerine yeni arayışlara girdi

“Zorunlu” sözleşmeli

İş güvencesini ortadan kaldıran“sözleşmeli personel” uygulamasına hekimlerin ilgi göstermemesi üzerine yeni arayışlara giren Sağlık Bakanlığı, sözleşmeli personeli “zorunlu” olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine yönlendirecek bir çalışmanın hazırlığına girdi. Bakanlık bu amaçla “Atama ve Nakil Yönetmeliği”ni değiştiriyor.

Tıp Dünyası - ANKARA - Sağlık Bakanlığı, iş güvencesini ortadan kaldıran “sözleşmeli personel” uygulamasına hekimlerin ilgi göstermemesi üzerine yeni arayışlara girdi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın ifadeleriyle basında da yer alan haberlere göre, bakanlık sözleşmeli personeli Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine yönlendirebilmek için gündemine “geçici görevlendirme” ve “rotasyon”u aldı.

“Mecburi hizmet” uygulamasını kaldırdıktan sonra, Türk Tabipleri Birliği’nin ve hekimlerin tüm karşı çıkışlarına karşın “sözleşmeli personel” uygulamasını yaşama geçiren Sağlık Bakanlığı, bu süreçte 2 kez sözleşmeli personel ataması yaptı. İlk atamada uzman hekimler için açılan 940 kadroya 206 hekim başvurdu ve bunlardan 177’sinin ataması yapıldı. İkinci atamada ise, açılan 816 kadroya sadece 51 hekim atanabildi. Böylece bakanlık hekimlere “büyük bir müjde” olarak sunduğu sözleşmeli personel uygulamasıyla, açtığı bin 756 uzman hekim kadrosuna sadece 228 hekim atayabildi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın basında yer alan ifadelerine göre, sözleşmeli personel uygulaması, özellikle doğu bölgelerinde uzman hekim sayısının istenen rakama ulaşmasını sağlayamadı. Akdağ, bu nedenle ihtiyaç duyulan bölgelerde çalışmak üzere yeteri kadar uzman hekim başvurmazsa, sıkıntıyı “rotasyon” ve “geçici görevlendirme” yoluyla aşmayı planladıklarını söyledi. Hekimlerin “yüksek maaş” ve “döner sermaye”ye karşın ihtiyaç duyulan yerlere gitmediklerini savunan Akdağ, “başka çareler bulamazlarsa” bunu zorunlu bırakacak bir uygulama getireceklerini belirtti.

“Atama ve nakil yönetmeliği değişecek”

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar da, bu sorunu gidermek için “Atama ve Nakil Yönetmeliği”ni değiştireceklerini söyledi. Yönetmelik değişikliğine ilişkin taslağın hazır olduğunu kaydeden Ünüvar, değişiklikle sağlık personeli olmayan yerlerin gereksinimini karşılamak üzere bazı yeni “teşvikler” getireceklerini belirtti. Ünüvar, bu “teşvikler”in ne olacağını belirtmezken, Akdağ’ın ifadelerinin aksine “rotasyon” düşünmediklerini söyledi.

 

TIP DÜNYASI

Sayfa başına git         Başa dön